HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Öğretmen atamaları torba yasa kapsamında kabul edildi

Torba yasa kapsamında ele alınan öğretmen atamaları onaylandı. Öğretmen adaylarının umutla bekledikleri öğretmen atamaları için Milli Eğitim Bakanlığı'na 47 bin kadro ihdas edildi.

Öğretmen atamaları torba yasa kapsamında kabul edildi

Öğretmen adayları öğretmen atamaları konusunda atılacak adımları takip ediyor. Özellikle 47 bin öğretmen ataması yapılacağı konusu adayları hayli heyecanlandırdı. TBMM Genel Kurulu'dan görüşülen yeni torba yasa düzenlemesi kabul edildi. Torba yasa düzenlemesi kapsamında öğretmen atamaları, çeyiz hesabı, doğum yardımı, konut hesabı ve delet katkısı gibi konular ele alındı. Böylece Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen öğretmen atamaları yasalaşmış oldu.

TBMM Genel Kurulu'nun 84. birleşimi saat 14.00'te yoklamasız açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetti. Kamuoyunda torba kanunu olarak bilinen "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" görüşülerek kabul edildi.

ÖĞRETMEN ATAMALARI KANUNLAŞTI

Adayların merakla bekledikleri öğretmen atamaları kanunlaştı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Teşkilat Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye ek madde eklendi ve buna göre MEB'e 47 bin öğretmen ataması için kadro ihdas edildi.

ÇEYİZ YARDIMI

Bir diğer düzenlemede ise bankalarda TL cinsiden çeyiz hesabı açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yapmaları ve evlilikleri müteakip ilgili bankaya başvurmaları halinde devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı ödemesi hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 5 bin TL'yi geçemeyecek. Azami tutar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılacak. Azami tutarı üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

KONUT KATKISI

Bankada TL cinsinden konut hesabı açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları halinde ilk ve tek konut satın alımlarında devlet katkısı ödenecek.

Devlet katkısı ödemesi, hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 15 bin TL'yi geçemeyecek.

Azami tutarı üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

DOĞUM YARDIMI

Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300, ikinci çocuğu için 400, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 Türk Lirası doğum yardımı yapılacak. Bu yardım Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye yapılacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen personele, doğum yardımı ödeneği veya başka bir ad altında aynı amaçla ilgili mevzuatta öngörülen ödemeler yapılmayacak.

Doğum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenecek ve haczedilemeyecek.

KATKI PAYI VE ÖĞRENİM ÜCRETİ

Yükseköğretim Kanunu'nda yapılan değişiklikle, diploma programlarının hazırlık sınıfı eğitimi hariç olmak üzere iki yıllık ön lisans ve dört, beş ve altı yıllık lisans programlarından bu süreler sonunda mezun olamayan öğrencilerden, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ve öğrenim ücreti alınacak. Çift ana dal programında kayıtlı olan öğrencilerden ise diploma programının öğrenim süresi ve ilave bir yıl sonunda katkı payı alınacak. Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen öğrenim sürelerinde lisansüstü programlardan mezun olamayan öğrencilerden de katkı payı alınacak.

e-TEBLİGAT

Elektronik ortamda tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacak. Yoklama neticeleri, yoklama yerinde yoklama fişi ile aynı mahiyette olan, elektronik ortamda tanzim olunan “yoklama fişi” ile de kayıt altına alınabilecek.

TRT ve AA KAMU İHALE KANUNU'NA TABİ OLMAYACAK

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü'nün her türlü program, haber, yapım ve yayınlarla ilgili olarak Anadolu Ajansı Türk Anonim Şirketi’nden yapacağı mal ve hizmet alımları Kamu İhale Kanunu'na tabi olmayacak.

Sigorta eksperinin, sigortacı veya sigorta ettiren ya da sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler tarafından atanması, eksperin iş kabulü, asgari ücret tarifesinin tespiti de dahil olmak üzere ekspertiz ücretinin belirlenmesi ile ilgili usul ve esaslar Birlik ve Sigorta Eksperleri İcra Komitesi'nin görüşleri alınarak yönetmelikle düzenlenecek.

ÖDENEK EKLEME YETKİSİ MALİYE BAKANLIĞI'NDA

Finansman imkanlarını geliştirmek ve kredi sisteminin etkin işlemesine katkı sağlamak amacıyla firmalara kredi garantisi veren kredi garanti kurumlarına 2 milyar TL'ye kadar nakit kaynak aktarmaya veya özel tertip Devlet iç borçlanma senedi ihraç etmeye bakan; nakit aktarımı veya ihraç edilecek özel tertip devlet iç borçlanma senetleri için müsteşarlık bütçesinin mevcut ya da yeni açılacak tertiplerine 1 milyar TL'sine kadar ödenek eklemeye Maliye Bakanı yetkili olacak.

Finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri hariç olmak üzere sermaye şirketlerinin ilgili hesap dönemi içinde, ticaret siciline tescil edilmiş olan ödenmiş veya çıkarılmış sermaye tutarlarındaki nakdi sermaye artışları veya yeni kurulan sermaye şirketlerinde ödenmiş sermayenin nakit olarak karşılanan kısmı üzerinden Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan "Bankalarca açılan TL cinsinden ticari kredilere uygulanan ağırlıklı yıllık ortalama faiz oranı" dikkate alınarak, ilgili hesap döneminin sonuna kadar hesaplanan tutarın yüzde 50’si Kurumlar Vergisi Kanunu'ndaki indirimler kapsamında yer alacak. Bu indirimden, sermaye artırımına ilişkin kararın veya ilk kuruluş aşamasında ana sözleşmenin tescil edildiği hesap döneminden itibaren başlamak üzere izleyen her bir dönem için ayrı ayrı yararlanılacak. Sonraki dönemlerde sermaye azaltımı yapılması halinde azaltılan sermaye tutarı indirim hesaplanmasında dikkate alınmayacak.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler