HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ankara'dan AP heyetinin görüşme talebine ret

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, gözaltına alınan HDP'li milletvekillerinin durumuna ilişkin görüşme talebinin Ankara tarafından reddedildiğini açıkladı.

Ankara'dan AP heyetinin görüşme talebine ret

Piri, AP Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Alman Parlamenter Elmar Brok ile birlikte Perşembe günü gerçekleştireceği Türkiye ziyaretini iptal etti.

GÖZALTINA ALINAN HDP'Lİ VEKİLLERİN DURUMU KONUSUNDA GÖRÜŞMEK İSTİYORLARDI

Hollandalı Parlamenter Piri ile AP Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Brok, gözaltına alınan HDP milletvekillerinin durumu konusunda Türk yetkililerle görüşme yapmak istiyordu.

Piri ve Brok bu amaçla Perşembe günü Ankara'ya gitmeye hazırlanıyordu.

Kati Piri'nin sözcüsü, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'un Çarşamba günü öğleden sonra Ankara'nın görüşme talebini reddettiğini haber verdiğini söyledi.

Schulz, Türk yetkililerin, AP üyesi parlamenterlerin görüşme isteğini reddetme nedeni hakkında herhangi bir açıklama yapmadı.

HOLLANDA PARLAMENTOSU TEPKİ GÖSTERDİ

Hollanda basınına göre Ankara'nın ret gerekçesinin nedeni, AP Türkiye Rapörtörü Piri'nin yaptığı açıklamalar.

Piri, HDP'li parlamenterlerin gözaltına alınmasını, "çizginin aşılması" olarak değerlendirmişti.

Hollandalı parlamenter, AB yönetimine Türkiye ile üyelik müzakerelerinin derhal askıya alınması çağrısında bulunmuştu.

Ankara'nın AP temsilcilerinin görüşme isteğini reddetmesi, Hollanda Parlamentosu tarafından da tepkiyle karşılandı.

İktidar ve muhalefet partileri, Türkiye'nin tutumuna ilişkin Dışişleri Bakanı Bert Koenders'tan açıklama istediler.

Hollanda Meclisi, bu gelişmeyi Türkiye-AB ilişkileri açısından "yeni bir endişe verici sinyal" ve Avrupa Parlamentosu'na hakaret olarak değerlendirdi.

SCHULZ: AL-SEÇ YAKLAŞIMINI KABUL EDEMEYİZ

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, çarşamba günü akşam saatlerinde yazılı bir açıklama yaparak, ziyaretin, "görüşmelerin formatı hakkında Türk makamlarıyla anlaşma sağlanamadığı için ertelendiğini" belirtti.

Deutsche Welle'de yer alan habere göre, Martin Schulz yazılı açıklamasında, "Türk makamlarıyla samimi, açık ve iyi niyetli diyalogdan yanayız. Sayın Brok ve Piri Avrupa Parlamentosu'nu temsil etmektedir. Kimin kiminle konuşacağı konusunda al-seç yaklaşımını kabul edemeyiz" dedi.

Kati Piri'nin yıllık olağan Türkiye raporunun hazırlığı için Aralık ayında da Türkiye'ye gelmesi planlanıyor. Fakat Ankara'nın bu kriz sonrası Kati Piri'ye randevu verip vermeyeceği merak konusu.

Bu arada, Schulz'un liderliğindeki Avrupa Parlamentosu Başkanlık Divanı, perşembe günü toplanarak, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin dondurulması çağrısında bulunan bir karar tasarısının gelecek haftaki genel kurul toplantılarında görüşülmesini ele alacak.

Konu genel kurul gündemine alınır ve bu yönde bir karar kabul edilirse, Ankara'nın müzakerelere başladığı 2005 yılından bu yana ilk defa bir AB organı müzakerelerin dondurulması çağrısında bulunmuş olacak.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler