HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Başbakan Yıldırım: AB üyelik başvurusunu geri çekmeyeceğiz'

Başbakan Binali Yıldırım'ın Türkiye'nin AB'ye üyelik başvurusunu geri çekmeyi planlamadığını söylediği belirtildi.

'Başbakan Yıldırım: AB üyelik başvurusunu geri çekmeyeceğiz'

Başbakan Yıldırım'ın, Moskova ziyareti kapsamında "AB'ye üyelik başvurumuzun geri çekilmesi yönünde bir karar alınmadı" dediği iddia edildi.

Yıldırım'ın Sputnik ve RİA Novosti'ye verdiği röportajda yaptığı kaydedilen açıklamada," AB'nin, bizim için değil ama kendi geleceği için, attığı adımlar üzerinde iyice düşünmesi gerekiyor. Zira Avrupa'nın geleceği ve güvenliği, Türkiye olmadan mümkün değil" ifadelerini kullandığı belirtildi.

Yıldırım'ın açıklamasında "Bu nedenle herhangi bir karar alırlarken, bu kararlarının ne gibi sonuçlara yol açacağını çok iyi düşünmeliler" diye eklediği ifade edildi.

'ARABULUCULUK İDDİALARI' İÇİN KRİTİK AÇIKLAMA

Rus haber ajansında yer alan bir başka haberde ise, Yıldırım'ın, 'Türkiye'nin Suriyeli muhalifler ve Rusya arasında arabuluculuk yaptığını söylediği' öne sürüldü.

Yıldırım'ın konuya ilişkin "Elbette bu yönde (Suriyeli muhalifler ve Rusya arasında arabuluculuk yapma konusunda) çalışmalar yapılıyor. Burada krizin aşılması için bir çözüm bulunmasına odaklanmak gerekiyor. Türkiye bunun için çok ciddi katkılar sundu ve Suriye'de dökülen kanın durması için gelecekte de bunu yapmaya devam etmeyi planlıyor" dediği kaydedildi.

TÜRKİYE-RUSYA RİCARETİNDE YEREL PARA KULLANIMI

Yıldırım, Rus basınına verdiği röportajda çok konuşulan Türk ve Rus merkez bankalarının karşılıklı ticarette yerel para birimlerinin kullanılması konusu için teknik çalışmalara başladığını söyledi.

Yıldırım, Moskova'da görüşmelerin sırasında ele alınan iki ülke arasındaki ticarette yerel para kullanılmasıyla ilgili olarak "Her iki taraf da bununla ilgileniyor. Merkez bankalarımız bunun nasıl gerçekleştirilebileceği ve gerçekleştirilmesi için geliştirilmesi gereken teknik meseleler üzerinde çalışmaya başladı. Herkes, hem Türkiye hem de Rusya buna olumlu yaklaşıyor" dedi.

"MÜMKÜN OLAN HER ŞEYİ YAPIYORUZ"

Suriye'deki duruma ilişkin açıklamalarsa bulunan Yıldırım, Türkiye'nin, militanların Suriye'nin Halep kentinin doğu kesimlerinden geri çekilmesi için çalıştığını söyleyerek şöyle konuştu:

"Türkiye şu anda bu konu üzerinde çalışıyor. Terörist grupların Halep'ten çekilmesi için en başından beri çabalarımızı sürdürüyoruz. Ülkelerinin kurtuluşu için savaşanlar ile terörist grupların üyelerini birbirinden ayırmak önemli. Ortak amacımız ise terörist gruplarla mücadele etmek. Bu nedenle bu konuda mümkün olan her şeyi yapıyoruz."

"ŞİÖ İLE İŞBİRLİĞİ DİĞER ULUSLARARASI ÖRGÜTLERDEKİ ÜYELİĞİN ALTERNATİFİ DEĞİL"

Başbakan Binali Yıldırım, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ile işbirliğini diğer uluslararası örgütlerdeki üyeliğin alternatifi olarak görmediklerini söyledi.

Yıldırım, "Türkiye, ŞİÖ ile diyalog partneri. ŞİÖ kapsamındaki ilişkilerin geliştirilmesi için çalışmalar sürüyor. ŞİÖ ile gelişen ilişkilerin, bizim için diğer uluslararası örgütlerdeki üyeliğin alternatifi olmadığı açık ve net" dedi. Yıldırım, Türkiye'nin ŞİÖ'ye benzeyen çeşitli örgütlerde de üyeliği bulunduğunu anımsattı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler