HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kilis'e roket mermileri düştü: 2 ölü 1 yaralı

Suriye tarafından ateşlenen 8 roket mermisi Kilis'e düştü, 2 kişi hayatını kaybetti. Kilis sınırındaki Fırtına obüsleri ise bugün yaşanan gelişmelerin ardından IŞİD hedeflerini vurmaya devam ediyor.

Kilis'te, Suriye'den atılan roket mermilerinin düşmesi sonucu biri çocuk 2 kişi öldü, 1 çocuk da yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Kazım Karabekir Mahallesi Zümrüt Sokak'a Suriye'den atılan roket mermisi düştü.

Roket mermisinden kopan parçadan yaralanan Sıdıka Mavzer (54), kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Kilis çevre yolunda seyreden 27 JA 252 plakalı otomobile de şarapnel parçası isabet etti. Araçtaki Utku (6) ve Mert (4) Özkan kardeşler yaralandı. Yaralı çocuklar, Kilis Devlet Hastanesindeki ilk müdahalenin ardından Gaziantep'e sevk edildi. Çocuklardan Mert Özkan, yolda hayatını kaybetti. (Sağda)

Olay yeri inceleme ekipleri bölgedeki çalışmalarını sürdürüyor. Mermilerin düştüğü arazide, çukurların oluştuğu görüldü. Çukurlar, incelemenin ardından iş makineleriyle kapatıldı.

Emniyet Müdürü Candemir Özdemir ile İl Jandarma Komutanı Albay Gökhan Şahin de olay yerine gelerek, gelişmeleri takip etti.

Çevrede güvenlik önlemi alan polis, vatandaşları bölgeden uzaklaşmaları konusunda uyardı.

- Valilik açıklaması

Kilis Valiliğinin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, saat 14.00 sıralarında Suriye'den geldiği tahmin edilen 4 roket mermisinin şehir merkezinin muhtelif yerlerine düştüğü bildirildi. Patlama sonucunda civarda bulunan bazı binalarda hafif düzeyde hasar oluştuğu belirtilen açıklamada, "Olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet ve yaralılarımıza acil şifalar dileriz" ifadeleri kullanıldı.

ÇUKURLAR OLUŞTU

Bölgeye sevk edilen olay yeri inceleme ekipleri, çalışmalarını sürdürüyor. Mermilerin denk geldiği arazide, bazı çukurların oluştuğu görüldü. Söz konusu çukurlar incelemenin ardından iş makineleri tarafından kapatıldı.

Bu arada ilk incelemede aynı bölgeye 8 roket mermisi düştüğü, bunlardan birinin boş eve isabet ettiği öğrenildi.

Çevrede güvenlik önlemi alan polis, vatandaşları dışarıya çıkmamaları konusunda uyardı.

CANLI YAYINDA ROKET MERMİSİ DÜŞTÜ

OKULLAR TATİL EDİLDİ

CNN Türk canlı yayınında Saynur Tezel’e konuşan AK Parti Kilis Milletvekili Mustafa Hilmi Dülger şunları söyledi:

"Karşımızda dünyanın başına bela olmuş bir örgüt var. Bizim yapmamız gereken tek şey soğukkanlılıkla karşının ezberini bozacak şekilde davranmaktadır. TSK şu anda karşı tarafı fazlasıyla dövmektedir. Okullar tatil edilmiştir. Halkımızın sakin olmasını öneriyorum."

BELEDİYEDEN 'DIŞARI ÇIKMAYIN' UYARISI

Kilis Belediyesi hoparlöründen, Türkçe ve Arapça anons yapılarak, vatandaşların zorunlu olmadıkça dışarı çıkmaması istendi.

Kilis'te öğle saatlerinde Suriye'den atılan roketlerin düşmesi sonucu 2 kişi hayatını kaybetmesi ve bir kişinin ise ağır yaralanması üzerine, Kilis Belediyesi hoparlöründen Türkçe ve Arapça anons yapılarak vatandaşlar uyarıldı.

Kilis Belediyesi hoparlöründen yapılan anonsta, "Burası belediye ilan bürosu, şehrimize Suriye tarafından gelen roketlerden dolayı, halkımızın cadde, sokak, meydan gibi kalabalık ortamlardan uzak, durmaları, ve zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmamaları rica olunur” denildi.

TOPÇU BİRLİKLERİ MİSLİYLE KARŞILIK VERDİ

Olayın ardından Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından roketatar mermilerinin geldiği Suriye yönüne misliyle karşılık verildi. Sınır hattındaki topçu birlikleri Suriye'ye angajman kuralları çerçevesinde Fırtına obüsleriyle misliyle top atışı yaptı.

ROKETLERİN ATILDIĞI BÖLGE IŞİD, FETİH ORDUSU VE PYD ÜÇGENİNDE

Roketlerin düştüğü Kilis'in yaklaşık 10 kilometre uzağında bulunan Azez kasabasının kontrolü Özgür Suriye Ordusu tarafından sağlanıyor. Ancak Azez'in yaklaşık 10 kilometre batısındaki bölgelerde kontrolü IŞİD, yaklaşık 8 kilometre doğusunda ise kontrolü PYD'de bulunan Afrin yer alıyor. Azez'de çeşitli muhalif grupların oluşturduğu Sultan Murad Tümeni'nin de dahil olduğu Fetih Ordusu ile IŞİD arasında yaşanan şiddetli çatışmaların ardından bölgenin kontrolü Fetih Ordusu'na geçmişti.

DAHA ÖNCE DE AYNI BÖLGEDEN ROKET ATILMIŞTI

Suriye'nin IŞİD denetimindeki Bab bölgesinden geçen 18 ve 23 Ocak günleri ateşlenen Katyuşa roketleri Kilis'te bir okul ile mahalleye isabet etmiş 2 kişi ölmüş, 2 kişi de yaralanmıştı. Bu olayların ardından en son geçen 2 Şubat'ta bir eve mühimmat isabet etmiş şans eseri kimse yaralanmamıştı.

KADINLAR GÜNÜ'NDE ÖLDÜ, AİLESİ İSYAN ETTİ

Suriye'den IŞİD denetimindeki bölgeden ateşlenen 8 roket mermisinin düştüğü Kilis'te, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde yaşamını yitiren 3 çocuk annesi 54 yaşındaki Sıdıka Mavzer'in ölümü, ailesini yasa boğdu.

Kazım Karabekir Mahallesi'ndeki ailesi ve yakınları, taziyeleri kabul etmeye başladı. Yakınları, Sıdıka Mavzer'in, Suriye'den gelen roket mermisiyle yaşamını yitirmesine isyan etti. Bölgede tedirgin olduklarını söyleyen mahalleli, Suriye'deki iç savaşın bir an önce sona ermesini istedi.

'KADINLAR GÜNÜ'NDE ANNEMİ KAYBETTİM'

Sıdıka Mavzer'in marangoz olan büyük oğlu Şükrü Mavzer, annesinin ölümüyle yıkıldıklarını kaydederek, duruma tepki gösterdi. Mavzer, annesinin bahçeye namaz kılmaya çıkarken öldüğünü ifade ederek, şunları söyledi:

"Daha öncede Kilis’e bomba düştü. Başımıza ne zaman bomba düşecek diye bekliyorduk, sonunda düştü. Bir tane yetkili gelip de evinizde ne var, ne yok, hiçbir şey sormadı. Kadınlar Günü'nde annemi kaybettim. Çocuğum korkudan evime giremiyor. Keşke hepimiz ölseydik de bu acıyı yaşamasaydık. Ben buradan yetkilere sesleniyorum. Biz burada savaştaysak, gidelim savaşalım. Bugün benim annem öldüyse, yarın bir başkasının, çocuğu, ailesi ölmesin. Annem namaz kılmaya gelirken evin yanında ölüyor. Kendi memleketimizde, sığınmacı olduk. Suriyelilere her türlü imkanı veriyorlar, her şeyleri bedava."

Yaşamını yitiren Sıdıka Mavzer’in kız kardeşi Sevim Tiryaki ise ablasının ölümüyle yıkıldıklarını anlatarak, "Canımızdan can koptu, kimsenin umurunda değil. Bu işe bir çare bulsunlar, yeter artık. Başkan canlar yanmasın, başka evler yıkılmasın" diye konuştu.

Sıdıka Mavzer'in gelini Fatma Mavzer de kayın validesinin bahçeye namaz kılmaya çıkarken füzenin düştüğünü belirterek, şöyle dedi:

"Kayınvalidem bahçeye namaz kılmaya çıktığı an ilk patlama olu. Oğlum bakkala gittiğinde namazı bırakarak dışarı torununa bakmak için çıktı. O esnada ikin patlama kayın validem Sıdıka Mavzer’in 7 metre yakınında oldu. Depremden daha kötüydü. Dışarı çıktığımızda kayınvalidem yerde yatıyordu. Evimiz yıkıldı. Kadınlar Günü'nde kayınvalidem hayatını kaybetti."

SABAH SAATLERİNDE ATEŞ AÇILMIŞTI

Kilis'in sınır hattındaki Arpakesmez Köyü'nde boş araziye sabah saatlerinde de Suriye tarafından ateş açılmıştı.

Olayın ardından angajman kuralları kapsamında sınırda konuşlu Fırtına obüsleri ile ateşin açıldığı IŞİD denetimindeki bölgeye top atışlarıyla misilleme yapıldı.

Sabah saatlerinden itibaren aralıklarla Suriye'nin IŞİD denetimindeki Baragat, Kızıl ve Karaköprü köylerine top atışları yapılmaya devam etti. Kilis'ten de duyulan top atışlarının ardından yükselen dumanlar sınır hattından da görüldü.

Yaşananların ardından sınır hattında güvenlik önlemleri artırılırken, zaman zaman obüsler ile IŞİD hedeflerine top atışları devam ediyor.

DHA/AA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler