HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Almanya Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü kararı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kudret Bülbül, Almanya Anayasa Mahkemesinin başörtüsü ile ilgili kararından en fazla Almanya'nın kazançlı çıkacağını belirtti.

Almanya Federal Anayasa Mahkemesinin okullarda başörtüsüyle öğretmenlik yapılamayacağına dair Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin kararını din özgürlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle bozması, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından insan hakları ve özgürlükler bağlamında olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Bülbül, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, kararın hem Almanya için hem de bu ülkede yaşayan Türkler başta olmak üzere Müslüman azınlıklar açısından kazançlı olduğunu ifade ederek, "Bu karardan en fazla ilgili ülke kazançlı çıkacaktır. Zira Anayasa Mahkemesinin aldığı bu kararla Almanya'da yaşayan Müslüman azınlıkların aktif birer yurttaş olarak yaşadıkları ülke ve toplumla barışık olmalarını sağlayacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Kararın, ülkede yaşayan azınlıkların devletle olan ilişkilerini daha da geliştireceğine inandığını bildiren Bülbül, "Bu karar, azınlık bireylerinin toplumsal ve siyasal süreçlere eşit katılımı ve topluma ve ülkeye faydalı birer birey olma açısından da önem taşımaktadır. Aynı şekilde azınlık toplumunun devlete olan bakışını da olumlu yönde etkileyecektir" ifadesini kullandı.

Almanya Federal Anayasa Mahkemesi, 2003'te Fereşta Ludin adlı öğretmenin açtığı davada ancak yasal bir dayanağı olması durumunda öğretmenlerin ders sırasında başörtüsü takmalarının ihtiyatlı olarak yasaklanabileceği kararını vermişti. Mahkeme, Kuzey-Ren Vestfalya Okul Yasası'nda Hristiyan dinine ait sembollerin okullarda gösterilmesinin istisna olarak görüldüğü maddeyi de iptal etmişti. Karanın, diğer eyaletler için emsal teşkil edebileceği ifade ediliyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler