HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeler

Rus yanlısı ayrılıkçılarca ilan edien Donetsk Cumhuriyeti'nin Başbakanı Aleksander Baraday, görevinden ayrıldı.

DONETSK (AA) -Rus yanlısı ayrılıkçılarca ilan edilen Donetsk Cumhuriyeti'nin Başbakanı Aleksander Baraday ile ayrılıkçıların komutanlarından Aleksander Vasilyeviç Zaharçenko ortak basın açıklaması yaptı.

Göreve geldiğinde Donetsk'te kamu hizmetlerinin durduğunu anlatan Baraday, görev süresince yaptığı çalışmalar sonucunda kentin yaşanabilir hale geldiğini savundu. Görevinden kendi isteğiyle bugün itibarıyla aylrıldığını açıklayan Baraday, kendisinin Moskova doğumlu olduğunu, yerine gelecek kişinin doğma büyüme Donetsk'li olacağını söyledi. Donetsk'ten kaçmadığını söyleyen Baraday, Başbakan yardımcısı olarak kent için Moskova'da çalışmaya devam edeceğini ifade etti.

Baraday, Aleksander Vasilyeviç Zaharçenko'nun yarın toplanacak Donetsk meclisi sonrasında görevine başlayacağını kaydetti.

Ukrayna ordusu ile devam eden çatışmalara ilişkin bilgi veren Zaharçenko ise Ukrayna tarafının açıkladığı ölü ve yaralı sayılarının gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. Ukrayna'nın "hergün bin ayrılıkçı öldürdüğü" şeklindeki açıklamalarının asılsız olduğunu söyleyen Zaharçenko, 15 günde 18 ayrılıkçının öldüğünü 3'ünün ise tedavilerinin hastanede devam ettiğini bildirdi. Zaharçenko, silahlarını bırakarak Rusya tarafına geçen 400 askerden 70'inin kendi saflarında yer aldığını belirterek, askerlerin bıraktığı tank, kamyon ve mühimmatların da kullanılabilir durumda olduğnu ve kendi envanterlerine dahil edildiğini söyledi. Zaharçenko, söz konusu tanklardan biriyle Donetsk'e kendisinin geldiğini anlattı.

Ukrayna ordusunun saldırılarını arttırmasının ardından saflarına katılan kişilerin sayısının da arttığını belirten Zaharçenko, son iki gün içerisinde savaşmak için 700 kişinin geldiğini kaydetti.

Ukrayna ordusu ile kendilerinin güçlerinin eşit olmadığını da söyleyen Zaharçenko, Ukrayna ordusunun uzaktan vurduğunu, kendilerinin ise yakın çatışmalarda başarılı olduğunu kaydetti. Bütün dünyanın Ukrayna hükümetinin arkasında yer aldığını ifade eden Zaharçenko, bir gazetecinin "Rusya'dan beklentilerini sorması üzerine ise "Bizi moral olarak desteklemesi yeterli" yanıtını verdi.

Avdeyevka, Şahtıyorsk, Krasnagorofka ile Yasinovataya, Marinka ve havaalanı etrafında çatışmaların şiddetlendiğini bildiren Zaharçenko, Krasnagorofka'da 700 ayrılıkçının etrafının Ukrayna ordusu tarafından sarıldığını da kaydetti

AA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler