HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye Almanya krizinde son durum; Gözaltına alınan Steudtner kimdir?

Gündeme Türkiye Almanya krizi Almanya vatandaşı Peter Steudtner'in gözaltına alınmasıyla başladı. En sert açıklama Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in "Türkiye'ye çok sabır gösterdik, ilişkilere bu şekilde devam edemeyiz" demesiyle tırmandı. Ardından Merkel de Gabriel’in bahsettiği önlemlerin kaçınılmaz olduğunu açıkladı. Peki bu krize neden olan Alman Steudtner kimdir? İşte Türkiye Almanya krizi hakkında her şey!

Türkiye Almanya krizinde son durum; Gözaltına alınan Steudtner kimdir?

Alman vatandaşı insan hakları aktivisiti Peter Steudtner'in Büyükada'daki gözaltılar sonrası 'silahlı terör örgütüne yardım etme' suçlamasıyla tutuklanmasının ardından Türkiye ile Almanya arasındaki gerilim devam etti. Peter Steudtner, Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi ve olaylar büyüyor. Gözaltına alınan kişilerden bir tanesi de; Af Örgütü'nün birçok Türkiye eyleminde ismini gördüğümüz İdil Eser.

İsveçli eğitimci Garawi ve Almanya vatandaşı Steudtner Büyükada’da tutuluyordu. Dün 16.00 sıralarında Terörle Mücadele Şubesi polislerince buradan alınarak bir tekneyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüler.

TÜRKİYE ALMANYA KRİZİNE NEDEN OLAN STEUDTNER İLE İLGİLİ İEM'DEN AÇIKLAMA

İstanbul Emniyet Müdürlüğü konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı:

“5 Temmuz Çarşamba günü Adalar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile 8'i Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı, 1'i Alman ve 1'i İsveç uyruklu olmak üzere toplam 10 kişi Adalar İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlilerince gözaltına alınmıştır.

“Adalar Sulh Ceza Hakimliği'nin kararına istinaden gözaltına alınan kişilerin avukatları ile görüşmeleri 24 saatliğine kısıtlanmış, 6 Temmuz Perşembe günü saat 14.30'dan itibaren CMK'nın ilgili maddeleri gereğince gözaltında bulunan kişilerin avukatları ile görüşmeleri sağlanmış ve gözaltına alındıkları andan itibaren yemek ve ilaç ihtiyaçları karşılanmıştır.

“Ayrıca şahıslar gözaltında bulundukları süre içerisinde herhangi bir sağlık sorunu yaşamamışlardır.”

PETER STEUDTNER KİMDİR?

Almanya vatandaşı insan hakları eğitimcisi.

Barış işçilerini ve insan hakları savunucularını anlaşmazlıkları dönüştürme, şiddete dayalı olmayan eylem, zarar vermeme yaklaşımı ve bütünsel güvenlik eğitimleri vererek destekleme alanında 20 senelik tecrübesi bulunan bir belgesel film yapımcısı ve aktivist.

Bütünsel Güvenlik El Kılavuzu'nun ortak yazarlarından ve Dijital Bütünlük Bursu süresince gazeteci ve insan hakları savunucularına Kenya, Mozambik ve Angola'da uzun vadeli eşlik edilmesi şu anki projeleri arasında.

Gözaltına alındıktan sonra Büyükada Polis Merkezi Amirliği’ne götürüldü.

İnsan hakları savunucuları İdil Eser, Özlem Dalkıran, İlknur Üstün, Nalan Erkem, Nejat Taştan, Günal Kurşun, Veli Acu, Şeyhmuz Özbekli, Ali Garawi ve Peter Steudtner İstanbul, Büyükada’da eğitim toplantısında 5 Temmuz'da gözaltına alındı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler