İZMİR (İHA) - İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yunanistan'ın Türkiye ile olan ticaretinde denge istediğini belirterek, iki ülke arasında 2 milyar dolara varan ticaret hacminin üçte ikisini Türkiye'nin bu ülkeye yaptığı ihracatın oluşturduğunu kaydetti.
Yunanistan'ın başkenti Atina'da 30 Haziran-1 Temmuz 2005 tarihleri arasında gerçekleşen Türk-Yunan İş Konseyi ve 6. Türkiye Ege Kıyıları- Yunanistan Ege Adaları Ekonomi Zirvesi toplantılarına katılan İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Atina dönüşü feribotta gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Söz konusu toplantılarda Türkiye ile Yunanistan'ın birbirine ihtiyaç duyan iki ülke olduğu gerçeğinin bir kez daha ortaya konduğunu söyleyen Demirtaş, "Temel olarak Türkiye ile Yunanistan'ın birbirine olan ihtiyacı artık somut bir biçimde ortaya konuyor. Yunanistan şunu söylüyor; 'Artık milliyetçiliği bırakalım. Bu ülke sevgisiyle işbirliğimizden doğacak faydaları göz önüne alalım'. Ama burada sorun biz Yunanistan'a her şeyi satıyoruz ama Yunanistan'ın bize satacağı çok fazla bir şey yok. Çünkü rekabetçi bir ekonomileri yok. Rekabetçi ekonomileri olmadığı için iki ülke arasındaki ticarette giderek Türkiye lehine aradaki fark açılıyor. Bu farkın daha da açılması halinde Yunan hükümetinin Türkiye'ye karşı tarife dışı engelleri de artacaktır. Bizim buradaki ticaret hacmini genişletmemiz Yunanistan'ın da bize bir şey satmasına bağlıdır. Politikamızı bir ölçüde değiştirmeye başladık. Biz ithal ettiğimiz ürünlerin nelerini acaba Yunanistan'dan alarak Yunanistan ile olan ticaretimizdeki dengeyi korur bir hale geliriz. Şimdi bunu araştırmaya başlıyoruz. Bunun için ortak bir veri tabanı oluşturuyoruz. Bir ay içinde İZTO ortak bir veri tabanı oluşturacak. Herkes bilgilerini o sanal ortamda veri tabanının içine koyacak. Bir partner programı olacak. Kim ne almak istiyor, kim ne satmak istiyor. Orada buluşturup, aramızdaki ticareti hem artıracağız hem Yunanistan ile aradaki açığı kapatma konusunda çaba göstereceğiz" dedi.
"İZMİR-SELANİK-ATİNA FERİBOT HATTI" Demirtaş, ikili görüşmelerde özellikle üzerinde durulan bir konunun da Türkiye ile Yunanistan arasında bir feribot hattı oluşturmak olduğunu belirterek, "Feribot konusunda tekrar Yunanistan'a gideceğim. İzmir-Selanik, İzmir-Pire (Atina Limanı) arasında feribot seferi koyabilir miyiz diye bir çalışma başlatacağız" diye konuştu.
Demirtaş, bu hatta konulacak feribotların alımı konusunda ise Yunan Eximbank yetkilileriyle görüştüklerini söyleyerek, "Yunan Eximbank yetkilileri AB fonlarından karşılanmak üzere yüzde 75'i hibe şeklindeki bir krediyle bu feribotların alınabileceğini bize iletti. Bu konu üzerinde de çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.
Demirtaş, gazetecilerin soruları üzerine yönetim kurulu başkanı olduğu Efe Rakı ile ilgili olarak ikili görüşmelerde bulunduğunu ifade ederek, Atina'da bir uzo üreticisiyle görüştüğünü söyledi. Görüşme kapsamında uzo fabrikasını da ziyaret ettiğini kaydeden Demirtaş, "Biz İzmir'de rakı üreten bir firmayız. Galata meyhanelerinde Rumlar'ın ürettiği rakılardan sonra devletin üretmesi ve devletin bu konuda tekelle 80-60 yıl süreyle rakı üretiminde özel sektöre yer vermemesi nedeniyle ilk üretim bizden geldi. Biz rakıyı devletin yaptığı noktadan alıp, bir yere taşımak zorundayız. Taşıyacağımız yer, rakının bir dünya içkisi olmasıdır. Ama önce Avrupa olmalı. Çünkü Avrupa'dan her yıl Türkiye'ye milyonlarca insan geliyor ve bu ülkede bulunduğu zaman rakıyı tadıyor, rakı içiyor. O yüzden ilk hedef Avrupa olmalı. Bu nedenle de şu anda 'Akdeniz içkisi Efe Rakı' diye bir sloganla rakıyı Avrupa'da tanıtma gibi bir projemiz var. Almanya'dan başlayacağız ama Yunanistan ile devam etmek zorundayız. Yunan halkının bu konuda sempatisini kazanmak için uzoyu ithal edelim, rakıyı ihraç edelim dedik. İki ülkenin milli içkilerini birbirimizin ülkesinde kullanarak bu insanlar arasında, uluslararasındaki ilişkiyi daha sıcak hale getirelim" şeklinde konuştu.
Ziyaret ettiği uzo fabrikası sahibini Türkiye'ye davet ettiğini de belirten Demirtaş, bu kişinin yakın zamanda İzmir'e gelip Efe Rakı fabrikasını gezeceğini, bu görüşmelerin olumlu sonuçlanacağı beklentisi içinde olduklarını kaydetti. Demirtaş, iki firma arasında anlaşma sağlanması halinde Efe Rakı'nın Yunanistan'da çok tutulacağına olan inancını dile getirerek, "Yunan halkı keyfine çok düşkün. Bizim rakıyı içmeye başlayınca bırakamazlar herhalde" dedi.