Gazze'ye yardım götürmeyi amaçlayan İngiliz ve İrlandalı aktivistler, gemilerine giren Yunan komandoların kendilerine "terör zanlısı" muamelesi yaptığını söyledi.
Yardım gönüllülerinin nihai güzergahı Gazze'ydi
Çoğu Müslüman olan aktivistlerden Tox Sherif, BBC'ye yaptığı açıklamada, Yunan gemileri gemiye girdiğinde, kaptanın kendilerini "teröristler" olarak nitelendirdiğini belirtti.
Tox Sherif, "Altımız Müslümanız ve sakallıyız, bu pek de iyi durmuyor" dedi.
Yunan komandoların, Pire Limanı'na yaklaştığı sırada, Strofades IV adlı gemiye girdikleri açıklandı.
Londra merkezli Road to Hope (Umut Yolu) adlı yardım kuruluşunun yetkilileri, gemilerinin Libya'da demirli olduğunu ancak kaptanın Libya yetkilileri de güvertedeyken aniden denize açıldığını açıkladı.
Kaptanın ücretiyle ilgili bir anlaşmazlık yüzünden denize açıldığı sanılıyor.
Dokuz aktivist Yunanistan'da tutuluyor Tox Sherif'in yaptığı açıklamaya göre altısı Müslüman olan yedi İngiliz ve iki İrlandalı yardım kuruluşu çalışanı, halen Yunanistan'da tutuluyor.
Road to Hope (Umut Yolu) adlı yardım kuruluşunun yetkilileri ise gemideki aktivistlerin güvenliğinden endişe ettiklerini söylüyor.
Atina'daki İngiltere Büyükelçiliği ise geminin sahipleri ve Yunan yetkililerle temasa geçtiklerini, soruna çözüm bulmaya çalıştıklarını bildirdi.
Road to Hope (Umut Yolu) adlı yardım kuruluşuna üye olan Tox Sharif, İsrail'in 31 Mayıs'ta baskın düzenlediği Mavi Marmara gemisinde bulunanlardan biriydi.
İsrail komandolarının gerçekleştirdiği baskın sonucu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı dokuz aktivist hayatını kaybetmişti.