HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ortadoğu'da tarihi gün: Hamas ve El Fetih uzlaştı

Filistin'de Hamas ile El Fetih uzlaştı. Gazze'nin kontrolü 1 Aralık itibariyle Birlik Hükümeti'nde olacak. Filistin'de Hamas ile El Fetih, Gazze'nin kontrolüne dair anlaşmazlıklarını sonlandırmak için yürüttükleri görüşmelerde sonuca ulaştı. Hamas ve El Fetih, Mısır hükümetinin baskısıyla barış görüşmelerine başlama kararı almıştı. Resmen anlaşıldığı takdirde Filistin bölgeleri birlik hükümetince yönetilecek ve erken seçimler yapılacak.

Ortadoğu'da tarihi gün: Hamas ve El Fetih uzlaştı

Mısır'ın arabulucuğunda gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda, Hamas ve El Fetih, Gazze'nin idaresini en geç 1 Aralık'a kadar Birlik Hükümeti'ne devretme konusunda uzlaştı.

Gazze-Mısır sınırındaki Refah Kapısı’nın kontrolü de Birlik Hükümeti'ne verilecek.

10 YILDIR SÜREN ANLAŞMAZLIK

Filistinli iki örgütün arası yıllar önce açılmış ve 2006'daki parlamento seçimlerinden bir sene sonra Gazze Şeridi’nin kontrolünü devralan Hamas, İsrail ile silahlı mücadeleyi sürdürme kararı almıştı. El Fetih lideri Mahmud Abbas ise Ortadoğu anlaşmazlığına görüşmeler yoluyla çözüm aranmasından yanaydı.

Kahire görüşmelerinde ortak yol bulunmasını zorlaştıran konular arasında Hamas’ın silahlı kolunun geleceği de bulunuyor. 25 bin savaşçısı olan Hamas bu konuda uzlaşmaya hazır olduğunu duyurmuştu. Hamas yönetimi eylül ayında El Fetih lideri Abbas’a "Gazze’ye gelerek derhal görevi devralması" için çağrıda bulunmuş ancak daha önceki uzlaşma arayışlarının sonuç vermemiş olması nedeniyle Abbas bu çağrıyı kuşkuyla karşılamıştı. Gazze Şeridi’nde yaklaşık iki milyon Filistinli yaşıyor.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler