HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kuzey Kore: Nükleer savaşa hazırız

Kuzey Kore elçiliğinin yetkili bakanı Zin Jeong Hep, ABD’nin başlatabileceği nükleer savaşa Pyongyang’ın yanıt vermeye hazır olduğunu açıkladı. Kuzey Kore'nin füze denemeleri ve ABD'nin bölgeye yönelik askeri yığınak yapması, Kore yarımadasındaki gerilimi tırmandırıyor. Dün de, Kuzey Kore Ordusu Komutan Yardımcısı Choe Ryong-hae, ABD'nin olası nükleer saldırısına nükleer saldırıyla yanıt vereceklerini söylemişti.

Kuzey Kore: Nükleer savaşa hazırız

Rusya Liberal Demokrat Partisi Başkanı Vladimir Jirinovski ile bir araya gelen Kuzey Kore elçiliğinin yetkili bakanı Zin Jeong Hep, Pyongyang’ın ABD’nin başlatabileceği nükleer savaşa cevap vermeye hazır olduğunu söyledi.

​Koreli diplomat, “Ordumuz ve halkımız düşman kuvvetlerin yapabileceği her türlü provokasyonuna cevap verecek iradeye, hazırlığa ve güce sahip. Ordumuz ve halkımız ABD ve düşman güçler tarafından gelecek her türlü saldırıya cevap vermeye hazır. Eğer onlar nükleer savaş isterse, biz de nükleer savaşla cevap verebiliriz, eğer çok taraflı savaş isterlerse, böyle bir savaşa da hazırız” ifadelerini kullandı.

ABD'den tepki: Füze denemesi provokasyon

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Jim Mattis Kuzey Kore ile artan tansiyon ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ortadoğu'ya hareket etmeden önce açıklamalarda bulunan Mattis, Kuzey Kore'nin Cumartesi günü gerçekleştirdiği başarısız füze denemesini provokasyon olarak nitelendirdi.

Söz konusu füzenin kıtalararası bir füze olmadığının altını çizen Mattis, bu denemenin yine de pervasız bir adım olduğunu belirtti. Kuzey Kore'nin nükleer silah geliştirmesene engel olmak için adım atan ABD, geçtiğimiz haftalarda bölgeye savaş gemilerini yollamıştı.

Kuzey Kore yönetimi ise ABD'nin bu adımına sert tepki göstermiş ve Kuzey Kore'nin "güçlü silahlarla" kendini savunacağını duyurmuştu.

Kuzey Kore'nin bu açıklamasına kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklama ile cevap veren Trump, "Kuzey Kore bela arıyor. Eğer Çin bize yardım etmek isterse bu harika olur, aksi halde sorunu tek başımıza çözeriz" ifadeleriyle Çin ve Kuzey Kore'ye mesaj göndermişti.

İki ülke arasındaki gerginlik ile ilgili en son açıklama ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'tan gelmişti.

Mike, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Kore rejiminin nükleer silahları ve balistik füzeleri bırakmaya yanaşmadığına işaret ederek "ABD'nin stratejik sabır dönemi sona ermiştir." demişti.

(Sputnik)


En Çok Aranan Haberler