HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İdlib'deki kimyasal saldırıya dünyadan tepki yağıyor!

Suriye'nin kuzeybatısında bulunan muhaliflerin kontrolündeki İdlib kentine, rejim tarafından kimyasal silahlarla saldırı düzenlendi. Bölgeden kan donduran fotoğraflar gelirken Fransa, Birleşmiş Millet Güvenlik Konseyi'ni acil olarak toplantıya çağırdı. BM'nin yarın toplanacağı öğrenildi. İdlib'deki görüntülere Avrupa Birliği, ABD ve Türkiye başta olmak üzere birçok ülke ve kuruluş tepki gösterdi. BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, saldırıyla ilgili soruşturma başlattı.

Suriye'nin İdlib kentindeki kimyasal silahla saldırı yapıldı. Saldırıda en az 58 kişi hayatını kaybederken çoğu çocuk onlarca kişi zehirli gazdan etkilendi.

Suriye’de rejime ait uçakların, muhaliflerin denetimindeki İdlib'in Han Şeyhun ilçesine düzenlediği zehirli gaz kullanılan hava saldırılarının ardından, Türkiye-Suriye arasındaki tampon bölgede kimyasal yıkama çadırı kuruldu.

Saldırının ardından Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştiren ve görüşmede İdlib’te sivillere yönelik bir saldırıda kimyasal silah kullanıldığına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu tür insanlık dışı saldırıların kabul edilemez olduğunu söyledi.

BMGK ACİL OLARAK TOPLANIYOR

Saldırının ardından Fransa, Birleşmiş Millet Güvenlik Konseyi'ni acil olarak toplantıya çağırdı. BM yarın toplanacak.

BM: SORUŞTURMA BAŞLATILDI

BM Cenevre Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, "İdlib'in güneyinde bulunan Han Şeyhun beldesindeki saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz." denildi.

Açıklamada, "Raporlara göre bu saldırı, bir kimyasal silah saldırısıdır ve ciddi şekilde endişe vericidir. Komisyon, saldırıların bölgedeki etkisini, kimyasal silah kullanıldığını ve bölgede yaralıların tedavi altına alındığı sağlık merkezlerine yönelik saldırılar olduğuna yönelik iddiaları soruşturuyor." ifadeleri yer aldı. Komisyon, "Kimyasal silah kullanmak ve sağlık merkezlerine saldırmak savaş suçudur ve ciddi insan hakları hukuku ihlalidir." bilgisini verdi.

TRUMP, OBAMA'YI SORUMLU TUTTU

İdlib'deki kimyasal katliam için Beyaz Saray'dan açıklama geldi. Açıklamada, 'İdlib'deki saldırıyı kınıyoruz, görmezden gelemeyiz. Suriye'deki saldırı Obama yönetimin zayıf politikalarının sonucu' denildi.

FRANSA: CANAVARCA!

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault saldırıyı "canavarca" şeklinde değerlendirdi ve saldırıda "kimyasal silah" kullanılmasının "Suriyelilerin bunca yıldır yaşadığı vahşetin somut bir kanıtı daha" olduğunu söyledi.

AB GÜVENLİK YÜKSEK TEMSİLCİSİ: BAŞ SORUMLU ESAD

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın İdlib saldırısının "baş sorumlusu" olduğunu savundu. Mogherini saldırıyı "korkunç" diye nitelendirdi.

İBRAHİM KALIN: SAVAŞ VE İNSANLIK SUÇU

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Suriye’deki saldırının savaş ve insanlık suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Kalın, "Suriye’nin İdlib kentinde Esed rejimi tarafından sivillere yönelik bir kimyasal saldırı gerçekleştirilmiştir. Savaş suçu ve insanlık suçu kapsamında değerlendirilmesi gereken bu olayı en sert biçimde kınıyoruz. Esasen bugün rutin hale gelen bu saldırılar, Türkiye’nin Suriye krizinin başından itibaren sergilediği tavrın ne kadar doğru olduğunu açıkça gösteriyor. Cumhurbaşkanımız da bugün Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sn. Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek İdlib’de yaşanan insanlık dışı saldırının kabul edilemez olduğunu ifade etmiş ve yaşananların Astana süreci kapsamında hayata geçirilen ateşkesi tehlikeye attığını vurgulamıştır.Aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu sivilleri katleden Esed rejimi, Suriye’de devam eden ateşkesi ihlal ederken, çatışmasızlık halini ve siyasi geçiş hedefini sabote etmiştir. Uluslararası toplum, Suriye’de tüm şiddetiyle altı yıldır devam eden katliamlar karşısında artık gerekli adımları atmalıdır " ifadelerini kullandı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: SALDIRIYI KINIYORUZ

Türkiye Suriye rejiminin İdlib’in Han Şeyhun beldesine düzenlediği ve 100’den fazla sivilin ölümüne sebep olan kimyasal silah saldırısını şiddetle kınadı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Suriye’nin İdlip Vilayetine bağlı Han Şeyhun bölgesine rejim unsurları tarafından bugün(dün) düzenlenen ve çoğu çocuk onlarca masumun hayatını kaybetmesine yolaçan saldırıları şiddetle kınıyoruz. Han Şeyhun’dan intikal eden görüntü ve bilgiler, rejimin BM Güvenlik Konseyi’nin 2118 ve 2209 sayılı kararlarının açık ihlalini teşkil eden kimyasal silah kullanımını sürdürdüğüne işaret etmektedir. Uluslararası toplumun bu saldırılar karşısında tepkisini ortaya koymasını, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü başta olmak üzere uluslararası kuruluşların, benzerleri yakın geçmişte de cereyan eden bu tür saldırıları derhal soruşturmasını bekliyoruz. Suriye rejimi üzerinde etki sahibi olan tarafları, ateşkes düzenlemesinin ağır ihlallerini oluşturan ve tamamen sivilleri hedef alan sözkonusu acımasız saldırıların derhal durdurulmasını teminen sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.”

BİR HASTANE VE SİVİL SAVUNMA MERKEZİ VURULDU

Suriye geçici hükümeti Sağlık Bakanı Cundi, İdlib'in Han Şeyhun beldesindeki kimyasal silahlı saldırının ardından yürütülen kurtarma çalışmaları sırasında bir sivil savunma merkezi ile bir hastanenin vurulduğunu söyledi. Muhaliflerin oluşturduğu Yerel İrtibat Komiteleri ağı, boğularak ölen insanları yansıtan bazı fotoğraflar yayınladı. Gazdan etkilenenlerin bayılma, kusma ve ağız köpürmesi gibi belirtilerden mustarip olduğu bildiriliyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, uçaklardan atılan maddenin içeriğine dair net açıklama yapmadı fakat muhaliflere yakınlığıyla bilinen İdlib Medya Merkezi, söz konusu maddenin sarin gazı olduğunu öne sürdü.


En Çok Aranan Haberler