HABER

Yunanistan'da 'koalisyon hükümeti' uzlaşması

Cumhurbaşkanı başkanlığında biraraya gelen iktidar ve ana muhalefet liderleri koalisyon hükümeti kurulmasında uzlaştı. Papandreu başbakanlık görevinden ayrılıyor.

Yunanistan'da iktidar ve ana muhalefet ulusal birlik hükümeti kurulması konusunda uzlaşmaya vardı.

Cuma gecesi yapılan güvenoylamasında kılpayı farkla koltuğunu koruyabilen Başbakan Yorgo Papandreu bugün görevinden ayrılacak ve yerine yeni bir isim atanacak.

Cumhurbaşkanı Karolas Papulyas başkanlığında yapılan ve Papandreu'yla ana muhalefet, Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras'ın katıldığı görüşmede varılan uzlaşmaya göre, yeni başbakanın ismi belirlendikten sonra bütün partilere yeni hükümete katılmaları çağrısı yapılacak.

Papandreu, ulusal birlik hükümetinin kendi başkanlığında kurulması için çaba harcıyordu, ancak ana muhalefetin öncelikli şartı kendisinin görevi bırakmasıydı.

İki lider ayrıca erken seçim konusunda da uzlaşamamışlardı.

Papandreu, erken seçime karşı çıkarken, Samaras derhal sandığa gidilmesinden yana.

Yeni koalisyonun başbakanının Maliye Bakanı Evangelos Venizelos olabileceği yönünde spekülasyonlar da var.

Cumartesi günü yayınlanan iki kamuoyu yoklamasına göre halk erken seçimden ziyade milli birlik hükümeti kurulmasından yana.

Yorgo Papandreu de tüm siyasî partilerle bir milli birlik hükümeti kurulması konusunda kararlı ve kurulacak yeni hükümetin liderliğinin tartışılabileceğini söylüyor.

Kendi konumunu önemsemediğini belirten Papandreu, ülkeyi erken seçimlere götürmenin büyük bir felaket olacağını ve Avrupa Birliği'yle yapılan kurtarma anlaşmasını da tehlikeye sokacağını ileri sürüyor.

Başbakan Papandreu, Yunanistan'ı borç krizinden çıkarmak amacıyla AB ülkeleriyle vardığı mali yardım paketini sürpriz bir kararla referanduma götüreceğini açıklamıştı.

Papandreu'nun artık geri çekmiş olduğu referandum kararı hafta boyunca borsalarda çalkantıya neden oldu.

AB liderlerinden gelen tepkinin yanısıra, Başbakan Papandreu, kabinesindeki önde gelen bakanlardan ve lideri olduğu Pasok partisine üye milletvekillerden referanduma karşı ciddi bir isyanla karşılaştı.

Yunanistan Parlamentosu'nda yapılan oylamada, milletvekilleri Başbakan Yorgo Papandreu'ya az farkla güvenoyu vermişti.

152'si Papandreu'nun Pasok partisinden olan 300 milletvekillinin 153'ü Papandreu'ya destek verirken 145 milletvekili güvensizlik oyu verdi.

Bu sonuçla erken seçime gitme çağrıları da reddedilmiş oldu.

Yunanistan'ın diğer AB ülkeleriyle vardığı mali yardım anlaşması 100 milyar euro ek kredi ve Yunan borçlarının yüzde 50 oranında silinmesini içeriyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler