HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erdoğan’ın mektubuna Rusya’dan yanıt

Tayyip Erdoğan ve Binali Yıldırım'ın, Putin ve Medvedev'e gönderdiği mektuplar sonrasında Rusya'dan açıklama geldi.

Erdoğan’ın mektubuna Rusya’dan yanıt

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın Rus mevkidaşlarına gönderdiği mektupların ardından Moskova'dan açıklama geldi.

Putin'in Kremlin'deki sözcüsü Dimitri Peskov bugün düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Peskov, "İlişkilerimizin normalleşmesini, doğru ve karşılıklı yararlı işbirliğine dönüşmesini istiyor ve diliyoruz. Ancak Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ankara'nın gerekli adımları atmaması durumunda normalleşmenin olmayacağını çok net bir şekilde ortaya koydu" dedi.

'MEKTUP CEVAP VERİLECEK NİTELİKLERE SAHİP DEĞİL'

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 Haziran'da kutlanan Rusya Günü nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderdiği mektubun cevap verilecek özelliklere sahip olmadığını söyledi.

Peskov, "Bu (Erdoğan'ın gönderdiği mektup), protokol gereği gönderilen bir mektuptu. Ulusal günlerde böyle mektuplar gönderilir. Bu uluslararası ilişkilerde protokol gereği olan olağan bir uygulama. Böyle mektuplara cevap vermek gerekmez. Nitekim mektubun içeriğinde de cevap gerektiren bir bölüm ne yazık ki yoktu" dedi.

'İLİŞKİLERİMİZİN GELİŞTİĞİ DÖNEME DEĞER VERİYORUZ'

"Putin, Türkiye'yle iyi ilişkilere sahip olmak istediğimizi birçok kez belirtti. Türkiye'yle ilişkilerimizin gerçek anlamda partnerce olduğu ve tüm alanlarda geliştiği döneme değer veriyoruz" diye devam eden Peskov, "Bu nedenle ilişkilerdeki bu zengin deneyimin Türk tarafının saldırgan davranışları nedeniyle bir anda yok edilmesinden üzüntü duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Peskov ayrıca, "Biz de ilişkilerimizin normalleşmesini ve karşılıklı yarar getiren bir işbirliği yaptığımız döneme geri dönmek isteriz. Ama bizim için, olup bitenin (Türk F16'larının Rus Su-24 uçağını düşürmesi) ardından, Ankara belirli eylemleri gerçekleştirmeden ilişkilerin normalleşmesi mümkün değil" vurgusunu yaptı.

'TALEPLER BASİT VE ANLAŞILIR'

Peskov Ankara'dan beklenen eylemlerin resmi olarak özür dilenmesi ve tazminat ödenmesi olup olmadığı sorusuna da, "Elbette öyle. Rusya Devlet Başkanı Putin her şeyi hiçbir imada bulunmadan açıkça söyledi. Bu talepler gayet basit ve anlaşılır" yanıtını verdi.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Haziran Rusya Milli Günü nedeniyle Rusya Devlet BaşkanıVladimir Putin’e, Başbakan Yıldırım ise Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev'e mektup göndermişti.

Erdoğan’ın tebrik mesajı şu şekildeydi: "Tüm Türk halkının adına tüm Rus vatandaşlarının Rusya Günü’nü kutluyorum ve yakın zamanda Rusya ve Türkiye’nin ilişkilerinin hak edilen düzeye yükselmesini diliyorum."

Başbakan Yıldırım ise mesajında, yakın zamanda iki ülke arasındaki işbirliği ve ilişkilerin iki ülke halkının ortak çıkarları için gerekli düzeye ulaşmasını ümit ettiğini belirterek, "Rus vatandaşlarına refah diliyorum" ifadesini kullanmıştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler