HABER

Ziraat odalarına çeki düzen

ANKAR (İHA) - Ziraat odalarında köklü bir değişikliği öngören yasa tasarısı hükümet tarafından bugün akşam saatlerinde TBMM'ye gönderildi. Tasarıyla aynı zamanda Avrupa Birliği'ne (AB) de uyum sağlanıyor.

26 maddeden oluşan yasa tasarısı, ziraat odaları ve ziraat odaları birliklerinde önemli değişiklikler öngörüyor. Yeni yasaya göre, ziraat odaları meslek hizmeti görmenin yanı sıra, çiftçilerin müşterek ihtiyaçlarını karşılayacak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştıracak, çiftçilik mesleğinin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlayacak, meslek mensuplarının birbirleri ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılacak, meslek disiplini ve ahlakı kollayıp gözetecek, çiftçilikle iştigal edenleri mesleki hak ve menfaatlerini koruyacak.

Yasa tasarısına göre, ziraat odalarının merkez ilçeler dahil en az ondört muhtarlık çevresinde olan ilçelerde kurulabileceği hükmü getirilirken, bölgesinde tarım potansiyeli bulunmayan odalar kapatılacak ve akabinde de tasfiyesi mümkün olabilecek. Ayrıca yeni kurulan odaların delege ve organlarının bir sonraki seçime kadar devam edeceği hükme bağlanarak oda seçimlerinin her yerde aynı tarihlerde yapılması amaçlanıyor.

Tasarıyla çiftçilere danışmanlık hizmeti verilmesi ve bunun için gerekli danışmanlık merkezlerinin kurulması öngörülürken, ziraat odalarının AB ülkelerinde olduğu gibi temsil görevleri yanında çiftçilere hizmet veren kuruluşlara dönüştürülmesi de hedefleniyor.
Yeni tasarıyla 1984 yılından bu yana değişmeyen oda gelirlerinin temelini teşkil eden giriş ücreti ve yıllık aidat tutarları 1 milyon TL'den 50 milyon TL'ye çıkarılıyor.

Bunların yanında oda ve birlik genel kurul toplantılarının 2 yılda bir yapılması ve yönetim kurullarının 2 yıl içinde görev yapmalarının uzun dönem için strateji geliştirilmesine engel teşkil ettiği ve faaliyetlerin önemli bir bölümünün genel kurul toplantılarına tahsis edildiği görüşüyle, oda ve birlik yöneticilerinin halen 2 yıl olan görev süreleri uzatılıyor.

Tasarının gerekçesinde, "Altmış yıllık uygulamada döneminin kazandırdığı deneyim, karşılaşılan sıkıntı ve zorluklar, tabandan gelen şikayetler de gözetilerek, odalar ile birliğin kanun ile verilen görev ve hizmetleri beklenen düzeyde yerine getirmelerini, istikrarlı ve tutarlı bir yapıya kavuşturulmasını, çiftçi-oda ilişkilerinin güçlendirilmesini, çiftçilerimizin ulusal ve uluslararası düzeyde yeterince temsil edilmelerini, özellikle de mali yönden kendilerine yeterli gelir kaynakları ile desteklenmelerini temin amacıyla bu tasarı hazırlanmıştır" denildi.

En Çok Aranan Haberler