HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sarkisyan'dan Almanya'ya 'soykırım tasarısı' için çağrı

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Almanya parlamentosunda görülecek "soykırım tasarısı" oylaması için Alman parlamenterlere çağrıda bulundu.

Sarkisyan'dan Almanya'ya 'soykırım tasarısı' için çağrı

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Almanya parlamentosuna Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ankara-Berlin ilişkilerinin zarar göreceği uyarılarına boyun eğmemeleri ve 1915'te Osmanlı güçlerinin saldırılarında Ermenilerin toplu ölümlerini "soykırım" olarak tanıyan yasayı kabul etmeleri çağrısında bulundu.

Almanya'da muhalif Yeşiller partisi bu tasarıyı, Avrupa'ya giren yasadışı göçmen sayısını azaltmak için Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan göçmen anlaşmasının ana destekçisi Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Erdoğan ile sürtüşmeleri çok göze alamayacağı bir dönemde gündeme getirdi.

Alman yasa yapıcıların 1915'te yaşanan olayları yarın parlamentoda sembolik bir tasarıyla "soykırım" olarak tanıması bekleniyor. Bu adım Fransa ve Kanada gibi diğer parlamentolarda atılan benzer adımları takip etti.

Sarkisyan, Alman Bild gazetesine verdiği röportajda, "Eminim ki Bundestag'daki siyasetçiler de bunu böyle görüyorlardır ve sindirilmelerine izin vermeyeceklerdir" dedi.

Sarkisyan, "Eğer birisi kısa vadeli siyasi çıkarlar için ödün verirse, bunu tekrar tekrar yapmak zorunda kalır. Ve bu da Almanya için, Avrupa için, bütün dünya için kötü" dedi.

Türkiye, Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı güçleriyle yaşanan çatışmalarda birçok Hıristiyan Ermeninin öldürüldüğünü kabul ediyor. Fakat Ermenileri yok etmek için organize bir hareket olduğu veya Osmanlı yetkililerinden bu yönde bir emir olduğu iddialarını reddediyor. (Reuters)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler