HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ukrayna krizi Rus borsasını vurdu

Ukrayna'da Moskova'nın askeri müdahale tehditleriyle derinleşen siyasi kriz, Rusya para biriminin dolar ve euro karşısında daha düşük seviyelere gerilemesine neden oldu.

Ukrayna krizi Rus borsasını vurdu

Ukrayna'da Moskova'nın askeri müdahale tehditleriyle derinleşen siyasi kriz, Rusya para biriminin dolar ve euro karşısında daha düşük seviyelere gerilemesine neden oldu.

Dolar karşısında yüzde 2.5 değer kaybederek 36.5 rubleden işlem gören Rus para biriminin euro karşısındaki değer kaybı ise yüzde 1.5 oldu.

Moskova borsasındaki hisseler ise yüzde 9 civarında değer kaybetti.

Borsa ve para birimindeki sert hareketler Rus merkez bankasının faiz oranlarını yüzde 5.5'tan yüzde 7'ye çıkarmasına rağmen gerçekleşiyor.

Rusya Merkez Bankası, ''müdahalenin mali piyasalardaki hareketliliğin enflasyon ve mali istikrara karşı oluşturduğu riski azaltmak amacıyla yapıldığını'' söylüyor.

Rusya lideri Vladimir Putin haftasonu parlamentodan Ukrayna'ya asker sevketme yetkisi almıştı.

Kremlin'den bir yetkili, Putin'in asker gönderip göndermeme konusunda henüz bir karar vermediğini söylüyor.

'Hazır değildik'

Rossiysky Capital'den yorumcuların hazırladıkları bilgi notunda, ''Rusya ile Ukrayna'nın askeri çatışmanın eşiğine geldikleri bir ortamda yatırımcıların harıl harıl Rus şirketlerinin hisselerini satma çabası içinde olacakları'' belirtiliyor.

Moskova'daki BCS'ten borsa uzmanı Artem Argetkin, borsa işlemcilerinin maliyeti ne olursa olsun pozisyonlarını kapatma çabası içinde olduklarına dikkat çekerken, ''Şu anda hisse satışları yoğun'' diyor.

Döviz büroları ise, ABD dolarına yönelik yoğun talebi karşılamak için hazırlıkları olmadığından yakınıyor.

24saat faaliyet gösteren küçük bir döviz bürosunun bir çalışanı, Pazar günü sabah ellerindeki doların tükendiğini söyledi ve ''Hazır değildik, stok yapmamıştık'' dedi.

Öte yandan zengin ülkeler topluluğu G-7'nin üyeleri Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD adına yapılan açıklamada, ''Ukrayna'ya güçlü mali destek verme'' vaadinde bulunuldu.

Ukrayna Maliye Bakanlığı, önümüzdeki iki yıl içinde 35 milyar dolara ihtiyacı olacağını söylüyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler