HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hz. Muhammed'in karikatürlerini yayınlayan dergiye saldırı

Fransa’nın başkenti Paris, dün basına yönelik en kanlı saldırılardan birine sahne oldu.

Fransa'nın başkenti Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'nun merkezine silahlı kişilerce saldırıldı. Saldırganlar kaçtı. Dergi daha önce Hz. Muhammed'in karikatürlerini yayımlamış ve tepki toplamıştı.

Silahlı 3 militan haftalık hiciv dergisi Charlie Hebdo’nun merkez binasını bastı. Teröristler derginin içinde ve sokakta ellerindeki silahlarla yaklaşık 10 dakika boyunca insanları taradı, yerde yatan yaralı bir polisi de kafasına kurşun sıkarak öldürdü. Aralarında 2 polis, derginin genel yayın yönetmeni ve 3 karikatüristinin de bulunduğu 12 kişiyi öldüren saldırganlar olay yerinden kaçtı. 4’ü ağır, 11 kişi de yaralandı.

[

](https://www.mynet.com/fransiz-dergisi-charlie-hebdoya-saldiri-110101646174)

'Arkadaşlarımı kaybettim, şoktayım'

Paris’te ünlü haftalık siyasi hiciv dergisi Charlie Hebdo’nun merkez binasına saldırıda 12 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerden 2’si polis. 4’ü ağır 11 kişi ise yaralandı. Olay derginin Paris’in 11’inci bölgesindeki Nicolas Apper Caddesi’nde bulunan merkezinde, yerel saatle saat 11.30 sularında meydana geldi.

İki saldırgan ellerinde Kalaşnikof silahlarla Charlie Hebdo’nun bulunduğu binaya geldi. Girişte, binada görevli iki kişiden birini öldüren saldırganlar daha sonra derginin yazı işleri toplantısının yapıldığı 2. kata çıktı. Yazı işleri toplantısında bulunanlara ateş açan saldırganlar 8 gazeteci, 1 koruma polisi ve 1 davetliyi öldürdükten sonra binadan ayrıldı. Binadan ayrıldıktan sonra polisle 3 çatışma yaşandı. İlk çatışmada polis aracına, ikinci çatışmada ise bisikletli polislerle çatışma yaşanırken yaralanan olmadı. Son çatışmada ise bir polis hayatını kaybetti.

Saldırıyı iki kişi gerçekleştirse de görgü tanıklarına göre kaçış aşamasında bu kişilere bir kişi daha eklendi. Ajanslara göre polis Cezayir kökenli, Paris doğumlu 2 kardeş olan Said Kouachi ve Cherif Kouachi ile Hamyd Mourad’ı arıyor.

Fransız basını ölenler arasında derginin Genel Yayın Yönetmeni Stephane Charbonnier (Charb) ile karikatüristler Jean Cabut (Cabu), Georges Wolinski (Wolinski) ve Bernard Verlhac’ın (Tignous) yer aldığını duyurdu.

AMCA’YI DA VURDULAR

Ölenler arasında Charlie Hebdo’da ‘Oncle (Amca) Bernard’ takma ismiyle yazan Ekonomist Bernard Maris de var. Fransız İçişleri Bakanlığı saldırıya 3 militanın katıldığını duyurdu. Soruşturmaya yakın bir kaynak biri roketatarlı, diğeri Kalaşnikof otomatik tüfekli saldırganların binaya dalarak etrafa ateş açtığını söyledi. Dergi binasının değil, sadece Genel Yayın Yönetmeni Charbonnier’nin, tehdit aldığı için polis tarafından korunduğu açıklandı. Öldürülen 2 polisin de Charbonnier’nin korumaları olduğu bildirildi.

YERDE YATAN POLİSE ACIMADILAR

Olay sırasında binadan çekilen infaz görüntüsü kan dondurdu. Video kaydında, kapıları açık bir otomobilin yanından yolun kenarına ilerleyen 2 silahlı militandan biri tüfeğiyle yaralı polisin başına ateş ederek onu öldürüyor. Daha sonra militanlar dönerek siyah renkli otomobile binip olay yerinden ayrılıyor. Fransız iTele yayın organı, Porte de Pantin yakınlarında bir başka otomobili durdurarak bu araçla kaçmaya devam ettiklerini öne sürdü.

ADRESİ ŞAŞIRMIŞLAR

Fransız Le Monde Gazetesi, derginin her çarşamba sabah 10.00’da haber toplantısı yaptığını, dünkü saldırının bu toplantı gününe denk getirilmiş olabileceğini yazdı. İddiaya göre saldırganlar binaya gelmeden önce adresi şaşırdı. Yolu bulup derginin merkezine girdiklerinde ise binada karşılarına çıkanlara genel yayın yönetmeni ile karikatüristlerin isimlerini sordu. Olay sırasında derginin bazı çalışanları binanın çatısına çıktı. Saldırıyı üstlenen henüz olmadı ancak derginin Twitter hesabındaki son paylaşımın terör örgütü IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi ile ilgili olması IŞİD’in olayla ilgili olabileceği şüphelerini akla getirdi.

3 ARABA DEĞİŞTİRDİLER

Fransız polisi baskın sonrası militanların binerek kaçtığı siyah otomobili terk edimiş halde buldu. Olay yeri inceleme ekipleri ipuçları için arabada inceleme başlattı. Saldırganlar çarptıkları bir aracın sürücüsünün yaralanmasına neden oldu. Bir süre sonra Citroen marka aracı bırakan saldırganlar gaspettikleri Renault Clio marka otomobille izlerini kaybettirdiler.

"PEYGAMBERİN İNTİKAMINI ALIYORUZ" DİYE BAĞIRDILAR

Fransa'nın başkenti Paris'te yayınlanan ve Hz. Muhammed'in karikatürünü yayınlayınca büyük tepki çeken 'Charlie Hebdo' dergisinin Paris'in 11'inci Bölgesi'nde bulunan binaya saat 11.30 sıralarında giren 3 kişinin Kalaşnikof silahlarla çalışanların üzerine ateş açarken 'Peygamberin intikamını alıyoruz' diye bağırdıkları öne sürüldü.

Sınır Tanımayan Gazeteciler kuruluşundan Christophe DeLoire, saldırganların binanın 2’nci katına çıkarak ayrım gözetmeksizin ateş açtıklarını söyledi. France Televisions televizyonunun internet sitesinde ise saldırıya dair çatıdan çekilen video görüntüleri yayınlandı. Kayıtlarda kavşakta görünen siyah giyinmiş 2 silahlı adam sokaklardan birine ateş ederken görülüyor. Silah atışları sırasında “Allahuekber” ve “Peygamberin intikamını aldık” sesleri duyuluyor.

'YAZI İŞLERİ TOPLANTISI VARDI'

Le Monde gazetesi, Charlie Hebdo'dan bir gazetecinin verdiği bildiye dayanarak saldırının olduğu saatlerde dergide yazı işleri toplantısının yapıldığını ve saldırganların büyük olasılıkla bunu bildiğini söyledi. Gazetenin haberinde "Haftanın diğer günlerinde dergide çok fazla kişi olmaz, bunu biliyorlardı" ifadeleri yer aldı.

KAFALARINA NUMARA YAZILDI

Öte yandan, korkunç saldırıda yaralananların başlarına numaralarının yazıldığı basına yansıyan fotoğraflarda görüldü. Ölü sayısının 20'ye çıkabileceğinden endişe diliyor.

HOLLANDE OLAY YERİNE GİTTİ

Cumhurbaşkanı François Hollande ise kısa bir süre sonra olay yerine gitti. Hollande, buradaki ilk açıklamasında "Saldırının karşılıksız bırakılmayacağı" mesajı verdi. François Hollande saldırıyı "Fransa'ya karşı yapılmış barbar bir terörist saldırı" olarak niteledi ve Bakanlar kurulunu acilen toplantıya çağırdı.

Bu arada İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ve Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da olay yerine gitti.

PARİS'TE ON BİNLER SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Paris'te halk korkunç saldırının ardından sokaklara döküldü. On binlerce kişi hep birlikte 'korkmuyoruz' mesajını bir ağızdan söylerken teröre en güzel yanıtı verdi.

DÜNYADAN TEPKİLER

Ìngiltere Başkanı Cameron Charlie Hebdo dergisine yapılan saldırıyı kınadı, diğer bir kınamada Beyaz Saray'dan geldi. Almanya Başbakanı Merkel de Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'a saldırıyı kınayan bir telgraf gönderdi.

Saldırı dünyada şok etkisi yarattı. Dünya liderleri ve önde gelen kuruluşlar saldırıyı sert dille kınadı. ABD Başkanı Barack Obama, saldırıyı “dehşet verici” olarak nitelendirerek kınadı. Obama, “Bu teröristlerin adalet önüne çıkarılması için her türlü yardımın verilmesini istedim” dedi. Twitter’da destek hashtag’lerinin yanı sıra ilk 4 saatte 250 bin kullanıcı, profillerine “Je Suis Charlie” (Ben Charlie’yim) yazan fotoğrafı koyarak, saldırıda yaşamını yitirenlere destek verdi. Tepkiler şöyle:

- Fransa İslam Konseyi, saldırıyı “Demokrasiye yönelik barbarca bir eylem” olarak tanımlayarak kınadı.
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: Tüm müttefikler terörle mücadelede omuz omuzadır.
- Almanya Başbakanı Angela Merkel: Bu saldırı aynı zamanda basın ve ifade özgürlüğüne bir darbedir.
- İngiltere Başbakanı David Cameron: Mide bulandırıcı.
- Kanada Başbakanı Stephen Harper: Barbarca, dehşete düştüm.
- İtalya Başbakanı Matteo Renzi: Şiddet özgürlüğe yenilecektir.
- Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü: Fransa basın tarihinin en karanlık günü.
- Papa Francis : Korkunç saldırıyı şiddetle kınıyor ve herkesi, nefreti yaymanın her yöntemine karşı çıkmaya çağırıyorum.
- Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy: Fransa kalbinden vuruldu.

DERGİNİN SON KAPAĞI

Charlie Hebdo, bugün çıkan son sayısının kapağında Fransız yazar Michel Houellebecq'e yer vermişti. Yazar, üç haftadır Fransa'da büyük tartışma yaratan ve bugün kitapçılarda yer alacak Soumission (İtaat) isimli romanında 2022 yılında Elysee Sarayı'na Müslüman bir cumhurbaşkanının seçilmesini konu ediyordu.

Dergi de bugünkü kapağında yazarın fotoğrafına yer vererek "Sihirbaz Houellebecq'in tahminleri: 2015'te dişlerimi kaybederim, 2022'de de oruç tutarım" ifadelerini kullanmıştı.

SON TWEET

Charlie Hebdo bugün uğradığı silahlı saldırıdan sadece bir saat önce, yerel saatle 11.28'de IŞİD'in lideri Ebubekir El Bağdadi'yi konu alan bir tweet atmıştı.

Dergi, Twitter'dan paylaştığı mesajında Bağdadi'yi vaaz verirken gösteren bir karikatürle birlikte "Bağdadi'nin de temennisi: Her şeyden önce sağlık" ifadelerine yer vermişti. Mesajda sağlık vurgusunu ise Fransa'da bir süredir devam eden doktorlar greviyle ilişkili olabilir.

Bazı yabancı basın organlarında ise saldırının nedeninin bu karikatür olabileceği iddia edildi.

MERKEZİ ATEŞE VERİLMİŞTİ

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo, Kasım 2011'de "Hz. Muhammed" karikatürleri yayımlamış, ardından başlayan protesto gösterilerinde derginin editoryal işlerinin yürütüldüğü Paris'teki merkezi ateşe verilmişti.

Dergi buna rağmen, 19 Eylül 2012'de Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürler yayımlamış ve pek çok ülkede büyük tepkilerle karşılaşmıştı.

Charlie Hebdo, genellikle Papalık, Hristiyanlık, Yahudilik gibi diğer inançlarla ve kutsal kabul edilen değerlerle ilgili de alaycı karikatürlere yer veriyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler