HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

FT'den Türkiye yorumu: Parası en zayıf, lideri en güçlülerden biri

Financial Times gazetesi bugünkü sayısında "Türkiye'ye yatırım" adlı dört sayfalık bir ek yayımladı, Gazete, yatırımcılar açısından en önemli unsurun istikrar olduğunu hatırlattı, 'Türkiye'de esas mücadelenin en zayıf para birimlerinden biriyle en güçlü l

FT'den Türkiye yorumu: Parası en zayıf, lideri en güçlülerden biri

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi bugünkü sayısıyla birlikte "Investing in Turkey" (Türkiye'ye Yatırım) adında, Türkiye ve ekonomisini inceleyen dört sayfalık bir ek yayımladı.

Ekin manşetinde FT'nin Türkiye muhabiri Mehul Srivastava imzasıyla yayımlanan analizde, Türkiye'nin büyüme hikayesinde çatlaklar belirmeye başladığına dikkat çekildi.

Türkiye'de itiş, kakış, bir ileri, bir geri... Yatırımcı bundan hoşlanmıyor

Londra merkezli bir finansçı

FT analizinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkenin en büyük ticaret ortağı Avrupa Birliği (AB) ile ilişkileri kesmek için referanduma gitmek istediğini, Suriye'ye asker gönderdiğini, Musul ve Rakka operasyonlarında daha aktif rol almayı talep ettiğini, muhalifleri tutuklattığını ve Kürtleri yalnızlaştıran politikalar uyguladığını vurguladı.

Türk Lirası'ndaki değer kaybı ekonomiyi nasıl etkileyecek?

Ancak gazeteye konuşan piyasa uzmanları, yatırımcıların Erdoğan'ın otokratik eğilimleri ve diktatörlük arzusu olup olmadığıyla ilgilenmediklerini ve esas önemsedikleri şeyin Türkiye'deki istikrar olduğunu söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen ve kısa bir süre önce Türkiye'yi ziyaret eden Londra merkezli bir finansçı, "Şu anda kaotik bir geçiş dönemi görülüyor... İtiş, kakış, bir ileri, bir geri. Yatırımcılar bundan hoşlanmıyor" dedi.

'Terör olayları ve darbe girişimi sıkıntı yarattı'

Türkiye'deki yatırım ortamını FT'ye değerlendiren Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İlhami Koç da ülkenin potansiyelinin hala yerinde olduğunu ancak "terör olayları ve daha sonra darbe girişimi nedeniyle yatırımcıların gözünde sıkıntılı bir yer konumuna düştüğünü" savundu.

FT, Türkiye'de yaşanan sıkıntılar nedeniyle liranın dolar karşısında tüm zamanların en düşük düzeylerinde işlem gördüğünü belirtti.

Merkez Bankası'nın Erdoğan'a rağmen faiz artırmasının lirayı rahatlattığı ancak bunun etkisinin Avrupa Parlamentosu'nun AB üyelik müzakerelerinin dondurulması çağrısı yapan kararı nedeniyle sınırlı kaldığı ve liranın yeniden rekor düşük düzeye indiği vurgulandı.

Analizin sonunda ise, "Yatırımcıların bir süre daha Türkiye'de görmeyi bekleyebilecekleri düzen de bu: En zayıf para birimlerinden biri ile en güçlü liderlerden birinin mücadelesi" yorumu yapıldı.

Dolardaki yükseliş nedeniyle kur zararı 216 milyar TL

Lira, dolar karşısında geçen hafta içerisinde 3,47 düzeyini geçerek, tüm zamanların en düşük seviyesini gördü. Bu hafta içerisinde lira bir miktar değer kazanmış olsa da, dolar paritesi 3,40 düzeyinin üzerindeki seyrini sürdürüyor. Liranın yılbaşından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 20'ye yaklaştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler