HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cizre'ye gitmek isteyen HDP'lilerin yolu İdil'de kesildi

HDP'liler, sokağa çıkma yasağı uygulanan Şırnak'ın Cizre İlçesi'ne bugün de gidemedi. Leyla Zana ölüm orucuna başlayacağını duyurdu.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ali Haydar Konca, Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu HDP'liler, sokağa çıkma yasağı uygulanan Şırnak'ın Cizre İlçesi'ne bugün de gidemedi. Diyarbakır'dan dün yola çıkan ancak sık ık önlerinin kesilmesi nedeniyle geceyi İdil'de geçiren HDP'liler, sabah saat 04.00'da Cizre'ye gitmek için yola çıktı, ancak geçişlerine izin verilmedi.

Geceyi Şırnak'ın İdil İlçesi'nde geçiren AB Bakanı ve Başmüzakereci Ali Haydar Konca, Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, milletvekilleri, bugün saat 04.00 sıralarında Cizre'ye gitmek üzere araç konvoyu ile yola çıktı. HDP konvoyunun önü, İdil İlçesi çıkışında polis ve jandarma tarafından kesildi. Güvenlik güçleri Şırnak Valiliği'nin kararı nedeniyle heyete izin verilmeyeceğini bildirdi. HDP konvoyu, bunun üzerine başka yollardan Cizre'ye ulaşmak için İdil İlçe Merkezi'ne dönerken, heyetin gidebileceği bütün yolların polis ve askerler tarafından kapatıldığı belirtildi.

İdil ilçe merkezine gelen ve durum değerlendirmesi yapan HDP heyeti, 2 bakan, eş genel başkan ve milletvekilleriyle Cizre'ye gitmek için İdil çıkışına geldi. İdil çıkışında araçlarından inen HDP'liler, yürüyerek asfalt yoldan Cizre'ye gitmek üzere yola koyuldu. Yaklaşık 500 metre yürüyen heyetin önü polis tarafından kesildi. Bu sırada, HDP'liler ile polisler arasında itiş-kakış oldu.

HDP'liler ana yoldan çıkarak dağlık yoldan Cizre'ye doğru yürümeye devam etti. Yaklaşık dağlık alanda 1 kilometre yürüyen HDP heyetinin önü bu kez dağlık alanda çok sayıda çevik kuvvet polisi tarafından kesildi. Burada da HDP'li vekiller ve polis arasında itiş-kakış olurken polisler bazı HDP'li milletvekillerini kalkanlarla itti.

Zana'dan 'Ölüm orucu' açıklaması

HDP'li Leyla Zana ölümleri durdurmak için ölüm orucuna başlayacağını duyurdu. Zana kararını sosyal medyada şöyle duyurdu: Masaya dönün, kozlarınızı paylaşın. Eğer olmazsa ben ölüm orucuna yatacağım! Ölümleri seyretmektense ölmeyi tercih ederim.

HDP'li Garo Paylan: Polis ablukası altındayız, Cizre'ye girişimize izin verilmiyor

​Garo Paylan kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada, polis ablukası altında olduklarını ve Cizre'ye geçişlerine izin verilmediğini duyurdu.

HDP’Lİ GÜVEN: CİZRE’DE DÜN 8 KİŞİ ÖLDÜ

Sokağa çıkma yasağının 7 günden bu yana devam ettiği Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde dün akşam da şiddetli çatışmalar çıktı ve sabaha kadar patlama sesleri duyuldu.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Leyla Güven, 6 gündür ilçede olduğunu belirterek dün gece ve Cudi mahallelerinde çıkan olaylarda 1’i çocuk 8 kişinin öldüğünü ileri sürdü.

YÜRÜYÜŞTEN NOTLAR

**HDP'lilerin yürüyüşünü takip eden Radikal'den İdris Emen, son durumla ilgili şu bilgileri verdi:

Cizre - İdil yolu arasında İdil'den 6-7 km uzaklıkta yolun sağ tarafında bir tepede HDP heyeti bekliyor.
Dağlık tepelik bölgelerden yürüyerek Cizre'ye ulaşmaya çalışıyor heyet
HDP'li bakanlar yürüme yolunun dağlık olduğu için zorluğundan ve rahatsızlıklarından dolayı geri döndü.
Demirtaş, Baydemir ve vekiller bir tepede bekliyor. Polis de etraflarında önlem aldı.
Zaman zaman Demirtaş, polise 'yol verin geçelim' diyor.. Polis de izin veremeyeceğini belirtiyor.**

DEMİRTAŞ: "CİZRE, BİR YÖNÜYLE GAZZE, BİR YÖNÜYLE KERBELA"

Cizre’ye gitmek üzere İdil’den dağ yolundan yürüyüşe devam eden HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yollar kesildiği için İdil’den Cizre’ye dağ yollarından geçmeye çalışırken, şunları söyledi.
"Bizim barış yürüyüşünü yapıyor olmamızın nedeni, Cizre’de çatışma ortamına huzursuzluğa son verececek bir girişmde bulunabilecek ve ordaki sivil halkı bir nebze de olsun günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir huzura kavuşturmaktır. Bunu bir kez daha ben dikkate alınmasını bekliyorum. Bir defa Cumhurbaşkanı bu konuda yanılıyor, ya da yanıltılıyor. Cizre’de günün belirli günlerinde değil, 8 gündür kesintisiz bir şekilde, 24 saat sokağa çıkma yasağı var. İnsanlar cenazelerini buzlarla soğutabiliyor, çünkü defin yasak. Su bitmiş, yiyecek ekmekleri yok, yaralılar var ambulans almıyor, 8 gündür büyük bir abluka var. Bir yönüyle Gazze bir yönüyle Kerbela’ya benzetiyoruz. Bu nedenle bu ablukanın, hukuk dışı uygulamanın son bulmasını istiyoruz. Sokağa çıkma yasağı kaldırılsın, insanlar ihtiyaçlarını gidersin, cenazelerini defnetsinler. Şu anda cenezesi olan bebekler var. Arkadaşlarım orda sürekli bilgi veriyorlar, bebek cenazeler var, çocuk cenazeler var, defnedilemiyor. Sayın Cumhurbaşkan’ının özelilkle bu yönüne hassasiyetle vurgu yaparak bir kez daha düşünmesini rica ediyorum. Çünkü bizim yola düşüş nedenimiz katliamlara karşı karşıya kalan bir ilçeye gitmeye çalışıyoruz."

SOSYAL MEDYADA GÜNDEM CİZRE

İDİL'E GERİ DÖNDÜLER

Şırnak'ın Cizre ilçesine yürümelerine izin verilmeyen HDP heyeti, İdil'e geri döndü. Heyetin, bu geceyi de İdil'de geçireceği bildirildi.

Parti grup toplantısını, sokağa çıkma yasağının sürdüğü Şırnak'ın Cizre ilçesinde yapma kararı alan HDP'lilerin, bugünkü yürüyüşlerine de güvenlik gerekçesiyle izin verilmedi. Cizre ve İdil arasında kalan Aslantepe mevkiinde saatlerce bekleyen HDP'liler, uzun süre yaptıkları görüşmelerde önlerinin açılmaması nedeniyle İdil'e geri döndü. HDP'lilerin bu geceyi de İdil ilçesinde geçireceği bildirildi. (İHA)


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler