HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Lavrov: ‘Kuzey Kore’deki durum felakete dönüşebilir’

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuzey Kore’deki durumun askeri yollarla çözülme girişimlerinin felakete yol açabileceğini ifade etti. Kuzey Kore'nin son günlerde yaptığı balistik füze denemeleri ve 6'ıncı nükleer testi gerçekleştireceğine dair iddialar Kore yarımadası ve çevresinde gerginliğe sebep oluyor.

Rusya Dışişleri bakanı Sergey Lavrov, Finlandiyalı mevkidaşı Timo Soini ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, Kuzey Kore'deki nükleer denemelerine ilişkin problemin siyasi yollarla çözülmesi gerektiğini belirterek “Durumu askeri yollarla çözme girişimleri, yıkıcı olacak ve zaten karmaşık olan durumu daha zorlaştırıp felakete dönüştürebilir” ifadelerini kullandı.

Öte yandan ABD ile Kuzey Kore arasında son dönemde daha da artan gerilimde Çin’in ABD’yle yakınlaşması, Pyongyang’la Pekin’in arasını açtı.

Kuzey Kore devlet televizyonu, nadiren yaptığı Çin eleştirilerinden birine imza attı. Kim Chol isimli bir yazar katıldığı yayında, Kuzey Kore’nin nükleer programını sürdüreceğini söyledi ve şöyle devam etti: “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, hayatı kadar değerli nükleer programını riske atacak şekilde Çin’le dost olmak için asla yalvarmayacak, bu dostluk ne kadar değerli olursa olsun.”

Çin’e yönelik bu türden eleştiriler Kuzey Kore için alışılmadık. Zira dış dünyaya kapalı şekilde yaşayan Kuzey Kore, dış ticaretinin yüzde 90’ını Çin’le gerçekleştiriyor ve petrol ihracının neredeyse tamamını bu ülkeden sağlıyor.

İHA


En Çok Aranan Haberler