HABER

"Zengin bitki örtüsünü değerlendiremiyoruz"

TRABZON (İHA) - Trabzon Ziraat Odası ve Arıcılar Kooperatifi Başkanı Kamil Reis, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin zengin bitki örtüsünden gerektiği gibi faydalanılamadığını ve tonlarca bala depoluk yapan çiçek florasının değerlendirilemediğini söyledi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Reis, bölgede arıcılık yönünden faydalanılacak çok sayıda çiçeğin bulunduğunu belirtti. Reis, "Bölgede bal yönünden zengin flora işlenmiyor. Bal üretimi de bölgede yok denilecek kadar az. Trabzon'da geçtiğimiz yıl 1 milyon 326 bin 702 kilo bal üretildi. Oysa doğada milyonlarca kilo bal var ve kendi haline bırakılıp yok olup gidiyor. Ülkemizin doğal zenginliklerini değerlendirmedeki başarısızlığımız bal üretiminde de apaçık ortaya çıkıyor. Sadece kendine has 3 bin çeşit bitkinin yer aldığı Doğu Karadeniz, bulunmaz bir bitki örtüsüne sahip. Bunu değerlendirmeliyiz" dedi.

Dünyaca ünlü Anzer Balı'nın bu bitki örtüsünün ürünü olduğunu ve her hastalığa şifa olduğunu kaydeden Reis, "Trabzon, Gümüşhane, Bayburt ve Giresun Bölgesi'nde üretilen ballar da en az Anzer Balı kadar kalitelidir. Ancak bölgedeki bal çiçeklerinden faydalanılamamaktadır" diye konuştu.

Türkiye'nin dünyada arıcılık açısından 4. sırada bulunduğunu ifade eden Reis, Türkiye genelinde 80 bin civarında arıcının bulunduğunu, bu arıcıların da yaklaşık olarak 8 milyona yakın kovana sahip olduğunu ifade etti. Türkiye'nin çiçek coğrafyasının oldukça zengin olduğunu kaydeden Reis, şunları söyledi:

"Bizler arının bir hayvan olduğunu kabul ediyoruz. Hayvancılık alanındaki bütün ifadelerin hiçbir maddesi arıcılığa uymuyor. Biz sürekli olarak hükümete ve yetkililere bunun değiştirilmesi gerektiğini, arıcılık ile ilgili düzenleme ve yasaların bir an önce çıkması gerektiğini ifade ettik. Ancak hala böyle bir düzenleme yapılmadığı gibi hiç bir yetkili arıcılık alanında bir çalışma yapmıyor. Türkiye'de arıcılar usta çırak ilişkileri içinde bilgiler ediniyorlar. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu'nun arıcılıkla hiçbir ilgisi bulunmadığı ortadadır. Biz arıcılıkla ilgili yasaların bir an önce çıkarılmasını istiyoruz."

Uzun yıllar arıcılıkla uğraşan Osman Kılıç isimli bal üreticisi ise bal çiçeklerinin en yoğun Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bulunduğunu kaydetti. Bu bal çiçeklerinden en önemlisinin Orman Gülü isimli çiçek olduğunu belirten Kılıç, "Bundan elde edilen bal çok kalitelidir. Türkiye'de kalitesi en düşük kabul edilen bal, çam ve ayçiçek balıdır. Avrupa ülkelerinde bu bal birinci sınıf sayılır. Eğer hilesiz bal üretirsek bütün balımızı Avrupa alır. Devlet bu işe ciddi yaklaşmalıdır" şeklinde konuştu.
Kılıç, Karadeniz'in zirvelerinin balının kaliteli olduğunu ancak verimin günden güne azaldığına dikkat çekerek, "Bölgede kuşağı sona eren verimli ve kaliteli bir ırk olan Saf Kafkas Arısı'nın yeniden kırsal alanda yaygınlaştırılması ile bal üretimi hareketlenecektir. Ben buna inanıyorum" dedi.

En Çok Aranan Haberler