Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) deniz altında yapılan üretim sırasında su sızdırmasına karşı alınan önlemler sonucu şimdiye kadar herhangi bir kaza meydana gelmedi.
Kuruma bağlı 5 müesseseden sadece Kozlu Müessese Müdürlüğü'nde denizin altında üretim yapılıyor. Maden ocağıda 3 vardiye halinde 2 bin 100 işçiyle yapılan üretim çalışmalarının denizi kapsayan bölümü 1980'de başladı. Kozlu Sahili'nden yaklaşık 200 metre açığa kadar olan bölümde denizin altında bugüne kadar yapılan çalışmalarda toplam 2 milyon tonun üzerinde kömür çıkarıldı.
Deniz altında üretim başlamadan önce teknik ekiplerin deniz altında işletmelerin yoğun olduğu İngiltere'de eğitim gördüğü, o eğitimler ışığında kömür üretiminin devam ettiği belirtildi. Üretim sırasında denizde su sızdırmasına karşı sürekli ölçüm ve teknik incelemeler yapılarak, suda konsantrasyon değişimi olup olmadığı kontrol ediliyor. Alınan önlemler sonucu şimdiye kadar denizin tabanında üretim alanına su sızdırması olayı yaşanmadı.
Toplam 157 milyon 129 bin 200 tonluk rezervin denizin altında kalan bölümünün 51 milyon 800 bin ton olduğu belirtilirken, denizin altındaki çalışmaların, Karadeniz'in bin 250 metre açığına kadar uzayacak galerilerde devam edeceği bildirildi.
Zonguldak Maden Mühendisleri Odası Başkanı, Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Kaymakçı, Türkiye'de deniz altında sadece Kozlu Müessese Müdürlüğü'nde üretim yapıldığını söyledi. Kaymakçı, denizin altında eksi 485 ve 630 kodlarında kıyıdan yaklaşık 200 metre denize uzayan galerilerde 2 noktada günde 600 ton civarında kömür kazıldığını belirtti. Deniz altında çalışılırken su sızdırmasına ve çökmelere karşı önlem alındığını ifade eden Kaymakçı, şöyle konuştu:
"Üretim yapıldıktan sonra açılan yerler, denizin altında çökme tehlikesine karşı çeşitli tekniklerle dolduruluyor. Ayrıca sürekli son kontrolleri yapılıyor. Deniz suyunda sızma var mı yok mu, su konsantrasyonunda değişim olup olmadığı kontrol ediliyor. Şu anda denizin altında görünen kömür rezervi 50 milyon ton civarında. Bu da denizde üretimin uzun yıllar süreceğini gösteriyor."