HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

O MİT personeline 20 yıl hapis

Muhaliflerin lideri Albay Hüseyin Mustafa Hormoush ve bir binbaşıyı 100 bin dolar karşılığında Esad askerlerine teslim ettiği iddiasıyla yargılanan 3'ü MİT görevlisi 7 kişi hakkında karar verildi

Özgür Suriye Ordusu Kurucusu Albay Mustafa Hormoush ile Binbaşı Mustafa Kassom'u para karşılığında Esed taraftarlarına verdiği iddia edilen MİT görevlisi Önder S., 20 yıl hapis, 4 sanık ise 8 yıl 4 ay ile 16 yıl 8 ay arasında hapse mahkum edildi. MİT'in Hatay Bölge Başkanı ise beraat etti. MİT'in Adana Bölge Başkanı N.B.'nin davası ise Başbakanlık'tan soruşturma izni verilmemesi üzerine düştü.

Geçtiğimiz yıl Türkiye'ye sığınan Albay Hormoush ve Binbaşı Kassom, Hatay'ın Altınözü ilçesindeki mülteci kampında kalırken 29 Ağustos 2011'de ortadan kaybolmuştu. Yapılan soruşturma sonunda her iki ismin de kaçırılıp 100 bin dolar karşılığında Esed askerlerine teslim edildiği belirlenmişti. Konuyla ilgili yapılan çalışmalarda Hormoush ile Kassom'u teslim ettiği iddiasıyla Hatay Bölgesi'nde görevli MİT'çi Önder S. ve işadamları Erdoğan Ayhan Kit (51), Mete Aslan (33), Mehmet Nur(31) ile Yılmaz Nur (32) 10 Şubat 2012'de yakalandı. Olayda MİT görevlisi Önder S. ile irtibatlı oldukları belirtilen, MİT Adana Bölge Başkanı N.B. ve Hatay Bölge Başkanı M.A.A. da soruşturmaya dahil edildi.

‘Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi veya askeri casusluk amacıyla temin etmek, kişiyi hürriyetinden alı koymak' suçlarından yargılanan 7 kişi hakkındaki karar Adana 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verildi.

Son duruşmada hakkında 48 yıl hapis cezası istenen Önder S., 19 yıl İstanbul, Mersin, Adana ve Hatay'da MİT Bölge Müdürlüğü'nde tercüman olarak görev yaptığını belirterek suçlamaları kabul etmedi. Suriyeli Albay Hormoush'un MİT Müsteşarlığı'ndan gelen 4 görevlinin takibiyle, kendilerinin ‘bypass' edildiğini belirten Önder S. savcılıktaki itirafında ise bu operasyonda MİT Müşteşarı Hakan Fidan'ın yanıltıldığını iddia etti.

MİT'in eski Hatay Bölge Başkanı olan ve 2 yıla kadar hapsi istenen tutuksuz M.A.A. da Önder S.'nin MİT Bölge Başkanlığı'na bağlı tercüman olarak çalıştığını söyledi.

Ayhan Kit, Mete Aslan, Mehmet Nur ve Yılmaz Nur ise Suriyeli muhalif albay ile binbaşının kaçırılması olayı ile ilgilerinin olmadığını belirterek tahliyelerini istedi.

Mahkeme, MİT'çi Önder S.'yi muhaliflerin lideri ile binbaşıyı ‘özgürlüklerini kısıtladığı' gerekçesiyle 10'ar yıldan 20 yıla mahkum etti. Diğer sanıklardan işadamları Kit ve Aslan 16'şar yıl 8'er ay, bu iş adamlarının yanında çalışan Mehmet Nur ile Yılmaz Nur ise 8'er yıl 4'er ay hapis cezasına çarptırdı. Sanıklar ‘devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi veya askeri casusluk amacıyla temin etmek' suçundan ise delil yetersizliğinden beraat etti.

MİT'in eski Hatay Bölge Başkanı M.A.A. ‘Görevini kötüye kullanmak' suçundan beraat ederken, MİT Adana Bölge Başkanı N.B. hakkındaki dava ise yargılama sırasında Başbakanlık tarafından soruşturma izni verilmemesi nedeniyle düştü.

CİHAN

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler