HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

HSYK nedir? HSYK üyeleri nasıl seçiliyor?

HSYK, referandum sonrasında HSK olarak baştan düzenlendi. HSYK nedir sorusuna cevap olarak görev tanımları değişse de HSYK üyelerinin belirlenmesi ve seçilmesiyle ilgili belirli değişiklikler uygulandı. Haziran ayında belli olan HSYK üyeleri, kamuoyu tarafından popüler olarak tanınan isimler oldu. Peki yeni sisteme göre, HSYK üyeleri nasıl belirleniyor, nasıl seçiliyor? İşte HSYK'nın tüm detayları...

HSYK nedir? HSYK üyeleri nasıl seçiliyor?

HSYK olarak bilinen yargı kurulu, sonrasında HSK olarak değişti. Özellikle üyeleri açısından, üyelerin seçilmesi ve belirlenmesi açısından değişikliklere gidildi. HSYK üyeleri Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanıyo ve atanan isimler, 7 Haziran 2017 tarihinde resmi olarak görevlerine başladı . Bu isimleri de yeni prosedür olarak Cumhurbaşkanı atadı. Ayrıca, yeni sisteme göre adı HSK olan HSYK, sadece bir kadın üye barındırıyor; Songül Yazar.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), 7 Haziran Çarşamba günü mesaiye yeni sistemi ile başladı. 2010’daki anayasa referandumu ile üye sayısı 7’den 22’ye çıkarılan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 3 daireli olarak duyurulmuştu. 16 Nisan’daki anayasa değişikliği ile HSYK’nın adı HSK olarak değiştirilirken, 22 olan üye sayısı 13’e, daire sayısı ise 3’ten 2’ye indirildi. 2010 referandumundaki değişiklikler de en radikal değişikliklerden biri olarak dikkat çekti.

HANGİ İSİMLER HSYK'DA: HSYK ÜYELERİ KİMLERDEN OLUŞUYOR?

Referandum sonuçları resmi olarak duyurulduktan sonra HSYK üyeleri kim olacak, sorusu ile ilgili net tahminler bulunuyordu ve atanan HSYK üyeleri, bir süre sonra tıpkı tahminlerdeki gibi ortaya çıktı.
1- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ (Başkan).
2- Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek (Tabii üye).
3- Mehmet Yılmaz: HSYK eski Başkanvekili ve 2. Daire Başkanı’ydı
4- Halil Koç: HSYK eski üyesi ve 1. Daire Başkanı’ydı.
5- Hüseyin Şahin: Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili’ydi.
6- Mehmet Akif Ekinci: İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili’ydi.
7- Cafer Ergen: Danıştay üyesiydi.
8- Alp Arslan: HSYK üyesiydi.
9- Hamit Kocabey: MHP ve Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin avukatı. MHP MYK üyesiydi.
10- Songül Yazar: Avukat. AK Parti Beyoğlu Belediye Meclisi üyesiydi.
11- Yaşar Şimşek: Yargıtay Genel Sekreteri’ydi.
12- Ali Cengiz Köseoğlu: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesiydi.
13- Mehmet Ademoğlu: Yargıtay üyesiydi.

ESKİ HSYK SİSTEMİNDE ÜYELER NASIL BELİRLENİYORDU?

Kurul 22 üyeden oluşurdu. Adalet Bakanı ve müsteşarı kurulun üyeleridirler. Dört üye fiilen 15 sene avukatlık yapmış veya üniversitelerde 15 yıl hukuk alanında çalışma yapmış akademisyenler arasından Cumhurbaşkanı’nca seçilir. Üç üye Yargıtay üyeleri arasından Yargıtay Genel Kurulunca seçilir. Bir üye kendi üyeleri arasından Türkiye Adalet Akademisi’nce seçilir. Yedi üye meslekten adli yargı hakim ve savcıların seçimiyle birinci sınıf hakimler ve savcılar arasından seçilir. 3 üye meslekten idari yargı hakim ve savcıların seçimiyle birinci sınıf hakim ve savcılar arasından seçilir. Üyeler dört yıl için seçilebilirler ve süresi biten üyeler tekrar seçilme hakkına sahip oldular.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler