HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zehirli mantar uyarısı

Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Şube Sekreteri Ayhan Küyük, yoğun yağışın olduğu ve hava sıcaklığının arttığı bugünlerde kırlarda, tarlalarda ve ormanlık alanlarda renk renk mantar görmenin mümkün olduğunu belirterek, vatandaşları zehirli mantarlar konusunda uyardı.

Zehirli mantar uyarısı

Doğada görülen mantarların çok azının yenilebildiğini ve birçoğunun da zehirli olduğunu ifade eden Küyük, bilinçsizce toplanıp yenilen mantarların zehirlenme sonucu ölümlere sebep olduğuna dikkat çekti.

Tarım işçilerinin mantarlar konusunda yeterli bilgiye sahip olmamalarının mantar zehirlenmelerini artıran unsurların başında geldiğine işaret eden Küyük, "Mantar denildiğinde birçok kişinin aklına marketlerde veya pazarlardan aldığımız şapkalı türler geldiğinden, doğada görülen her şapkalı mantarın yendiği düşüncesi hakimdir. Ancak bu şapkalı mantarların bir kısmı yenilirken çoğu da zehirlidir. Zehirli mantarlarla zehirsiz mantarlar aynı yerde bulunabilir. Kırsal kesimde halk ve tarım işçileri bunları ayırt etmekte zorluk çekerler. Bu sebeple bunları uzman kişiler ayırt edebilirler. Bir miktar zehirsiz mantarın içine bir tek zehirli mantar bile karışması zehirlenmelere yol açabilir. Besin değeri yüksek, şeker ve yağ miktarı çok az olan yenilebilir mantarların yüzde 90'ı sudur. Kolay sindirilebilen protein, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan mantarlar 100 gramında 20-40 kalori vermesiyle de diyet yapanlar için ideal besin maddesidir. Mantarlar, kalp ve damar hastalıklarına da iyi gelmektedir. Bu yönden kültür mantarlarının tercih edilmesi zehirlenmelerin önlenmesi açısından önemlidir" dedi.

"DAHA ÖNCEDEN BİLİNMEYEN MANTARLAR TOPLANMAMALI"

Doğadan mantar toplanırken çok dikkatli olunması gerektiğini kaydeden Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Şube Sekreteri Ayhan Küyük, "Daha önceden bilinmeyen mantarlar kesinlikle toplanmamalı ve onlara dokunulmamalı. Özellikle ülkemizde ölümcül zehirlenmelerin yüzde 95'ine sebep olan amanıta phalloides (köygöçüren, evcikkıran) ile clitocybe olearia (fener mantarı) mantarından uzak durmak gerekir" diye konuştu.

Zehirli mantarların yerinden sökülmemesinin doğayı tahrip etmeme bakımından da çok önemli olduğunu dile getiren Küyük, şunları söyledi:

"Mantarlar hiçbir zaman tekme vurarak tahrip edilmemelidir. Kötü koku ve acı tadı bulunan mantarlar toplanmamalı. Çok işlek yollarda, çöplük ve endüstri bölgelerinde büyüyen mantarlar yense dahi alınmamalıdır. Bilinmeyen beyaz renkli mantarlardan bilhassa tam gelişmemişse kaçınılmalıdır. Yenen mantarlar bulundukları ortamdan kesilerek alınmalıdır. Mantar sapının toprak içindeki bölümünün yerinde bırakılmasına özen gösterilmeli. Mantarlardan herhangi bir sebeple zehirlenme vakası olursa, hemen doktora gösterilmelidir. Doktor gelmeden önce hasta kusturulmaya çalışılmalıdır. Mide ve karın ağrıları sıcak bir şeyle bastırmak suretiyle teskin edilebilir. Eğer hasta ateşli ise alnına ve beline buz kompresi konulmalıdır. Eğer hasta baygın ve şuursuz ise yüzüne soğuk su serpmeli veya amonyak buharı teneffüs ettirilmelidir. Ayıltmak için asla hiçbir alkollü içki kullanılmamalıdır. Eğer kalp durmuş ise kalp masajı yapılmalıdır."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler