HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AGİT nedir, AGİT'in (OSCE) yetkileri görev ve sorumlukları nelerdir?

AGİT yani Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı yani 'in referandum ile ilgili hazırladığı rapor pek çok tepkiye yol açtı. Özellikle hükümet kanadından AGİT'in raporuna sert tepkiler verildi. Peki AGİT nedir, AGİT işlevi, görevi neleri kapsamaktadır.

AGİT nedir, AGİT'in (OSCE) yetkileri görev ve sorumlukları nelerdir?

AGİT (OSCE) yani Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının Türkiye'deki gözlem heyeti referandum ile ilgili bir rapor yayımladı ve raporda halk oylamasının eşit olmayan şartlarda yapıldığına hükmetti. AGİT, YSK'nın mühürsüz zarfların kabulü ile ilgili kararın yasaya aykırı olduğunu da belirtti. Peki gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerekse de Dışişleri Bakanlığının sert tepki verdiği AGİT'in bu raporu ne anlama geliyor. AGİT'in kurum olarak etkisi nedir?..

AGİT NEDİR?

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), "Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konferansı" (AGİK) adı altında 1970'li yılların başında soğuk savaş koşullarındaki Avrupa’nın bölünmüşlüğüne son verilmesi, güvenlik ve istikrarın sağlanması ve katılan devletler arasında bu amaca yönelik işbirliğinin geliştirilmesi düşüncesiyle kurulmuş teşkilattır. AGİT'de katılımcı olan 57 ülke vardır.

AGİT'İN AMACI

Örgütün amacı güvenliğin üç boyutunda (siyasi-askeri, ekonomi-çevre ve insani) ilke, norm ve standartlar geliştirmekte, yükümlülüklerin uygulanma durumlarını izlemekte, esnek müzakere ve siyasi diyalog forumu teşkil etmekte, ayrıca katılımcı Devletlerin demokratikleşme, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı alanlarındaki çabalarına destek ve yardım işlevi görmektedir.

TÜRKİYE KURUCU ÜYELERDEN

AGİT'in kuruluş aşamasındaki 35 ülkeden biri olan Türkiye, terörizm, polis faaliyetleri, sınır güvenliği ve yönetimi, ekonomi ve çevre konuları, hoşgörüsüzlük ve ayrımcılıkla mücadele, göç ve entegrasyon, insan ticaretiyle mücadele gibi alanlar başta olmak üzere AGİT çalışmalarına katkıda bulunmaktadır.

AGİT'İN YAPTIRIMI NEDİR?

Türkiye'nin daveti ile referandumu izleyen AGİT seçim gözlem heyetinin hazırlamış olduğu raporun hukuki bir yaptırımı bulunmuyor ancak rapor Türkiye ile AGİT üyesi ülkelerin ilişkileri açısından önem taşıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler