HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Güler: Yaklaşık 175 kişi gözlem altında

İstanbul Valisi Muammer Güler, IMF-Dünya Bankası toplantılarını protestolar kapsamında 30 Eylülden bu yana yaklaşık 175 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

Güler, ''Ancak olayın üzücü tarafı şudur, İstanbul bir büyük kongreyle dünyanın gündemindeyken, böylesine çarpık görüntülerle imajına zarar verilmeye çalışılmaktadır'' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü Fransa'ya uğurlamak üzere Atatürk Havalimanı'na gelen Vali Güler, basın mensuplarının IMF ve Dünya Bankası toplantılarını protesto amacıyla düzenlenen gösterilere ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Toplantılar nedeniyle karşıt görüşlerin ifade edilebilmesi için Kongre Vadisi'ne yakın 4 ilçede 14 basın toplantısı yerinin tespit edildiğini anımsatan Güler, bu anlamda yapılan 50'ye yakın gösteri ve açıklamaya 8 bin kişinin katıldığını, hiçbir sorun yaşanmadığını söyledi.

Güler, Taksim'de yapılan basın açıklamasından sonra bazı grupların Kongre Vadisi'ne girmek istediklerini, çevredeki iş yerlerine ve polise taşlı, sopalı, molotofkokteylli ve demir bilyeli saldırıda bulunduklarına dikkati çekerek, ''Dünkü olaylarda 7 polis aracı, 11 banka şubesi, 5 iş yeri, 6 konsolosluk binası zarar görmüştür. 2 otobüs durağı ve 2 otobüste zarar meydana gelmiştir. Bir polis memurumuz toplu saldırıya uğramış, adeta linç edilmek istenircesine bir darba maruz kalmıştır. Kendisinin hastanede tedavisi sürmektedir'' diye konuştu.

Olaylar sonucunda çok sayıda molotofkokteyli, sapan, demir bilye ele geçirildiğini, 47'si kadın 103 kişinin gözaltına alındığını kaydeden Güler, gözaltına alınanlardan 22'sinin 18 yaşın altında olduğunu vurguladı.

Vali Güler, bugün de benzeri gösterileri yapmak isteyen grupların değişik yerlerden hareketlendiğini ifade ederek, yapılan istihbarat ağırlıklı bir çalışmada, bir araçta, bu gösterilerde kullanılmak üzere hazırlanmış 46 adet molotofkokteyli, maskeler ve eldivenlerin ele geçirildiğini, 34 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

''30 Eylülden beri meydana gelen olaylar sırasında yaklaşık 175 kişi gözlem alıntına alınmış bulunmaktadır'' diyen Vali Güler, "Bu, ifade özgürlüğü anlamında düşüncenin serbestçe dile getirilmesi, protestoların ifade edilmesi değildir. Hakkın kötüye kullanılmasıdır, özgürlüklerin istismar edilmesidir, kamu düzeninin bozulmasıdır ve başkalarının özgürlüğünün engellenmesidir. İfadenin, görüşlerin, düşüncenin serbestçe dile getirilmesine 'evet', ama şiddete elbette 'hayır'" dedi.

''Polisin gösteriler sırasında aşırı güç kullandığına'' ilişkin eleştirilerin hatırlatılması üzerine de Vali Güler, ''Olayın iyi bir tespiti yapılmadan, olayın tümü görülmeden, fotoğraf karesinin tümü okunmadan böylesine önlemlerin tartışılmasının eksik kalacağına inanıyorum'' diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler