HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BDP’den Uludere için Erdoğan’a suç duyurusu

BDP, Uludere’de yaşanan olaya ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu

Dilekçe’de Erdoğan’ın insanlığa karşı işlenen suçlardan cezalandırılması istendi.

Uludere’de yaşanan olaya ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan’ın, Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’ne verilen 3 sayfalık suç duyurusu dilekçesinde, Başbakan Erdoğan, sorumlu bakanlar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve MİT’in sorumluları hakkında TCK’nın 76. ve 77. maddeleri uyarınca “soykırım ve insanlığa karşı işlenen” suçlardan cezalandırılması istendi.

Dilekçede, Şırnak Uludere’de sınırında 34 kişinin yaşamını yitirdiği olay sırasında, yanlarında silah bulunmayan, güvenlik güçlerine karşı bir davranışı olmayan gruba “dur” ihtarında bulunulmadığı ileri sürüldü. Sınır ticareti nedeniyle hergün farklı grupların askerin bilgisi dahilinde sınırdan gidip geldiği öne sürülen dilekçede, olayın yaşandığı bölgede, 1999’dan bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri ile PKK arasında bir çatışmanın yaşanmadığı iddia edildi. Suç duyurusunda, olayla ilgili sorumluluğu bulunanların tespit edilerek cezalandırılması istendi.

-“BAŞBAKAN BİLGİ KİRLİLİĞİ YARATTI”-

Bombalama sonrası 112’ye telefon edilmesi ve yetkililerin uyarılmasına rağmen ambulansın gönderilmediğinin iddia edildiği dilekçede, kullanılan bombalar ve hedef alma tarzının operasyonun bilinçli ve planlı yapıldığının açık göstergesi olduğu savunuldu. Başbakan’ın konuya ilişkin yanıltıcı açıklamalarda bulunulduğu ve bilgi kirliliği yaratarak sorumluluktan kaçmaya çalıştığının öne sürüldüğü dilekçede, şu iddialara yer verildi:

“En çok tartışılan konuların başında HERON görüntüleri geliyordu. Başta Başbakan olmak üzere yetkililerin izlediği görüntülerin 9 saatlik olduğu, 4 saatlik bölümünün izlendiği belirtildi. Komisyonun yerinde yaptığı incelemelerin tanıkların beyanlarının doğrulandığı, ortada açıkça, bilerek, vur, emri verilerek katliamın gerçekleştiği, bir saat içinde 4 kez bombalama yapıldığı ortaya çıkmıştır. Meclis İnsan Hakları Komisyonu Üyelerinin açıklamaları tereddüde yer verilmeyecek kadar gerçekleri yansıtmaktadır. İşlenen suçun insanlığa karşı olması nedeniyle sorumlular ayrıca terör suçu işlemiş olup haklarında direkt soruşturma açılması gerekmektedir.”

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler