HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Türkiye, tarihi eserler için daha saldırgan"

Türkiye'nin, ülkeden kaçırılan tarihi eserlerin iadesi için yaptığı çalışmalar yabancı basında geniş bir şekilde yer almaya devam ediyor.

Los Angeles Times gazetesi, Türk hükümetinin, ABD müzelerinden "arkeolojik alanlardan kaçırıldı" iddiasıyla düzinelerce tarihi eserin iade edilmesini istediğini belirterek, Türkiye'nin, yaklaşık 100 eserin iade edildiği İtalya ve Yunanistan'ın başarısından ilham aldığını ancak iddialarında daha "saldırgan" bir tutum içerisinde olduğunu öne sürdü.

Los Angeles Times gazetesi, Türk hükümetinin, ABD müzelerinden "arkeolojik alanlardan kaçırıldı" iddiasıyla düzinelerce tarihi eserin Türkiye'ye iade edilmesini istediğini belirterek, Türkiye'nin, tabiat ve kültür varlıkları ile ilgili olarak korumaya ilişkin 1906'da kabul edilen bir yasadan sonra tarihi eserlerin ülkeden yasa dışı bir şekilde kaçırıldığına inandığını kaydetti.

-"TÜRKİYE BİR KAVGA BAŞLATMAYA ÇALIŞMIYOR"-

Gazete, yaklaşık 100 eserin iade edildiği Akdeniz'deki komşuları İtalya ve Yunanistan'ın başarısından "ilham alan" Türkiye'nin iddialarına yönelik daha "saldırgan" bir tutum içerisinde olduğunu iddia ederken, Türkiye'nin ise bir kavga başlatmaya çalışmadığını söylediğini yazdı.

Los Angeles Times, Türk yetkililerin iletişim kurduğu müzeler arasında, The J.Paul Getty Müzesi, New York Metropolitan Müzesi, the Cleveland Müzesi, Harvard Üniversitesi Oaks Araştırma Kütüphanesi ve Koleksiyonu'nun bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin, bu müzelerin hiç birine istediği eserleri listeleyerek bir talepte bulunmadığını ileri sürdü.

-"METROPOLİTAN MÜZESİ'NİN TEK YANITI BAŞBAKAN ERDOĞAN'A YAZDIĞI MEKTUP"-

New York Metropolitan Müzesi sözcüsü Harold Holzer'ın, önce müzenin özel objeler için bir istek aldığını reddettiğini sonra da Türkiye'nin Ekim ayında 18 eser hakkında bilgi talebinde bulunduğunu kabul ettiğini belirten gazete, Türk yetkililerin ise New York Metropolitan Müzesi'nin tek yanıtının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yazdıkları mektup olduğunu söylediğini ileri sürdü.

(ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler