HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Muhalifler: Esad yönetimi ile...

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonunun (SMDK) İstanbul’da gerçekleşen genel kurul toplantıları dördüncü gününde devam ediyor.

Muhalifler: Esad yönetimi ile...

SMDK’ya yeni üyelerin seçilmesi, Cenevre toplantısına katılım, SMDK genel başkanı seçimleri, geçici hükümete güven oyu gibi bir çok konunun ele alındığı toplantı sonrasında SMDK üyesi Luey El Safi, basın toplantısı düzenledi. Safi, Esed yönetimi ile diyalog değil, görüşme sürecinde olduklarını belirtti.

SMDK genel başkanlığı için ismi geçen Luey Safi toplantıda ele alınan konular hakkında kısa bilgi vermesinin ardından, muhaliflerin Cenevre 2 toplantısına katılmaları ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Cenevre toplantısı ve koalisyonun genişlemesi gibi bir çok konuyu ele aldıklarını ifade eden Safi, “ Başlangıçta uluslararası girişimi olumlu karşıladık. Ancak bir çok konunun açıklığa kavuşmasını istiyoruz. Özellikle Esed yönetimi daha önce Cenevre toplantısına katılma konusunda bir açıklama yapmamıştı. Dün Rusya, Esed yönetimi adına bir açıklamada bulundu. Esed rejiminin katılacağı yönünde bir açıklama yaptı. Öte yandan Bağdat’ta bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim, bir heyetin Cenevre’ye diyaloga gitmeye hazır olduğu konusunda bir açıklama yaptı. Ancak bugün biz diyalog sürecinde değiliz. Biz, yönetimi halka devretmeyi ve demokratik sisteme geçişi hedefleyen görüşmelerin sürecindeyiz. Bu da Esed’in, gelecek Suriye’nin bir parçası olmayacağı anlamına geliyor.” diye konuştu.

ESED YÖNETİMİ İLE DİYALOG DEĞİL, GÖRÜŞMELER YAPILACAK

Şu ana kadar duyduklarımız Cenevre anlaşmasına katılım konusunda ciddi bir tutumun olmamasından yakınan El Safi, “Esed yönetimi bugüne kadar diyalogdan bahsediyor. Geçmişle ilgili diyalog hepinizin bildiği gibi bir şey ifade etmiyor. Bu programda Cenevre ile ilgili bir çok görüşü ele aldık. Ancak yönetimin Cenevre’yi diyalog değil, yönetimin demokratik bir sürece taşınması için görüşmelerin yapılmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

SMDK toplantısında ele alınan konulardan birinin yeni üyelerin alınması ve genişleme olduğunu anlatan El Safi, görüşmelerde az da olsa yaklaştıklarını söyledi.

Genişleme ile ilgili konunun tahmin ettiklerinden daha karmaşık olduğunu ifade eden El Safi, "Görüşmelerde kimileri üye sayısını yüzde 40 oranında değiştirmek istiyor. Ancak az da olsa bunu değiştirme imkanımız oldu. Çok zorlu talepler oldu. Bunları yavaş yavaş yaklaştırmaya başladık.” dedi.

TUTUMUMUZ RUSYA'DAN GELECEK AÇIKLAMAYA BAĞLI

Rusya'nın ortaya koyduğu tutumu eleştiren El Safi, Rusya'yı şu ana kadar açık bir tutum sergilememekle eleştirdi. Cenevre toplantısına katılım konusunda henüz bir görüş ortaya koymadıklarını ifade eden El Safi, "Şu ana kadar koalisyon içinde bu konuyu tartışıyoruz. Bazı konuların açığa çıkarılmasını istiyoruz. Bizim sorunumuz yabancıların burada bulunan diplomatları ile ilgili değil. Bizim sorunumuz. Rus diplomatlarla. Bir defasında biz Esed konusunda ısrarcı değiliz diyorlar. Başka bir açıklamada Esed’in görevi bırakması mümkün değil diyorlar. Rusya’nın tutumunda bir sorun var. Ruslardan daha açık bir tutum bekliyoruz. Bizim tutumumuz Ruslardan açık bir açıklama gelmesine bağlı." ifadelerini kullandı.

(CİHAN)

Dünya haberler


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler