HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kıbrıs müzakerelerinde Anastasiadis krizi: Toplantıyı terk etti

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis bugün yeniden bir araya geldi. Anastasiadis toplantıyı terk etti.

Görüşme ara bölgede BM tesislerinde yapıldı. Liderlerin bugünkü görüşmede, Rum Meclisi'nin Enosis plebisitinin okullarda anılması kararını ele aldılar.

ANASTASIADIS 'SÖYLEYECEK BİR ŞEYİM YOK' DEDİ VE TERK ETTİ

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı görüşme sonrası Cumhurbaşkanlığına dönüşünde yaptığı açıklamada, Rum Lider Anastasiadis'e, Rum Meclisi'nin Enosis plebisitinin okullarda anılması kararının yarattığı sıkıntıyı, talihsizliği izah etmeye çalıştıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum Liderin kendilerini dinlemek yerine 5 sayfalık bir metin ile toplantıya geldiğini, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin konuyu toparlayan bir konuşma yaparken Rum liderin Anastasiadis'in öfkeyle "Söyleyecek Bir Şeyim yok” diyerek toplantıyı terk ettiğini söyledi.

TOPLANTI YARIDA KESİLDİ

Akıncı, Anastasiadis'in 1950 referandumunu anma törenleriyle ilgili gerginlik sonrası toplantıyı terk ettiğini açıkladı. Kıbrıs sorununun çözümü için BM himayesinde ocak ayında başlayan müzakerelerin son görüşmesi, Kıbrıs Cumhurbaşkanı, Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis'in toplantı salonunu terk etmesi nedeniyle yarıda kesildi.

Gerginliğin, Rum kesimi okullarında 1950 yılında Yunanistan ile birleşme konusunda yapılan referandumun (Enosis plebisit) yıllık olarak anılması kararıyla alakalı olduğu kaydedildi.

AKINCI: SAYGI ÇERÇEVESİNİN DIŞINDA

Akıncı bu davranışın saygı çerçevesinin çok dışında bir davranış olduğunu söyleyerek, Rum Lider Anastasiadis in bu davranışına musamaha göstermeyeceklerini söyledi.

"ÇEKİP GİTTİKLERİ KAPIYI YENİDEN AÇMAK KENDİ ELLERİNDEDİR"

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum liderin görüşmelerde "kapıyı sert bir şekilde vurup çıkması"yla ilgili olarak, "Çekip gittikleri kapıyı yeniden açmak kendi ellerindedir." dedi

Türkler anma törenlerine karşı protesto gösterileri düzenlemiş ve bu konu nedeniyle iki taraf arasında son dönemde gerginlik yaşanmıştı.

Akıncı daha önce de anmayı zorunlu hale getiren yasayı kınamış ve bunun barış müzakerelerini tehdit ettiği uyarısında bulunmuştu. Anastasiadis ise bunun sadece tarihi bir anma olduğunu söyleyerek hiçbir şekilde adanın bir federasyon olarak yeniden birleşmesi hedefinden saptırmadığını kaydetmişti.

ÇAVUŞOĞLU PAZARTESİ LEFKOŞA'YA GİDİYOR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Pazartesi günü Enosis krizinin yaşandığı Lefkoşa’ya resmi bir ziyarette bulunacak. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Çavuşoğlu’nun ziyaretinin, kriz çıkmadan önce planlandığını, ancak görüşülecek en önemli konunun masada yaşanan son kriz olduğunu açıkladı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler