HABER

'Yunanistan iflas edip Euro'dan çıkmalı'

Harvard Üniversitesi'nden iktisatçı Jeffrey Miron, Yunanistan'ın iflasa yönelmesi halinde yaşanabileceklere aşırı kötümser bakıldığı görüşünde.

Jeffrey Miron

Harvard Üniversitesi

Yunanistan parlamentosu, Avrupa Birliği'nden alabileceği yardımların sürmesi umuduyla yeni tasarruf önlemlerini onayladı.

Memurlar işten çıkarılacak, vergiler yükselecek ve sendikaların pazarlık gücü azalacak.

Yunan halkının tepkisi şiddetli gösteriler ve grevler oldu. Avrupa Birliği'nin tepkisini ise zaman gösterecek.

Yunanistan'ın karşı karşıya olduğu ikilem, şimdiki yolunda devam edip etmemekle ilgili.

Yapılan, fazla faydası olmasa da, tasarruf önlemleriyle bütçe açığını azaltmaya çalışarak, yalnızca ekonominin batmasını önlemeye yetecek tutardaki AB yardımını beklemek.

Ya da bir diğer seçenek, malumun ilamı olarak, devlet borçlarını ödeyemeyerek iflas etmek, euro'dan ayrılmak ve kendi yolunu çizmek.

İflas sonrası senaryo

Eğer Yunanistan ikinci yolda ilerleyip, temerrüde giderse, ülke ciddi bir borç faizi yükünden kurtularak, daha makul bir bütçe açığına sahip olacak.

Bu durumda, tasarruf baskısı da azalacak. Ve ülke, borcu azaltmak pahasına vergileri artırarak büyümeye engel olmak yerine, büyümeyi teşvik eden politikaları tercih edebilecek

Euro'dan ayrılmak, daha uygun bir değere sahip yeni para birimiyle, Yunanistan'ın uluslararası alandaki rekabet gücünü de artırabilir.

Bu, artan iç ve dış talep sayesinde, daha fazla istihdamın oluşmasını beraberinde getirebilir.

İflas sonrası beklenen sıkıntılar

Yunanistan'ın bu yolu tercih etmesi halinde yüzleşme ihtimali doğacak olumsuzluk, bir süreliğine uluslararası kredi piyasalarından uzak kalması olabilir.

Ancak bir süreliğine yabancı borç alamamak o kadar da korkunç bir şey değil. Tam aksine, bu durum kamu harcamasındaki israfın ortadan kalkmasına vesile olabilir.

Borçları ödeyemeyeceğini ilan edip, iflas bayrağı çekmenin barındırdığı daha büyük tehlike ise, Yunan ekonomisinde bazı temel sorunların çözümlenmesi yönündeki baskının ortadan kalması ihtimali.

Kayırmacı kapitalizm, devrinin gerisinde kalmış vergi düzeni, aşırı devlet müdahalesi ve bir hayli şişkin kamu sektörü kadroları gibi köklü sorunların üstesinden gelinmesi için gereken irade zayıflayabilir.

Ülke şu an ne yönde ilerlerse ilerlesin, eğer bu konularda reform yapılmazsa, büyüme hızı yavaşlar ve yeni bir kriz ufukta görünür.

İflas soluklanma fırsatı

Bu yüzden iflas etmek Yunanistan için her derde deva bir iksir değil. Gelişmelerin ne yönde seyredeceği, iflastan sonraki adımlara bağlı.

Ancak yine de borçlarını ödeyemeyeceğini ilan edip iflası kabullenmek, Yunanistan'ın iktisat politikalarını sakin ve mantıklı bir biçimde gözden geçirebilmek için ihtiyacı olan soluklanma firsatını sunacaktır.

En Çok Aranan Haberler