HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Malezya yolcu uçağı düşürüldü

Malezya Havayolları’na ait 298 kişi taşıyan ve Amsterdam Kuala Lumpur’a gitmekte olan bir yolcu uçağı, Ukrayna’nın doğusunda düşürüldü.

Amsterdam’dan 283 yolcu ve 15 mürettebatla Kuala Lumpur’a giden Malezya Havayolları’na ait Boeing-777 tipi bir yolcu uçağı, Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk bölgesinde dün saat 16.30’da düşürüldü. Enkazı kilometrelerce genişlikteki bir alana savrulan uçaktakilerden kurtulan olmadı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı uçağın füzeyle vurularak düşürüldüğünü açıkladı.

Hayatını kaybeden tanınmış akademisyenler arasında Uluslararası AIDS Topluluğu'nun eski Başkanı Joep Lange'ın da bulunduğu sanılıyor.

Cesetler 4 kilometrelik alana yayıldı

Ukrayna'nın Donetsk bölgesine düşen Malezya Havayolları uçağının enkazının bulunduğu alanda çok sayıda itfaiye eri ve teknik ekip çalışmalarını sürdürüyor. Uçağın parçalanan gövdesi bir köyün çok yakınına düşerken diğer parçalar ve onlarca ceset 4 kilometrekarelik alana yayılmış durumda.

KİM DÜŞÜRDÜ

Yolcular arasında ABD, Fransa ve Hollanda vatandaşlarının da bulunduğu belirtildi. Aylardır savaştığı bölgede yaşanan olay bütün dünyada infial yarattı. Ukrayna ve Rusya birbirlerini suçlarken Batı’nın tanımadığı bir referandumla bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti Savunma Bakanı İgor Strelkov, uçağın düştüğü dakikalarda paylaştığı “Az önce Ukrayna hükümetine ait bir nakliye uçağını vurduk. Sivil can kaybı yok” mesajını yolcu uçağı olduğunun anlaşılınca sildi. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya yanlılarının düşürdüğünü söylerken ayrılıkçılar, saldırıyı Ukrayna savaş uçağının gerçekleştirdiğini iddia etti.

SES KAYDI: SİVİL UÇAK VURMUŞUZ

Ukrayna Güvenlik Bakanlığı, ayrılıkçılar arasında geçen telefon görüşmesinin kaydını yayınladı. Konuşmaların içeriğinden Malezya yolcu uçağının ayrılıkçılar tarafından vurulduğunu kanıtlar türden. “Grek” ile “Binbaşı” lakaplı kişiler arasında geçen konuşmada yolcu uçağına ateşin ayrılıkçı güçlerden yana savaşan ve “Çernihino” kontrol noktasında konuşlanmış kazaklar tarafından açıldığı söyleniyor. Telefon görüşmesinde ayrıca ilk keşif gurubunun uçağın düştüğü bölgeye ulaştığında yaşadığı şoku merkeze aktarıyor. Ukrayna kuvvetlerine ait AN-26 nakliye uçağı yerine sivil gördüklerini söylüyor. Her tarafta cesetler bulunduğunu aktarıyor. “Sivil uçak vurmuşuz” dendikten sonra konuşmacıları panik sardığı da ses tonlarından belli oluyor.

UÇAKTAKİ YOLCULARIN UYRUKLARI

Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a giderken, Ukrayna-Rusya sınırı yakınlarında düşen Malezya Havayolları'na ait Boeing 777-200 tipi, MH17 sefer sayılı uçakta, 154 Hollanda, 27 Avusturalya, 23 Malezya, 11 Endonezya, 6 İngiliz, 4 Almanya, 4 Belcika, 3 Filipin 1 de Kanada vatandaşının bulunduğu açıklandı.

CUMHURBAŞKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Ukrayna cumhurbaşkanlığı basın merkezinden yapılan açıklamada "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Malezya uçağının düşmesiyle hiçbir ilgisi yoktur" denildi.

Uçağın, Rusya sınırına 40 kilometre uzaklıktaki Torez kenti yakınlarında düştüğü tahmin ediliyor. Söz konusu bölge, Ukrayna birlikleri ile Rusya yanlılarının yoğun çatışmalarına sahne olan bir bölge.

Ukrayna Başbbakanı Arseniy Yatsenyuk'un sözcüsü Olga Lappo, Başbakan'ın uçak faciasıyla ilgili soruşturma talimatı verdiğini söyledi.

Malezya Havayolları'nın Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan MH 370 sefer sayılı uçağı 8 Mart'ta radardan kaybolmuştu. 239 kişiyi taşıyan uçağın enkazı hala bulunamadı.

PUTIN OBAMA'YI ARADI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Barack Obama’yı telefonla arayarak, Donetsk bölgesinde düşürülen Malezya yolcu uçağını da son kanıt olarak göstererek Ukrayna’da bir an önce tarafların ateşkes ilan etmesi gerektiğini söyledi. Putin ile Obama arasındaki telefon görüşmesi hakkında Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Putin’in Obama’ya düşen uçağı da hatırlatarak, “Ukrayna’nın doğusunda savaş tırmanıyor. Çatışmalar her geçen gün biraz daha fazla sivilin ölümüne neden oluyor. Ukrayna’da ihtilaflı taraflar bir an önce on koşulsuz ve şartsız hemen ateş kes ilan etmeli. Rusya bölgede silahların susması için elinden geleni yapıyor. ABD’nin de Kiev yönetimi üzerinde etkili olmasını bekliyoruz. ABD yönetiminin Rusya’ya yönelik yeni yaptırım uygulaması ise Ukrayna meselesini çözüme kavuşturmadığı gibi Rusya ile ABD ilişkilerinin de daha büyük çıkmaza sürüklüyor” dediği aktarıldı.

PUTİN: 'DEVLET BU TRAJEDİNİN SORUMLUSUDUR'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının Ukrayna'nın Rusya sınırına yakın bölgesinde düşmesine ilişkin, "Bu topraklardaki devlet, bu korkunç trajedinin kesinlikle sorumluluğunu taşıyor" ifadesini kullandı.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin, ekonomi danışmanlarıyla yaptığı toplantıyı, Ukrayna'da düşen uçak dolayısıyla bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından açtı.

Putin, "Bu topraklarda barış olsaydı, eğer Ukrayna'nın güneydoğusunda askeri harekatlar yeniden başlamamış olsaydı bu trajedi meydana gelmemiş olacaktı. Bu topraklardaki devlet, bu korkunç trajedinin kesinlikle sorumluluğunu taşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

MALEZYA BAŞBAKANI SORUŞTURMA BAŞLATTI

Öte yandan Malezya Başbakanı Najib Razak, Malezya Havayolları’n ait yolcu uçağının düşmesi haberini alınca şoke olduğunu ve acil araştırma talimatı verdiğini açıkladı.

Rezak, basına yaptığı açıklamada uçağın düşmesine ilişkin haberlerin kendisine ulaşmasının ardından, olayın derhal soruşturulması talimatı verdiğini söyledi.

THY'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Türk Hava Yolları'nın (THY), Malezya Havayollarına ait yolcu uçağının Ukrayna'da düşmesinin ardından, olaylar netleşene kadar bu ülke hava sahasını kullanmayacağı bildirildi.

THY Basın Müşaviri Ali Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yaşanan hadise henüz çok sıcak olduğu için, olaylar netleşene kadar uçaklarımız Ukrayna hava sahasını kullanmayacak" dedi.

UÇAĞIN DÜŞME ANI KAMERADA

Bu arada 298 sivile mezar olan Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının amatör bir kamera tarafından çekilmiş düşme anları yayınlandı.

BUGÜNE KADAR 23 YOLCU UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ

Bazen sınır ihlali, bazen de savaş sırasında kasti olarak düşürülen yolcu uçaklarının sayısı bugünkü son uçakla birlikte 23'e ulaştı. İlk olarak, İkinci Dünya Savaşı sırasında Fin Aero O/Y Havayolları'na ait uçak Sovyet güçleri tarafından düşürülmüş, olayda 9 yolcu ve 2 mürettebat hayatını kaybetmişti. Malezya Havayolları'na ait uçağın düşürülmesinden bir önceki olay ise, 2007'de Mogadişu'da meydana geldi. TransAvia ExPort Havayolları'na ait Ilyushin Il-76 tipi uçak Somali'de vuruldu. Olayda 11 kişilik mürettebattan kurtulan olmadı.

4 Ekim 2001: Karadeniz üzerinde uçan Sibirya Havayolları'na ait Tupolev 154 uçağı, S-200 tipi yerden havaya atılan füzeyle tatbikat sırasında yanlışlıkla vuruldu. Olayda 66 yolcu ve 12 mürettebat hayatını kaybetti.

3 Temmuz 1988: Bandar Abbas'tan Dubai'ye uçan İran Havayolları'na ait Airbus A-300 tipi yolcu uçağı, ABD Donanması'na ait Vincennes gemisi tarafından 'düşman uçağı' zannedilerek SM-2MR tipi füze ile vuruldu. Uçakta bulunan 298 yolcu ve mürettebattan kurtulan olmadı.

1 Eylül 1983: Güney Kore'ye ait Boeing 747 tipi uçak, seyrüsefer sistemlerinde meydana gelen arıza nedeniyle Moneron Adaları yakınlarında Sovyet Hava Sahası'na girdi. Su-15 uçakları tarafından düşürülen uçaktaki 269 yolcu ve mürettebat hayatını kaybetti.

21 Şubat 1973: Bingazi'den Kahire'ye uçan Libya Havayolları'na ait Boeing 727 uçağı, kötü hava şartları nedeniyle kayboldu. Hava Trafik Kontrol Merkezi'nden yardım alamayan pilotlar, yanlışlıkla İsrail Hava Sahası'na girdi. Uçak, İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait F-4 uçakları tarafından düşürüldü. Olayda 113 yolcu hayatını kaybederken, biri ikinci pilot 5 kişi kurtuldu.

20 Nisan 1978: Murmansk yakınlarında Sovyet Hava Sahası'na giren Güney Kore Havayolları'na ait Boeing 707 uçağına ateş açıldı. Olayda 2 yolcu hayatını kaybetti. Uçak, donmuş göle mecburi iniş yaptı

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler