"Özür Diliyoruz" isimli imza kampanyası devletin zirvesine taşınırken Cumhurbaşkanı ile Başbakan ters düştüler.
Bir grup tanınmış ismin 1915'te yaşanan olaylarla ilgili olarak internette "Özür Diliyoruz" isimli imza kampanyasına yönelik tartışmalar devletin zirvesine taşınırken Cumhurbaşkanı ile Başbakan ters düştüler. Cumhurbaşkanı Gül ile Dışişleri "Her konu konuşulabilmeli" derken, Başbakan Erdoğan'dan, "Herhalde onlar böyle bir soykırımı işlemiş olacaklar ki özür diliyorlar" dedi.
Suç işleyen özür diler ülkemin sorunu yok
Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanı Gül'ün aksine başlatılan "Özür dileme" kampanyasını kabul etmediğini açıkladı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Ermenilerden özür dileme kampanyasıyla" ilgili olarak, "Herhalde onlar böyle bir soykırımı işlemiş olacaklar ki özür diliyorlar" yorumunu yaptı. Erdoğan, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov ile görüşmesinin ardından Swissotel'den ayrılırken basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan, bir gazetecinin "Sözde Ermeni olaylarına ilişkin bazı yazar ve akademisyenlerin başlattığı 'Özür Diliyoruz' kampanyası söz konusu. Bu konuda bir değerlendirmeniz olacak mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:
Herhalde onlar soykırım işledi
"Herhalde onlar böyle bir soykırımı işlemiş olacaklar ki özür diliyorlar. Türkiye Cumhuriyeti'nin böyle bir sorunu yok. Yani eğer ortada böyle bir suç varsa, suç işleyen özür dileyebilir. Ama ne benim ne ülkemin, ne milletimin böyle bir sorunu yok. Ülkelerarası münasebetlerse bu konuda Türkiye, tavrını çok açık ve net ortaya koymuştur. Göreve geldiğimiz andan itibaren gerek hava taşımacılığında Ermenistan'a kapılarını açan iktidarımızdır gerek Van gölünde Akdamar Adası'nda Ermeni-Ortodoks Kilisesi'ni restore ederek hizmete açan, dünyaya açan Türkiye Cumhuriyeti'dir, iktidarımızdır. Bunu herhangi bir şey karşılığında yapmadık. Bunlar bir şeylerin işaretidir. Cumhurbaşkanımızın Türkiye-Ermenistan milli maçı sebebiyle davete icabet ederek Ermenistan'a gitmesi bir işarettir."
Yazar-çizerleri anlamıyorum
"Yazarlar başlattı" diye bu kampanyaya uyymanın söz konusu olmayacağını da belirten Erdoğan, kampanyayı kabul etmeyeceğini söyledi. Başbakan Erdoğan, "Desteklemiyorum ve onun içinde de yer almam. Çünkü suç işlemedim ki özür dileyeyim. Suç işlersem özür dilerim. Böyle bir şey yok ortada. Tarihçilerin tartıştığı bir konu var ortada, bu tartışılıyor" diye konuştu. Erdoğan "Ben bu yazar çizerlerimizi de anlamakta doğrusu zorlanıyorum. Ve sadece ortalığı karıştırmak, huzurumuzu kaçırmaktan başka bir işe yaramaz. Ve atılan adımları da terse çevirmekten başka hiçbir işe yaramaz. Özür dileme olayına girmeyi ben mantıksız buluyorum, kusura bakmasınlar."
Her görüşü tartışmak devlet politikası
Cumhurbaşkanı Gül, özür kampanyasına ‘her türlü görüşün açıkça tartışılmasını' söyleyerek imalı destek vermişti
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül önceki gün yaptığı açıklamada, Türkiye'de her türlü görüşün açıkça tartışılabilmesinin "devlet politikası" olduğunu belirterek, "Özür Diliyoruz" kampanyasına itirazının olmadığını ima etti. Dışişleri Bakanlığı'nın dün yaptığı açıklamayla birebir örtüşen ifadeler kullanan Gül, Türkiye'de görüşlerin açıkça ifade edilebildiğini vurguladı, çeşitli gruplar ve kişilerin bir araya gelip fikirlerini açıklayabileceğini söyledi. Gül, "Bizim devlet olarak tavrımız, tüm komşularımızla ilişklerimizi en iyi noktaya getirmek, tüm komşularımızla güven, istikrar temin etmek ve bütün bölgede refahın gerçekleşmesini temin etmek. Bunun yolu da buradan geçer" dedi.
Dışişleri de Gül gibi düşünüyor
DIŞİŞlerİ Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Gül'ün çizgisinde bir açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, emekli büyükelçilerin girişimi hakkında yeni bilgi sahibi olduklarını belirterek, "Ne tarafımızdan bir yönlendirme olmuştur, ne de bir tepki vermeyi doğru buluyoruz" dedi. İki kampanyanın da "özel girişim" olduğunu ifade eden Özügergin, Türkiye'nin 1915 olayları hakkındaki tutumunun artık herkes tarafından açıkça bilindiğini kaydetti.
Rahatlıkla konuşulmalı
Türkiye'de açık toplum olduğunu belirten Özügergin, "Türkiye'de her konu rahatlıkla konuşabilmeli" dedi. Değişik fikirlerin ortaya atılabileceğini söyleyen Özügergin, "Ama dış politikamız bugünden yarına kolaylıkla değişebilecek kırılganlıkta değil. Biz ilkeler bazında hareket etmeye devam edeceğiz. Olumlu ya da olumsuz tepkilerini, görüşlerini dış politikamızın oluşumunda dikkate almak durumundayız. Bunu da yapıyoruz" diye konuştu.
Özür bekleyen de site açtı
Aralarında Ahmet İnsel, Baskın Oran, Hüsnü Öndül, Oral Çalışlar, Mithat Sancar, Ragıp Duran, Tanıl Bora gibi öğretim üyesi, gazeteci ve yazarların bulunduğu bir grup çağrıcıyla başlatılan imza kampanyasına karşı tepkiler verilmeye devam ediyor. 1915 yılında Osmanlı toprakları içinde yaşanan olaylara değinilen kısa bir metnin imzaya açıldığı ve isimlerin www.ozurdiliyoruz.com internet adresinde yayınlandığı kampanyaya karşı, "geçmişte Osmanlı insanlarının, Ermeniler tarafından maruz bırakıldıkları vahşetlerden ötürü" özür bekleyen başka bir kampanya daha başlatıldı.
İki site de benziyor
Kampanyanın internet adresi ise www.ozurbekliyorum.com oldu.
Özür bekleyenlerin kurduğu sitenin sayfa düzeni, renk ve yazı seçimi ile site kullanımı, tepki toplayan ilk özür kampanyası için tasarlanan sitenin aynısı olması ise dikkat çekti.
Sitede, tepki sitesindeki gibi bir metin yer aldı. Sitede bir de Şubat 1992'deki Karabağ Savaşı sırasında Dağlık Karabağ Bölgesi'nde bulunan Hocalı kasabasında Ermeniler tarafından öldürülen Türklerin fotoğrafı yer alıyor. www.ozurbekliyorum.com kampanyasına 303 kişi imza vererek destek oldu.
İmzacıların sayısı 11 bin
Ermenilerin maruz kaldığı şiddetten bireysel olarak özür dileyen aydınların kampanyasına iki günde 11 bine yakın destek geldi. Ermenilerden bireysel olarak özür dilemek amacıyla çalışmaları yürütülen kampanya, dün internet üzerinden www.ozurdiliyoruz.com adresinde başladı. Prof. Ahmet İnsel, Prof. Baskın Oran, Dr. Cengiz Aktar ve Gazeteci Ali Bayramoğlu'nun öncülüğünde başlatılan kampanyanın imza metninde "İnkarı vicdanım kabul etmiyor" deniliyor. Kampanyayı yürütenler internet erişimi olmayanlara da ulaşarak elden de imza toplayacak.
İlk günün ünlüleri
Kampanyaya ilk günde destek veren bazı isimler şöyle: Adnan Ekşigil, Ahmet Çakmak, Ahmet Çiğdem, Ahmet Kuyaş, Ali Nesin, Ali Arif Cangı, Alper Görmüş, Arzu Başaran, Asaf Savaş Akat, Aydın Engin, Aylin Aslım, Ayşe Önal, Barış Pirhasan, Cem Mansur, Deniz Türkali, Derya Alabora, Ergin Cinmen, İbrahim Kaboğlu. Kampanya için bazı köşe yazarları da dün köşelerinde destek yazıları yazdı. Ali Bayramoğlu, "Hrant'tan özür diliyorum" başlıklı yazısıyla bunlardan biriydi.