HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çıplak fotoğrafı Apple'ı yaktı

Teknoloji dünyası 2014 yılını oldukça hareketli geçirdi. iCloud hesapları hack'lenen ünlülerin özel görüntüleri internete sızdı. Apple'ın yayınladığı güncelleme iPhone'ları çökertirken, geleceğin para birimi olarak kabul edilen bitcoin dev bir şirketi bat

Çıplak fotoğrafı Apple'ı yaktı

2014 yılı teknoloji dünyasında böyle geçti

Teknoloji dünyası 2014 yılını oldukça hareketli geçirdi. iCloud hesapları hack'lenen ünlülerin özel görüntüleri internete sızdı. Apple'ın yayınladığı güncelleme iPhone'ları çökertirken, geleceğin para birimi olarak kabul edilen bitcoin dev bir şirketi batırdı.

İşte teknoloji dünyasında bu yıla damgasını vuran gelişmeler...

(Hürriyet)


iPhone 6

Apple yeni akıllı telefonu iPhone 6'yı ortaya çıkardı. 4.7 inç'lik ekranı ile 750x1334 piksel ekran çözünürlüğüne ulaşan cihaz çift çekirdek A8 işlemci kullanıyor. 8 megapiksel arka dahili kamerasının yanı sıra ön yüzünde de 1.2 MP kamera bulunuyor. Cihazın 16, 64 ve 128 GB hafızalı modelleri var.


iPhone 6 Plus

Apple'ın bugüne kadar çıkardığı en geniş ekranlı telefonu olan iPhone 6 Plus 5.5 inç Retina HD ekrana sahip ve 1080x1920 piksel ekran çözünürlüğünü destekliyor. iPhone 6'da olduğu gibi A8 işlemciden güç alan cihazın arka yüzünde 8 MP, ön yüzünde de 1.2 MP kamera yer alıyor.


Apple Watch

Apple'ın bu yıl tanıttığı üçüncü bombası da yıllardır konuşulan ama yüzünü dahi görmediğimiz akıllı saatiydi. 349 dolara gelecek yıl satışa sunulması beklenen Apple Watch ile telefon görüşmelerinizi saatiniz üzerinden yapabileceğiniz gibi, SMS gönderimini veya Whatsapp sohbetlerinizi de yine saatinizi kullanarak gerçekleştirebileceksiniz.


Facebook Whatsapp'ı satın aldı

Facebook, popüler mobil mesajlaşma uygulaması WhatsApp'i Şubat ayında 19 milyar dolara satın aldı. Şirketten yapılan açıklamada, WhatsApp'in 12 milyar dolar hisse, 4 milyar dolar nakit ve 3 milyar dolar da opsiyonlu verilecek hisse karşılığında satın alınacağı belirtildi.


Whatsapp'a çift mavi tik fonksiyonu

Whatsapp'a gelen son güncelleme çift mavi tik özelliğini de hayatımıza dahil etti. Artık kullanıcılar gönderdikleri mesajlarda tek tik görüyorsa ‘gönderildi ama karşı taraf mesajı almadı', çift gri tik görüyorsa ‘gönderildi, ulaştı fakat karşı taraf mesajı okumadı', çift mavi tik görüyorsa da ‘hem mesaj karşı tarafa ulaştı hem de mesaj okundu' bilgisini alabiliyor.


Whatsapp'ta çift mavi tik özelliğinden kurtulmanın yolu

Bu konuda size iki önerimiz var;

1. Örneğin A kişisinden size bir mesaj geldi. Siz Whatsapp'a girdiğinizde onunla olan konuşma penceresini açmadığınız taktirde çift mavi tik simgesini görmesi söz konusu değil; ancak A kişisinin attığı mesajın içine girerseniz mavi tikleri otomatik olarak karşı taraf görmüş oluyor.

2. Hem Android hem de iOS yüklü iPhone'larınızı Uçak Modu'na alarak veya interneti tamamen keserek gelen mesaja bakabilir, daha sonra o mesajı silerek Whatsapp'ı kapatıp Uçak Modu'ndan çıkabilirsiniz. Bu şekilde karşı tarafın mesajınızı okuduğunu anlaması pek mümkün değil.


Bükülen iPhone 6 Plus'lar

iPhone 6 Plus'ların arka cepte taşınırken veya elle zorlamayla aslında ‘bükülebildiği' ortaya çıktı. Bazı modellerde yaşanan bu sorun sosyal medyada öyle hızlı yayıldı ki ‘bendgate' başlığı altında sayısız bükülen iPhone 6 Plus fotoğrafı paylaşıldı.


Ünlülerin iCloud hesaplarının hack'lenmesi

Başta ünlü yıldız Jennifer Lawrence ve Kate Upton olmak üzere sayısız ismin özel görüntüleri internette yayınlandı. Sebep ise iCloud'da hacker'ların bulduğu bir açıktı. iCloud'u yedekleme aracı olarak kullanan ünlüler telefonlarındaki fotoğrafları iCloud'a yedekleyince hacker'lara gün doğdu ve gizli kalması gereken binlerce özel fotoğraf su yüzüne çıktı.


Ünlülerin iCloud hesaplarının hack'lenmesi

Apple her ne kadar yaşanan gelişmelerden iCloud'u sorumlu tutmasa da dünya genelinde iCloud'a ve Bulut teknolojisine derin bir güvensizlik hissi oluştu.


Microsoft marka telefonlar

Microsoft'un Nokia'yı bu yıl itibariyle tamamen almasıyla beraber Nokia ismi yerini yavaş yavaş Microsoft ismine bırakmaya başladı. Bazı yeni model telefonların üzerinde Nokia yerine Microsoft yazması dikkat çekti.


YouTube'a çevrimdışı video izleme özelliği

YouTube'un son haftalarda bazı Asya ülkelerinde kullanıma sunduğu çevrimdışı izleme özelliği oldukça önemli bir gelişmeydi. Bu sayede kullanıcılar 48 saat içinde bir kez olsun herhangi bir videoyu izlediklerinde tekrar aynı videoyu izlemek istediklerinde internete bağlı olmasalar da görüntüyü oynatabilme şansına sahip oldu.


Instagram Twitter'ı solladı

Instagram CEO'su Kevin Systrom'un kaleme aldığı özel bir blog yazısında Aralık ayı itibariyle sosyal ağ sitesinin 300 milyon aktif kullanıcıya eriştiği açıklandı. Instagram bu rakamla Ekim ayında 284 milyon aktif kullanıcıya sahip olduğunu açıklayan Twitter'ı geride bırakmayı başardı.


Facebook'a yeni arama özelliği

Facebook'un bugüne kadar en büyük eksikliklerinden biri olarak görülen ve kullanıcıların geçmiş kayıtlarını aramasına engel olan arama motoru yenilendi. Kullanıcılar artık geçmişte paylaştıkları içeriklere arama yaparak ulaşabilecek. Bunun için arama çubuğuna ilgili arama kriterinin girilmesi yeterli olacak.


Facebook Messenger zorunlu oldu

Facebook kullanıcılarının pek çoğunun hoşuna gitmeyen Facebook Messenger tüm kullanıcılar için zorunlu hale geldi. Artık Facebook Messenger olmadan kullanıcıların birbirlerine özel mesaj gönderebilmeleri mümkün değil.


Facebook'un başarısız uygulaması: Slingshot

Anlık görüntülü mesaj gönderip belli bir süre sonra ilgili mesajı kaybeden Facebook Slingshot şirketi hayal kırıklığına uğratan bir uygulama oldu. Snapchat'in alanına girerek geliştirdiği uygulamanın hızla yayılacağına inanan Facebook'un beklentisinin aksine çok az sayıda kullanıcı bu uygulamaya şans verdi.


Twitter'ın tasarımı yenilendi

Yenilenen Twitter'da ilk göze çarpan büyüyen görseller aslında. Kapak fotoğrafının çözünürlüğü bir hayli büyürken, kullanıcıların yeni tasarıma geçtiklerinde bu formata uygun daha yüksek çözünürlüklü bir fotoğrafı yüklemeleri gerekecek. Takip edilenler ve takipçi sayılarını gösteren bölümlerde artık listelenme şekli üçerli gruplar halinde olan Twitter'da geniş ekranlar baz alınmış ve olabildiğince alanlar geniş tutulmuş. Yeni tasarımın bir diğer artısı da kullanıcıların diledikleri taktirde herhangi bir tweet'i en tepeye sabitleyebilmesi.


Twitter'a arama motoru

Popüler sosyal medya platformu Twitter, kullanıcıların aradıklarını çok daha kolay bulabilmeleri için yeni arama motorunu hayata geçirdi. Twitter'ın arama motoru kullanıcılara çok daha kapsamlı arama ayarları da sunuyor. Örneğin Gelişmiş arama butonuna tıkladığınızda istediğiniz tarih aralığında (örneğin 01.05.2008 ile 09.10.2013 arası) arama yapabiliyorsunuz. Böylece aradığınız sonuca çok daha kolay ulaşabiliyorsunuz.


Sony'nin hacker'larla imtihanı

Sony'nin bu yıl başı hacker'lardan yana oldukça dertliydi. Pek çok kez PSN (PlayStation Network) ağına sızmayı başaran hacker'lar vizyona henüz giren ve daha girmemiş filmleri Sony'nin veritabanından çalıp internette yayınladı.


Sony'nin hacker'larla imtihanı

Sony'nin veritabanına sızan hacker'ların sadece filmleri çalmakla kalmayıp içinde bazı ünlü oyuncuların da bulunduğu 47 bin kişinin sosyal güvenlik numaralarını da aldığı ortaya çıktı. Wall Street Journal'ın haberine göre sosyal güvenlik numarası çalınan oyunculardan ikisinin ismi Sylvester Stallone ve Judd Apatow'du.


Sony'nin hacker'larla imtihanı

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Sony firmasına yapılan siber saldırının arkasında Kuzey Kore'nin olduğunun belirlendiğini bildirdi. FBI tarafından yapılan açıklamada, "Soruşturmanın sonucu olarak ve ABD yönetiminin ilgili birimleriyle yakın işbirliğinin neticesinde şimdi FBI, bu eylemlerden Kuzey Kore hükümetinin sorumlu olduğu sonucuna varacak yeterli bilgiye sahip" ifadesi kullanıldı.


Amazon'un tutmayan telefonu: Fire Phone

Amazon'un Android tabanlı akıllı telefonu Fire Phone'un satışlarının beklentinin çok altında kalması üzerine hayal kırıklığı yaşayan Amazon bu operasyonda 170 milyon dolar zarar etti.


Facebook'ta otomatik oynayan videolar kotaları yedi bitirdi

Facebook'un otomatik video oynatma özelliğini devreye sokmasıyla kullanıcılar büyük sıkıntı yaşadı. Kendilerinden habersiz bir şekilde videoların otomatik oynamaya başladığını fark eden ve bu ayarı kapatmayı bilmeyen kullanıcılar internet kotalarını kısa sürede doldurdu, yüksek faturalarla karşılaştı.


Facebook'un otomatik video oynatma özelliğini kapatma

PC için

Eğer Facebook'a PC'den bağlanıyorsanız. Hemen Ayarlar sekmesine gidin. Ardından sol tarafta en alt köşede "Videolar” başlığını göreceksiniz. Ona da tıklarsanız sizi "Video Ayarları” başlığı karşılayacak ve burada yer alan "Videoları Otomatik Oynat” seçeneğini kapatarak bu ön izleme uygulamasından kurtulabilirsiniz.

iPhone'lar için

Önce Ayarlar'a girin ve Facebook'a tıklayın. Ardından tekrar Ayarlar'a girerek Auto-Play özelliğini Off konumuna getirin. İşlem tamam...

Android cihazlar için

Facebook uygulamasına girdikten sonra Ayarlar kısmına tıklayın ve App Settings (Uygulama Ayarları) bölümünden Video Auto-Play özelliğini kapatın.


iOS 8.0.1 güncelleme hatası

Apple'ın iOS 8.0.1 güncellemesi kullanıcıları canından bezdirdi. Güncellemeyi yapanların iPhone'ları hücresel ağlara bağlanamadığı gibi cihazın parmak izi teknolojisi de devre dışı kaldı. Apple daha sonra iOS 8.0.2 güncellemesiyle bu sorunu ortadan kaldırdı.


Bitcoin yüzünden iflas eden şirket

Bitcoin'in en büyük alım satım işlem platformu Mt. Gox tarafından yapılan açıklamada yaklaşık 500 milyon dolar değerinde 850 bin Bitcoin'in kaybolduğunu ve bu kayıp nedeniyle ağır bir borç yükü altına girdiklerini açıklandı. İflas koruma başvurusu yaptığı belirtilen şirketin CEO'su Mark Karpeles Japonya'da televizyon programına katıldı ve bu denli yüklü Bitcoin'in kaybolmasının nedenini sistemlerindeki zaafiyete bağlayıp özür diledi.


Yılın güvenlik açığı: Heartbleed

İnternet en bilinen web şifreleme protokollerinden OpenSSL‘de ortaya çıkan "Heartbleed Bug” adlı güvenlik açığı e-posta servislerinden şirketlere, bireysel kullanıcılardan sıklıkla ziyaret edilen internet sitelerine kadar internetin büyük bir kısmını tehdit etti.


Nedir Heartbleed

OpenSSL 1.0.1'den 1.0.1f sürümüne kadar olan tüm versiyonları etkileyen Heartbleed SSL/TLS ile şifrelenen her tür verinin, uzaktan ve herhangi bir iz bırakmadan okunabilmesini sağlayan bir güvenlik açığıdır.


Google 3.2 milyar dolara Nest'i satın aldı

Google, dünyanın ilk öğrenen akıllı termostatını üreten ve internet of things (IoT) dünyasının örnek gösterilen girişimlerinden biri olan Nest'i 3.2 milyar dolara satın aldı. USA Today sitesine konuşan Forrester analisti Frank Gillett, "Google, sadece mobil cihazlarda kullanılan işletim sistemi geliştirmek yerine, Nest'in yazılım-donanım çözümlerini de elde etmek istiyor. Böylece, evlerle bağlantı kurma fikrini öne çıkarıyor" yorumunda bulundu.


Lenovo Motorola Mobility'i aldı

Lenovo Google'dan Motorola Mobility'i satın aldı. Anlaşmanın sonuçlandırılması ile Lenovo, 2.800'ü Amerika'da olmak üzere yaklaşık 3.500 kişilik tasarım, mühendis, satış ve teknik destek departmanlarından oluşan bir şirketi bünyesine katmış oldu. Bu alım, Lenovo'ya 2.91 milyar dolara mâl oldu.


Comcast, Time Warner Cable'ı aldı

ABD'nin en büyük kablolu yayın şirketi Comcast, en büyük ikinci kablolu yayın şirketi Time Warner Cable'ın tüm hisselerini 45.2 milyar dolar karşılığında satın aldı. Böylece ABD'nin iki büyük kablo TV şirketi birleşmiş oldu.


Microsoft Office iPad'e geldi

Yazılım devi Microsoft, Office uygulamasını iPad'ler için de kullanılabilir hale getirdi. Apple'ın uygulama mağazası App Store'lardan indirilebilen Office uygulaması içinde Word, PowerPoint ve Excel yer alıyor. Uygulama ücretsiz olarak indirilebiliyor. Uzmanlar, iPad için geliştirilen Office uygulamasının Microsoft'un son yıllardaki en başarılı ürünü olarak gösteriyor.


USB hafızalarda büyük tehlike: BadUSB

Bugün hemen herkesin yanında taşıdığı USB hafızalarda keşfedilen yeni bir açık kullanıcıların bilgisayarlarını hacker'ların kontrolüne veriyor. USB üreticisi Phison of Taiwan'ın ürettiği USB hafızalarda ilk olarak yayıldığı tespit edilen açıkla ilgili konuşan güvenlik uzmanları, hacker'ların USB'lerdeki söz konusu açığı kolayca kullanabileceğini ve hatta bilgisayarlara bağlanan USB'lerin bu sayede hacker'ların kontrolüne dahi geçebileceğini açıklamıştı.


Apple Beats'i satın aldı

Apple'ın en büyük satın alma artık resmileşti ve Apple Beats Music ve Beats Electronics'i 3 milyar dolara satın aldı. Apple'ın Beats'i satın almasının ardındaki en önemli sebep online müzik servisi Spotify ve Pandora gibi rakipleriyle mücadele edebilmek...


Microsoft Minecraft'ı aldı

Microsoft Minecraft'ın yapımcısı Mojang'ı 2,5 milyar dolara satın aldı. Mojang tarafından yapılan açıklamada ise şirketin çalışanlarının bir kısmının Mojang'dan ayrılacağı belirtildi.


Windows 10 ortaya çıktı

Microsoft, 30 Eylül'de San Francisco'da düzenlediği etkinlikte Windows 9'u atlayarak Windows 10'un perdesini araladı. Böylece bir sonraki nesil Windows, sürpriz ismiyle resmi olarak ilk kez ortaya çıkmış oldu. eni Windows tablet, telefon, televizyon, bilgisayar ve hatta phablet dahil birçok farklı cihazın çalıştırabileceği bir işletim sistemi olacak.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler