HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diyanet İşleri Başkanı Kürtçe seslendi

Diyarbakır'da düzenlenen Kutlu Doğum Haftası'na katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof Dr. Mehmet Görmez,konuşmasına kürtçe başladı.

Diyanet İşleri Başkanı Kürtçe seslendi
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Diyarbakır Stadyumu'nda Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri düzenlendi. Kutlamalara Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, AK Parti Diyarbaır Milletvekilleri Oya Eronat, Mine Lök Beyaz ve Cuma İçten ile BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Vali Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kurum müdürleri ile yaklaşık 15 bin kişi katıldı.
AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Oya Eronat ile Mine Lök Beyaz protokoldeki yerlerinde Kuranı Kerim okunmasını türban takarak dinledi. Kuran'ı Kerim okunurken, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz'ın gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Diyarbakır İl Müftülüğü korosunun 4 dilde ilahi dinletisinin yapıldığı kutlamada, sinevizyon gösterisiyle sanatçıların birlik ve beraberlik mesajları izletildi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, konuşmasına Kürtçe olarak, "Gelî brano, xwuşk û brano. Şeva we bixêrbe. Xwuda şeva we xer bike (Ey kardeşlerim kız kardeşlerim; Geceniz hayırlı olsun. Allah gecenizi hayır eylesin)" diyerek konuşmasına başladı. Prof. Dr. Görmez, birlik ve beraberlik mesajları verdiği konuşmasında insan onurunun islamiyetteki önemine değinerek, "İnsan, gaye varlıktır. Hiçbir insan kendi hayatını, kendi hayatını, insanlık onurunu ayaklar altına, bir ideolojiye feda edemez. İnsan devlet, hukuk değildir. Devlet hukuk insan içindir. Onuru zedeleyen hiçbir şey meşruiyetini islam ve İslam Peygamberi'nden alamaz. Bir insanın onurunu kırmak, bütün insanlığını onurunu kırmak gibidir. Bunun için çöplerden yiyecek toplayıp yiyen çocuğun onuru bizim onurumuzdur. Yetimler, kimsesizler, çaresizler çocuklar, sokak çocuklarının onuru hepimizin onurudur. Mendil satarak, dilenerek hayatını kazanan kadının onuru hepimizin onurudur. Şiddete, taciz, töre cinayetlerine, fuhşa zorlanan kadınların onuru bütün insanların onurudur. Zorla evlendirilen genç kızların onuru hepimizin onurudur. Bizim yediğimizden, giydiğimizden giyemeyen, yiyemeyen bizim yanımızda çalışan arkadaşlarımız bizim onurumuzdur. Suriye, Irak, Arakan'da öldürülen insanların onuru, bizim onurumuzdur" dedi.
Peygamber sevgisini içinde barındıran kişinin, kendisi için istediği her şeyi mümin kardeşi için de istediğine dikkat çeken Prof. Dr. Görmez, şunları söyledi:
"Peygamber sevgisini içinde taşıyan mümin, kendisi için istediğini kardeşi için de istemelidir. Onun sevgisiyle yanan gönül kin intikam nefret bulundurmaz. Onun sevgisiyle bakan mümin masum bir insanın gözyaşı dökmesine razı olmaz. Hacer-ül Esved'e eli değdiği için o taşa elini süren hiçbir mümin eline silah olarak mümin kardeşine doğrultamaz. Bütün Diyarbakırlı kardeşlerime bizi dinleyen herkese sesleniyorum. Bu haftada hepimiz hırkası yere koyalım. İçerisini bugüne kadar ülkede kırılan bütün onurları, kalpleri koyalım ve hep birlikte Hakkari, Ankara, Edirne'de, her birimiz bugüne kadar zedelenen insan onurunu koyalım ucundan tutalım. Ve Kabe'nin o şerefli köşesine yerleştirelim diyorum. Ey tarihlerin de bir bir badireden ve zorluklardan başarılı geçmiş Diyarbakırlı kardeşlerim Ahmedi Xani'in torunları, Hep birlikte ülkemizi eman, selam, adalet, fazilet yurduna dönüştürelim. Öyle bir yurda eman dönüştürelim ki , Eman'ımızın oluşturduğu güven Kahire'de, Bağdat'ta onuru zedelenen kardeşlerimizin onurunu yüceltsin. Bu topraklarda onuru zedelenen ve kırılan hiçbir insan kalmasın. Hiçbir çocuk, genç kadın erkek kalmasın. Bu topraklarda kalbi kırık hiçbir mümin kardeşim kalmasın. Her tarafta geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin yüreklerinde insanlığın onuru Hz. Muhammed sevgisi eksik olmasın." (DHA)
[Güncel haberler](https://www.mynet.com/guncel-haberler)


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler