ESKİŞEHİR (İHA) - Büyük mutasavvıf ve halk şairi Yunus Emre, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da katıldığı törenle, Eskişehir'in Mihalıççık ilçesine bağlı Yunus Emre beldesindeki kabri başında anıldı.
Uluslararası Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası faaliyetleri, Vilayet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. Ardından Yunus Emre'nin kabri ile türbesinin bulunduğu Mihalıççık ilçesine bağlı Yunus Emre beldesinde anma töreni düzenlendi. Maliye Bakanı Unakıtan ve Kültür ve Turizm Bakanı Günay BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcı ile Vali Kadir Çalışıcı, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı ile Tepebaşı Belediye Başkanı Tacettin Sarıoğlu ve çok sayıda yetkili ve vatandaşlar, YunusEmre'nin birinci, ikinci kabirleri ile türbesini ziyaret ederek dua etti.
Törende konuşan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Yunus Emre'nin 700 yıl öncesinden günümüze uzanan bir dil köprüsü, insandan insana uzatılmış sevgi, kardeşlik, hoşgörü eli olduğunu belirterek, "Aradan geçen bunca zamana rağmen bugün bile insanlığa hala söyleyecek sözü olan bir dil ve gönül ustasıdır. Kişiliği, onun hayatı, düşünceleri ile getirdiği derinlik, evrensel insan sevgisinin doğru bir biçimde bilinmesi son derece önemlidir. Her insan için hayattaki en temel hedef, ergin ve yetkin bir insan haline
gelme hedefidir. Bu noktaya gelen kişi bir 'sevgi' ve 'barış' insanı Yunus Emre, her şeyden önce bu hedefi gerçekleştirmiş müstesna bir şahsiyet olarak insanlığın önünde örnek ve önder bir kişidir" ifadesinde bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, milletleri millet yapan önemli kavramlardan birisinin dil olduğunu belirterek, "Dil insanların kaynaşmasını anlaşması sağlar. O dilin en güzel ürününü üreten ve geleceğe aktaranlar bizim halk şairi dediğimiz ozanlarımızdır, yazarlarımız, ediplerimizdir. Bu ozanlarımız, yazarlarımız, ediplerimiz dilimizin söz bayrakları, ses bayraklarıdır. Yunus Emre, bizim dilimizin unutulmaz, indirilmez ses bayraklarının birincisi, belki başlangıcıdır" dedi.
Manken Aysun Kayacı'nın bir süre önce özel bir televizyon kanalında söylediği, "Benim oyumla çobanın oyu neden eşit" sözlerine atıfta bulunan Günay, "Halkı giyimi ile kuşamı ile halkı ekmeğinin, gelirinin seviyesi ile yaptığı iş ile değerlendirip, 'bu çoban, ben kentte yaşıyorum' diyenler, ne halkı tanıyorlar, ne dünyayı tanıyorlar, ne inancı tanıyorlar, ne insanı tanıyorlar. Bunu hatırlatmak için söylüyorum. Yunus Emre, halkı küçük görenlere, yüzyıllar öncesinden, bu altın yüreğinden yükselen cevabın adıdır. Yunus Emre burada yatıyor, hayır orada yatıyor, hayır Eskişehir'de yatıyor, hayır başka köylerde, hayır Aydın'da, Konya'da, Erzurum'da, Ünye'de, Türkiye'nin dört bir tarafında, Balkanlar'da, Kafkasya'da yatıyor; Yunus Emre insanlığın yüreğinde yatıyor. İnsanlığın bağrında yatıyor" diye konuştu.
BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu da, "Yunus Emre'nin sevgi zirvesi ve Mevlana'nın ulaştığı hoşgörü zirvesinin insanlığın bugün ihtiyaç duyduğu değerler olduğunu belirterek, "Yunus'un sevgisi ve Mevlana'nın hoşgörüsüne muhtaç olan insanlar, inanç değerleri, etnik farklılıklar gözetmeden, bugün o sevgide buluşmaya çalışıyorlar" şeklinde konuştu. Aşıkların deyişler sunduğu, ilahilerin okunduğu anma töreni sonunda davetlilere "Yunus aşı" ikram edildi. Uluslararası Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası kutlama programı, 10 Mayıs'a kadar sürecek.