HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yaşlı ve kronik hastalara özel Ramazan reçetesi

Hemen herkesin çevresinde vardır; hani o “doktora danışmak” yerine başına buyruk hareket edip, üstüne üstlük bir de “bana bir şey olmaz” diye cevap verenler.

Yaşlı ve kronik hastalara özel Ramazan reçetesi

Hemen herkesin çevresinde vardır; hani o "doktora danışmak” yerine başına buyruk hareket edip, üstüne üstlük bir de "bana bir şey olmaz” diye cevap verenler.


Bu manzara Ramazan'da da karşınıza çıktı değil mi? Siz "olmaz, sakıncalı, doktorlar tutma diyor” diyorsunuz ama o "Bunca sene tuttum hiçbir şey olmadı. Hem herşey olacağına varır” diye yanıtlayıveriyor! Oysa uzmanlarsa ısrarla uyarıyor:


"Kronik hastalığı olanlar doktorlarından habersiz deyim yerindeyse gizlice oruç tutmasın!" Zira, risk grubundaki kişilerin tutacağı oruç, ciddi tehlikelere yol açabiliyor. Ancak doktoru izin veriyorsa tutacakları oruç sağlıkları açısından faydalı bile olabiliyor. Acıbadem Beylikdüzü Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Özışık, mynet.com için yaşlılar ve kronik hastalığı olanlara Ramazan reçetesini yazdı.


HİPERTANSİYONDA OLMAZSA OLMAZLAR

Hipertansiyonu ve buna bağlı organ hasarı olanların (kalp, böbrek, göz vb), kalp yetmezliği bulunanların, çoklu ilaç kullanan ve yoğun idrar söktürücü alanların oruç tutması sakıncalı. Ancak tansiyon hastalığı kontrol altındaysa ve ek komplikasyonlar yoksa, yeterince sıvı da tüketiliyorsa ilaç saatlerini değiştirerek ve sağlıklı beslenerek oruç tutulabiliyor. Eğer doktorunuz onay verdiyse, kurallara uymak kaydıyla oruç tutmanın verdiği ruhani rahatlama ve kilo kaybı ile tansiyon sorunu düzene bile girebiliyor. Ancak siz siz olun, tansiyonunuzu daha sık sontrol edin ve herhangi bir sıkıntı hissettiğinizde de mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurun. İlacınızı içmeyi de ihmal etmeyin.


DİYABETTE DAHA SIKI TAKİP

Diyabetik hastalarda beslenme en az ilaç kullanımı kadar önemli bir nokta. Günlük yaşamda az ve sık beslenip, glisemik indeksi düşük besinler almaları ve ara öğünleri atlamamaları gereken diyabet hastaları, Ramazan'da oruç tutmak istiyorsa mutlaka önce doktorlarına danışmalı. Doktorun onay vermediği hastalar kesinlikle oruç tutmamalı. Doktorunun izin verdiği hastalar da işi çok daha sıkı tutmalı. İftar, sahur ve iki öğün arasında yiyip içtiklerine çok dikkat etmeli. Zira uzun süren açlığın ardından yoğun karbonhidrat alımı sonrasında da kan şekeri kontrolsüzce yükselebiliyor. İlaçlar dışında beslenme ve diyet uzmanlarından beslenme önerileri ile ilgili bilgi almak, kan şekeri ölçümlerini daha sık takip etmek ve özellikle hipoglisemi riskine karşı bilinçli olmak çok büyük önem taşıyor.


BÖBREK HASTALARI DİKKAT

Uzun yaz günlerinde hava sıcaklığının yüksek olmasıyla birlikte "farkedilmez kayıp" denilen terleme ve nefes alıp vermeyle kış aylarına göre daha fazla sıvı kaybı oluşuyor. Bu nedenle kronik böbrek hastalığı ve böbrek taşı olanlar, uzun sıcak yaz günlerinde ekstra risk altında bulunuyor. Buna birde çok uzun süre sıvı alımını kısıtlayan oruç tutmak da eklenirse kötü sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Bu nedenlerden dolayı mutlaka oruç tutmak konusunda ilgili doktora danışmak gerekiyor. Eğer oruç tutmak için izin aldıysanız iftar ve sahur arasında yeterli miktarda sıvı tüketmek ve güneşin çok yoğun hissedildiği öğlen saatlerinde dışarıda olmaktan kaçınmak şart.


İLERİ YAŞIN ISRARCILIĞI

"Geriatrik popülasyon" denilen ileri yaş grubunda mısınız? Birçok hastalığınız var ve bunlarla ilgili ilaç kullanıyorsunuz. Bilin ki Ramazan'da ekstra risk altındasınız! İleri yaşlarda metabolik streslere insan vücudunun dayanıklılığı azalıyor. Enfeksiyondan bayılmaya, sıvı kaybına sorunlar çok daha ağır sonuçlara yol açabiliyor. Acıbadem Beylikdüzü Tıp Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Özışık "İleri yaşlarda ağır basan dini duygular nedeniyle oruç tutmak konusunda ısrarcı olan yaşlıların ve ilave hastalığı olanların birçok komplikasyon nedeniyle acil ünitelerine ve polikliniklere sıkça başvurduklarını görüyoruz" diyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler