ANKARA (İHA) - Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, yetiştirme yurtlarının cinsel ve ticari sömürüye maruz kalan çocuklara hizmet verdiğini belirterek, "Bu çocuklarımız yurtlardan fuhuşa gitmiyorlar, fuhuşta yakalandıkları için yurtlara getiriliyorlar" dedi.
TBMM Okullarda Şiddeti Araştırma Komisyonu, İstanbul Milletvekili Halide İncekara başkanlığında toplandı. Devlet Bakanı Nimet Çubukçu da komisyonun bugünkü toplantısına katılarak, bakanlığının çalışmaları hakkında bilgi verdi. Çubukçu, yetiştirme yurtlarında kalan çocukların tecavüze uğradığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Çocukların fuhuş ve uyuşturucu çeteleri tarafından istismar edildikleri için devlet korunmasına alındığını belirten Çubukçu, "Kurumlarımız cinsel ve ticari sömürüye maruz kalan çocuklarımıza hizmet veriyor. Bu çocuklarımız yurtlardan fuhuşa gitmiyorlar, fuhuşta yakalandıkları için yurtlara getiriliyorlar. Çocuklar istismar edildikleri için oraya getiriliyorlar" diye konuştu. Basında bu yönde çıkan haberlerin çocukların psikolojisini ve hayata bakışını olumsuz etkilediğinin altını çizen Çubukçu, "Koruma kararıyla yurtlarda kalan kız çocuklarımız bizim çocuklarımızdan farklı değiller. Ancak bu çocuklar toplum tarafından kolay kabul edilmiyor" dedi.
Adı geçen yurttaki kızların kendisini aradığını ve onları ziyaret ettiğini anlatan Çubukçu, bu çocuklara okuldaki öğretmenleri ve arkadaşlarının 'fuhuşa mı gidiyorsunuz' diye sorular yönelttiğini ifade etti.
'YURTLARIN KAPILARI KİLİTLİ DEĞİL TÜMÜYLE AÇIK' Yurtlarda kalan çocukların yüzde 85'inin hiçbir ceza almadan öğrenimlerini tamamladığını ve üniversiteye gittiğini anlatan Çubukçu, yurtların cezaevi sistemiyle yönetilmediğini söyledi. Suça karışmış ya da istismara uğramış çocuklarla ilgili sorunlar bulunduğunu dile getiren Bakan Çubukçu, 2007 yılından itibaren mahkeme kararıyla gelen ya da suça karışan çocukların diğer çocuklarla aynı ortamda kalmayacağını bildirdi. Çubukçu, suça karışan çocuklar için ayrı bakım ve rehabilitasyon merkezleri yapıldığını anlatarak, suça karışan çocukları yurtlarda tutmanın çok güç olduğunu vurguladı. Bu tür çocukların kısa süre içinde yurttan kaçtığını anlatan Çubukçu, şunları söyledi: "8-9 yaşında bir çocuk iki üç gün sonra yurttan kaçıyor. Bunlara çocuklar kayıp diye yazılıyor. Oysa bunlar kayıp değil kaçaktır. Bu kurumların hiçbiri cezaevi değil. Cezaevi gibi kapıları kilitli değil tümüyle açık".
'KİMSESİZ ÇOCUKLARI ALO 183'E BİLDİRİN' Devlet Bakanı Çubukçu konuşmasında 18 yaş altında sokakta bulunan kimsesiz çocukların Alo 183 ihbar hattına bildirilmesini de istedi. Çubukçu, vatandaşların ihbar hattı aracılığıyla kendilerine ulaşmalarını isteyen Çubukçu, bu konuda yasal zorunluluk bulunduğunu, özellikle madde bağımlısı çocukların kendilerine mutlaka bildirilmesi gerektiğini vurguladı.
Komisyona bilgi veren SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış da, "Mahkemelerden bize geçen yıl 600 çocuk geldi. geldikleri gün yurttan kaçıyorlar. Bu yıldan itibaren bu çocukları yeni birimlerimizde barındıracağız" diye konuştu.
'SİHİRLİ ANNEM' DİZİSİ KOMİSYON GÜNDEMİNE GELDİ Toplantıda 'Sihirli Annem' dizisi de gündeme geldi. Komisyon Başkanı Halide İncekara, 'Sihirli Annem' dizisindeki aile babasının 'köpek' olarak gösterilmesine sert tepki gösterdi. İncekara, "Ailenin babasını köpek olarak gösteriyorlar. Köpek rolündeki babadan kimse rahatsızlık duymuyor. Bir babayı köpek kılığına sokmaya utanmıyorlar mı?" dedi.