HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

20 nadir ve korkutucu doğa olayı

Görüntüleri Photoshop zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Hepsi de dünyamızda gerçekleşen, gerçekten yaşanmış şeyler. Distractify.com sitesi, Doğa Ana’nın istediğinde hem çok yaratıcı hem de çok korkutucu olduğunu gösteren 20 ilginç doğa olayını bir araya get

20 nadir ve korkutucu doğa olayı

Görüntüleri Photoshop zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Hepsi de dünyamızda gerçekleşen, gerçekten yaşanmış şeyler. Distractify.com sitesi, Doğa Ana'nın istediğinde hem çok yaratıcı hem de çok korkutucu olduğunu gösteren 20 ilginç doğa olayını bir araya getirdi.

Su altı buz saçağı

Buz saçaklarının suyun altında gerçekleşen haline, İngilizcede "brinicle” deniliyor. Kelimenin Türkçe karşılığı henüz yok ama, sualtı buz saçağı demek doğru bir tanım olabilir. Bu ilginç buz saçakları, aşırı soğuk bir tuzlu su akıntısının okyanusa ulaşması sonrasında oluşuyor.


Volkanik şimşek

Volkanik duman bulutları, çok büyük miktarda elektriksel yük ve statik üretiyor. Nadir bazı durumlarda, bu duman bulutlarının içinde çok vahşi şimşek fırtınaları oluşabiliyor.


Tayflar, elfler ve mavi jetler

Fotoğrafta görülen rengarenk şekiller, atmosferdeki elektrik yükünün boşalması sonucu ortaya çıkıyor.


Gökkuşağı ateşi

Çok yüksekteki bulutlarda bulunan buz kristallerinden yansıyan ışık, ortaya bu görüntüyü çıkarıyor. Ama aslında gökkuşağı ateşlerinin ne ateşle, ne de gökkuşağıyla alakası var. Yalnızca rengarenk olmaları ve alevler gibi değişken şekilleri olması sebebiyle bu isimle anılıyorlar.


Ateş anaforları

Alevlerden oluşan hortumlara, ateş anaforları deniliyor. Aşırı sıcaklık ve türbülanslı rüzgarlar çıktığı zaman oluşuyorlar.


Beyaz gökkuşağı

Gökkuşakları yağmur yağdıktan sonra ortaya çıkar. Beyaz gökkuşağı ise, sisin içinde görülen bir doğa olayı. Sisin içindeki yoğunluk çok fazla odluğu için ışık yansımıyor. Bu yüzden de gökkuşağını oluşturan renkler çok soluk, beyaza yakın renklerde görülebiliyor.


Catatumbo Yıldırımları

Gökgürültüsü ve şimşekten korkan ve geceleri uyuyamayanlar için bu görüntü büyük bir kabus herhalde…Catatumbo yıldırımları, yalnızca Venezuela'nın Catatumbo nehrinde görülen, korkunç bir doğa olayı. Fırtına bulutlarının girdap oluşturması sonrası ortaya çıkan bu görüntü, yılın 160 gecesi, günde 10'ar saat ve saatte 280 kez görülebiliyor.


Aykuşağı

Aykuşakları, güneşten değil de ayın yüzeyinden yansıyan ışıklar sayesinde ortaya çıkan, bir çeşit gökkuşağına verilen isim. Ayın yüzeyinden yansıyan ışığın çok az olması sebebiyle, aykuşakları da oldukça solgun bir doğa olayı olarak karşımıza çıkıyor.


Sabah sefası bulutları

Sabah sefası bulutları adı verilen bu görüntü, oldukça nadir ortaya çıkıyor. Öyle nadirlerdir ki, neden ortaya çıktıklarını araştıracak fırsat olmamıştır ve bu bulutların neden ortaya çıktığı hala bilinmiyor. Avustralya'daki Burketown adlı küçük kasabada, sonbaharda görüyorlar.


Işık halkası (Glory)

Optik bir olay olan ışık halkası, tıpkı bir gökkuşağı gibi oluşur ve bir haleye benzer. Yağmur damlalarının arasındaki havanın oluşturduğu ışık tünelleri, ışığı geri yansıttığında ortaya çıkar.


Su hortumu Suyun üzerinde oluşan vortekslere su hortumu denilir. Ancak girdap suyu emmez ve hortum sadece, yoğunluk sebebiyle ortaya çıkan sudan oluşur.


Lentiküler bulutlar

Lens şeklindeki bu bulutlar, nemli hava bir dağın üzerinden geçtiği sırada ortaya çıkıyor. Bulut bu geçiş sırasında katman katman oluyor. Garip bir şekli olduğu için bu bulutlar bazen UFO zannedilebiliyor.


Penitente buzları

Yüksek dağlarda görülebilen uzun ve ince şekilleri olan, sertleşmiş karlara penitente deniliyor. Bu kadar yüksekte olunca, güneş ışınları buzu eritmeksizin, direkt olarak suya çeviriyor. Bazı alanlarda suyun buhara dönüşmesi daha hızlı şekilde gerçekleşiyor. Böylece düz kar yüzeyinde bir takım çökmeler yaşanıyor. Bu çökmeler sonrasında, işte bu ince uzun kar şekilleri ortaya çıkıyor.


Süper hücre fırtınası

Süper hücre fırtınası, en nadir ortaya çıkan ve en tehlikeli fırtına türlerinden birisi olarak biliniyor. Tıpkı diğer fırtınalar gibi oluşuyorlar. Ancak dikey olarak yukarı yönlü hava akımının oluşması sebebiyle, kaybolmaları çok daha uzun sürüyor.


Donmuş çiçekler

Fotoğraftaki görüntü bitkilerin köklerinde bulunan özlerin donması, bitkinin gövdesinden dışarı çıkması ve sonra da genişlemesi sonrasında ortaya çıkıyor. Daha sonra sular çatlakların içinden çekiliyor ve havayla temas ederek donuyor. Sonrasında da ortaya ilginç şekiller çıkıyor.


Güneş köpekleri

Atmosferde oluşan bu fenomen, güneşin belli bir yükseklik ve açıya ulaşması sonrasında, buz kristallerinin ışığı daha parlak göstermesi sonrasında ortaya çıkıyor.


Mammatus bulutları

Bir bulutun altından bulut keseciklerine mammatus bulutları deniliyor. Bulutun nem oranı, havadaki nem oranından farklı olunca, ağır olanlar aşağı sarkıyor.


Kar donutları

Bazen büyük kar parçaları ve içindeki bazı başka maddeler, rüzgarla savruluyor ve birikebiliyor. Ancak ortadaki kısım zayıf kalıyor ve rüzgar yüzünden düşüyor. Böylece ortaya donut şeklinde, ortası boş kar birikintileri çıkıyor.


Asperatus bulutları

Bu ilginç fenomen yalnızca 2009 yılında, Yeni Zelanda'da görüldü. Neden ve nasıl ortaya çıktıkları konusunda elimizde pek bir bilgi yok. Ama bu yine de görüntüye uzun uzun bakıp, doğa ananın ne kadar aşarılı bir sanatçı olduğunu takdir etmemize engel değil...


Venüs kemeri

Gökyüzünde görülen pembeliğe bu isim veriliyor. Dünyamızın gölgesi yarı saydam atmosfere düştüğünde, Dünya'nın gölgesi tekrardan üzerine yansımış oluyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler