HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erdoğan'dan sert İran açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın Yemen'deki harekata karşı çıkmasının doğal olduğunu belirtti.

ANKARA(ANKA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın Yemen'deki harekata karşı çıkmasının doğal olduğunu belirterek, "İran bölgeyi kendine domine etmenin gayreti içerisindedir. Böyle bir çalışmanın içerisindedir. Buna müsaade edilebilir mi? Bu bölgede birçok ülkeyi bizi de, Suudi Arabistan'ı da Körfez ülkelerini de hepsini rahatsız etmeye başlamıştır, buna gerçekten tahammül etmek mümkün değil. İran'ın bunu görmesi lazım" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fildişi Sahili Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Alassane Vattara ile ortak basın toplantısı düzenledi. Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Erdoğan, Yemen'e düzenlenen harekat, Türkiye'nin askeri yardımda bulunma ihtimali ve İran'ın bu harekata tepkisini değerlendirdi.

"ŞUANDA ASKERİ KONUDA HERHANGİ BİR ŞEY SÖYLEMİYORUM"

Yemen'de Husilerin yaptıklarının sadece mezhepsel olduğunu belirterek, "Burada adeta Şii-Sünni çatışmasına bu dönüşmüştür. Bu mezhepsel çatışmaların hiçbirine olumlu bakmıyoruz, bunların karşısındayız. Düşünün ki Yemen kendi içinde bir bölünmeye doğru gidiyor. Biz Yemen halkının tümüne kardeşlerimiz olarak bakıyoruz. Bu kardeşlerimizin hukuku üzerinde herhalde düşüncelerimizi belirtmemiz gerekir. Şuanda askeri konuda herhangi bir şey söylemiyorum. Şuanda söylemem de doğru değildir. Ama lojistik konuda, istihbarat konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu bugün açıkladım. Dışişleri bakanlığımız bu konuda açıklamasını zaten detay olarak yaptı. Çünkü bugüne kadar bölgede olan gelişmeler, Yemen'de olan gelişmeler gerçekten artık tahammül sınırlarını zorlamaya başlamıştır" dedi.

"İRAN BÖLGEYİ KENDİNE DOMİNE ETMENİN GAYRETİ İÇERİSİNDE"

İran'ın harekata karşı yaptığı açıklamasının doğal olduğunu kaydeden Erdoğan, "İran'ın böyle bir açıklama yapması zaten şuana kadar Irak'ta Suriye'deki gelişmelerde de kendisini göstermiştir. İran bölgeyi kendine domine etmenin gayreti içerisindedir. Böyle bir çalışmanın içerisindedir. Buna müsaade edilebilir mi? Bu bölgede birçok ülkeyi bizi de, Suudi Arabistan'ı da Körfez ülkelerini de hepsini rahatsız etmeye başlamıştır, buna gerçekten tahammül etmek mümkün değil. İran'ın bunu görmesi lazım. Irak'ta yapılanları görüyoruz. Bir taraftan DEAŞ ile uğraşılıyor bir taraftan İran'ın oraya göndermiş olduğu Devrim Muhafızları'yla uğraşılıyor. Bu doğru bir şey mi? İlginçtir, gönderdikleri elemanları oralarda bakıyorsunuz özel fotoğraflar çektirmek suretiyle kendilerini ayrıca lanse ediyorlar, böyle bir gayretin içerisine de giriyorlar. Filanca ildeki operasyonu kim yapmış, filanca ildeki operasyonun arkasında kimler var? Çok daha tehlikelisi önce diyelim ki DEAŞ terör örgütü çıkıyor ondan sonra oraya bakıyorsunuz Şia yerleşiyor. Böyle bir şey olamaz" diye konuştu.

"İRAN YEMEN, IRAK VE SURİYE'DEN ÇEKİLMELİ"

İran'ın Suriye'de de aynı durumda olduğunu belirten Erdoğan, "300 bin insanın katili olan bir durum var ortada bu katile destek veren bir anlayış. Bu savunulabilir mi, bunu savunmak mümkün mü? 'Ben Müslüman'ım' diyen bir insanın bu katili savunacağına ihtimal vermiyorum. Şuanda yaşananlar ortada Türkiye 2 milyon insana şuanda ev sahipliği yapıyor. Bütün onların sıkıntılarını gidermenin gayreti içerisinde. Biz bu görevimizi yapmaya devam edeceğiz ama diyoruz ki, 'İran'ın bu bakışının değişmesi lazım.' Yemen'den şuanda kuvveti, gücü ne varsa çekmesi lazım. Aynı şekilde Suriye'den, Irak'tan çekmesi lazım. Bu ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı duyması gerekir" ifadelerini kullandı.

"BOKO HARAM'IN NİJERYA'DAKİ EYLEMİNİ LANETLİYORUM"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Boko Haram'ın Nijerya'da 500 civarında kadın ve çocuğu kaçırmasına yönelik olarak, "Daha önce de benzer menfur olaylara imza atan bu örgütün bu eylemini de lanetliyorum. Bunu açık ve net olarak söylüyorum. Özünde 'sin' yani barış olan bir dinin değerlerini istismar eden, kendine maske yapan bu örgütü şiddetle kınıyorum ve kesinlikle bir Müslüman olarak bunlardan bizler nefret ediyoruz" dedi.

Galatasaray'da oynayan futbolcu Didier Drogba'nın Fildişi ile fahri elçi gibi olduğunu belirten Erdoğan, "bunlar güzel şeyler, tanınmaya, tanışmaya bunlar ayrı birer vesile oluyor. Şuanda bulunduğu yerde de kendisine başarılar diliyorum. Eğer futbolu bırakmadıysa. Şuan Chelsea'de" diye konuştu.

Dün uluslararası ve yerel basında Boko Haram terör örgütünün Nijerya'da 500 civarında kadın ve çocuğu kaçırdığına yönelik haberler yer aldığını belirten Erdoğan, "Daha önce de benzer menfur olaylara imza atan bu örgütün bu eylemini de lanetliyorum. Bunu açık ve net olarak söylüyorum. Özünde 'sin' yani barış olan bir dinin değerlerini istismar eden, kendine maske yapan bu örgütü şiddetle kınıyorum ve kesinlikle bir Müslüman olarak bunlardan bizler nefret ediyoruz. Bunun da bilinmesini istiyoruz. Her ne sebeple olursa olsun sivilleri özellikle de kadın ve çocukları hedef alan saldırılar, bunlar herkesin karşı durması gereken hadiselerdir. Her zaman ifade ettiğimiz gibi terörün dini, kimliği, milleti, kutsalı olmaz. Terör terördür, bunu böyle bilmemiz gerekir. 30 yılı aşkın bir süre terör belasıyla mücadele etmiş ve 50 bine yakın insanını kaybetmiş bir ülke olarak biz bunun acısını çok iyi biliriz. Nijeryalı dostlarımızın acısını yürekten paylaşıyoruz. Şahsım ve tüm milletimizin ortak hissiyatı kaçırılan bu kişilerin sağ sağlim evlerine, yuvalarına, ailelerine dönmesidir" şeklinde konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler