HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakanlar taşkent'te

Avrupa Birliği (AB) heyeti ile Orta Asya ülkeleri dışişleri bakanları, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te bir araya geldi.

TAŞKENT (AA)Avrupa Birliği (AB) heyeti ile Orta Asya ülkeleri dışişleri bakanları, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te bir araya geldi.

Toplantıya, Özbekistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Elyar Ganiyev, Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev, Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrahan Zarifi ve Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Konstantin Jigalov ile AB Dönem Başkanı Macaristan'ın Dışişleri Bakanı Martonyi Janos, Kalkınmadan Sorumlu AB Komisyonu Üyesi Andris Piebalg ve AB Orta Asya Özel Temsilcisi Pierre Morel katıldı.

Toplantıda, AB ile Orta Asya ülkeleri arasındaki ilişkilerin genel durumu, ticari ve ekonomik ilişkiler, bölgesel işbirliği, enerji, çevre koruma, su ve enerji kaynaklarının ortak kullanımı, sınır güvenliği ve uyuşturucuyla mücadele meseleleri ile AB'nin yeni Orta Asya stratejisi ele alındı, toplantıda ayrıca, Afganistan'daki durum ile bölgesel güvenlikle ilgili tarafları ilgilendiren güncel ve bölgesel konular da gözden geçirildi.

AB ile Orta Asya Dışişleri Bakanları toplantısına katılan AB heyeti, AB için Orta Asya bölgesinin giderek öneminin daha da arttığını, Orta Asya ülkeleriyle güvenlik ve istikrara yönelik ortak tehditlere, yasa dışı uyuşturucu kaçakçılığı, terör, örgütlü suçlara karşı ortak mücadelede ve Afganistan;ın yeniden kalkındırılmasında işbirliğine hazır olduğunu dile getirirken, bu sorunların çözümünde bölge ülkeleriyle daha sıkı işbirliği yapmak istediklerini vurguladı.

Toplantıda, tarafların ticari-ekonomik ve yatırım alanındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesinden yana olduğu vurgulanırken, AB heyeti, bölge ülkelerinin küresel ekonomiye entegrasyonun sağlanması ve bu ülkelerin sosyal-ekonomik alanlarda yeniden yapılandırılmasını desteklemeye hazır olduğunu dile getirdi.

AB heyeti ile Orta Asya ülkeleri dışişleri bakanları toplantısı kapsamında, AB heyeti ayrıca, Orta Asya ülkeleri dışişleri bakanlarıyla ikili görüşmelerde bulunurken, bu çerçevede, Özbekistan Dışişleri Bakanlığı ile AB heyeti arasında düzenlenen ikili görüşmelerin ardından, daha önce Özbekistan ile AB arasında imzalanan “Partnerlik ve İşbirliği Anlaşmasına" değişiklik ve eklemelerin yapılmasını öngören protokol imzalandı.

Toplantı çerçevesinde ayrıca Özbekistan ve Macaristan Dışişleri bakanlıkları arasında siyasi istişareler gerçekleştirildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler