HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD'li yetkiliden dikkat çeken 'Rus hacker' açıklaması

Rus bilgisayar korsanları ABD başkanlık seçiminde 21 eyaletin seçim sistemini hedef aldı. Rus bilgisayar koranlarının, ABD'deki 2016 başkanlık seçimlerinde 21 eyaletin seçim sistemini hedef aldığı ve az sayıda sisteme giriş yapılabildiği ancak oyların değiştirildiğine dair herhangi bir kanıt olmadığı belirtildi. İç Güvenlik Bakanlığı siber güvenlikten sorumlu müsteşar yardımcısı Jeanette Manfra dün Senato İstihbarat Komitesi'nde konuyla ilgili ifade verirken bu bilgileri paylaştı.

ABD'li yetkiliden dikkat çeken 'Rus hacker' açıklaması

Amerikan istihbarat birimleri, Kremlin'in, demokrat partinin başkan adayı Hillary Clinton'un itibarını sarsmak ve cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'a destek olmak üzere elektronik postaların hacklenmesinden internet üzerinden propaganda yapılmasına uzanan bir dizi faaliyeti yürüttüğü sonucuna varmıştı. Trump Kasım ayında yapılan seçimde ABD başkanı seçilmişti.

Rus bilgisayar korsanlarının başkanlık seçimine ne kadar müdahale ettiği, Rus ya da başka ülkelerden korsanların gelecek seçimlere müdahale edip edemeyeceği konusu aylardır ABD'de spekülasyonlara neden oluyor ve ABD basınında gündemin ilk sıralarında yer alıyor.

RUSYA, DEFALARCA HERHANGİ BİR SİBER SALDIRIDAN SORUMLU OLMADIĞINI AÇIKLADI

Rusya, defalarca ABD başkanlık seçimlerinde herhangi bir siber saldırıdan sorumlu olmadığını açıkladı. Trump ise Rusya'nın bilgisayar korsanlığı faaliyetlerinden sorumlu olabileceğini ya da olmayabileceğini belirtirken, ekibinin Moskova ile işbirliği yaptığı iddialarını "yalan haber" diyerek reddetti.

Manfra ve Senato'da ifade veren diğer yetkililer, ABD seçimlerinin bilgisayar korsanlığı faaliyetlerine karşı korunaklı olduğunu çünkü merkezi bir sistemden yürütülmediğini, büyük oranda eyaletlerde ve yerel düzeyde gerçekleştirildiğini belirtti.

Bu konuda demokratlarla aynı çizgide olan Maine'li bağımsız senatör Angus King ise bu konudaki şüphelerini dile getirerek, seçimde büyük ölçekte değişiklik yaratmak için önemli eyaletlerde küçük sayıda oyların değiştirilmesinin yeterli olduğunu söyledi.

Demokrat Mark Warner da oturum sırasında Manfra'nın hangi eyaletlerin seçim sisteminin bilgisayar korsanlarınca hedef alındığını açıklamayı reddetmesine tepki gösterdi.

Arizona ve İllionis geçen yıl başkanlık seçimleri sırasında eyaletlerindeki seçmen kayıt sistemlerinin korsanlarca hedef alındığını doğrulamıştı.


En Çok Aranan Haberler