HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünyanın 'en'leri

İşte dünyanın 'en'leri...

Dünyanın 'en'leri

Dünyanın en soğuk yerinin nerede olduğunu hiç merak ettiniz mi? Sıcaklığın temmuzda 60 dereceye kadar çıkabildiği topraklarda kim yaşamak ister? Ya da bugüne dek tek damlanın bile gökten düşmediği ve yaratıcının pek de cömert davranmadığı toprakların nerede bulunduğunu biliyor muydunuz? İşte dünyanın 'en'leri...


Dünyanın okyanustan en uzak noktası: Xinjiag / Çin


Dünyanın en uzun nehri: Nil / Mısır (Uzunluğu yaklaşık 6 bin 650 km)


Dünyanın en uzak noktada kalan adası: Bouvet Adası (Güney Antartika'da yer alır, Norveç'e ait insanın yaşamadığı bir adadır)


En yüksek göl: Titicaca Gölü (3.812 metre yüksekliğinde, Peru ve Bolivya sınırında yer alır)


En yüksek dağ yolu: Marsimik La / Hindistan (Kuzey Hindistan'da bulunur ve 5 bin 582 metre yükseklikte yer alır)


En yüksek yol - Aucanquilcha maden yolu (Tahmini 6 bin metre yüksekliktedir)


İnsanın yaşayabildiği en soğuk yer - Oymyakon / Rusya (Ocak ayı civarında sıcaklık sıfırın altında 46 dereceye kadar düşerken, eylül ayı gibi sular donabilir. Bu küçük köy 500 nüfusludur.)


Bizzat insanın yaptığı dünyanın en dip noktası (TauTona Madeni)

Maden nedeniyle açılan ve Güney Afrika'da yer alan bu çukurun derinliği 4 km'yi buluyor. 1 saatte 5 bin 600 işçinin en dibine gidebildiği maden görenleri şaşkına çeviriyor.


Yeryüzü seviyesi hesaplandığında ölçülen en derin nokta (Kola Super Deep deliği - 12 km'den fazla derin olduğu sanılıyor)


Burası da Bentley Buzulaltı Çukuru... Dünyanın en derin buzulu... Antartika'da yer alan ve derinliği 2.5 km'yi bulan bölge aynı zamanda okyanus altında kalmayan en dip noktası olarak kabul edilir.


Dünyanın en soğuk yeri / Vostok İsyasyonu - Antartika(Ölçülen en düşük sıcaklık sıfırın altında 89.2 derecedir.)


Dünyanın en kuzeyde yer alan kara parçası Kaffekluben Adası olarak bilinir ve Grönland yakınlarında bulunur.


En soğuk yer bir yana dünyanın en sıcak yeri ise tahmin edeceğiniz üzere Afrika'da yer alır. Etiyopya'da yer alan Dallol bölgesi insanın ayak bastığı ve yaşamını sürdürdüğü en sıcak yerdir.


En yüksek uçurum / Thor Dağı (Kanada'da yer alan dağın yüksekliği 1250 metreyi buluyor.)


Dünyanın en derin mağarası ise kuzey komşumuz Gürcistan'da yer alıyor. Krubera Mağarası'nın derinliği 2 bin metreyi buluyor.


Güney Afrika ve Güney Amerika'ya binlerce km uzaklıkta olan ve sadece 270 kişinin yaşadığı Tristan de Cunha adası dünyada insanın yaşadığı en uzak yer olarak bilinir.


Dünyada Ölüm Vadisi olarak da bilinen ve California'da bulunan bölge dünyanın en yüksek sıcaklığına sahip bölge olarak bilinir. Sıcaklık yer yer 60 dereceyi bulabilmektedir.


Genel itibariyle deniz yüzeyine göre oldukça yüksek bir coğrafyaya sahip olan Peru'da yer alan dünyanın en yüksek yeri La Rinconada'dır.


Dünyanın birçok bölgesi kuraktır; ancak en kuru yeri bizden epey uzakta Şili'nin merkezinde yer alan Atacama Çölü'dür. Bu bölge kayıtlara göre bugüne dek tek damla yağış almamıştır.


Dünyanın en yüksek şelalesi ise Venezüela'da yer alan Angel Şelalesi'dir.


Dünyanın en alçak noktası Mariana Çukuru'nun en derin noktasıdır ve derinlik 11 km'yi bulur.


Ekvator'da bulunan Chimborazo Dağı dünyanın merkezinden en uzak noktadır.


Deniz içerisindeki taban noktasından doruk noktasına doğru en yüksek dağ ise Hawaii'de yer alan Mauna Kea dağıdır ve Everest Dağı'nın iki katı yüksekliktedir.


Coğrafya kitaplarımızdan da bileceğimiz üzere en yüksek dağ 'tepe' olarak da dillendirdiğimiz Everest Dağı'dır.


Sibirya'da yer alan dünyanın en derin gölü Baykal Gölü'dür ve dünya üzerinde yer alan temiz suyun neredeyse yüzde 20'sine sahiptir.

          • -
            Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler