HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Türkiye basın özgürlüğünde kısmen özgür'

Basın Konseyi, Türkiye Basın Özgürlüğü konusunda 'kısmen özgür' ülkeler arasında gösterilmektedir' değerlendirmesinde bulundu

'Türkiye basın özgürlüğünde kısmen özgür'

Basın Konseyi, 1 Mayıs Gösterilerinde Kullanılan Orantısız Gücü Ve Freedom House Tarafından Yayınlanan Basın Özgürlüğü Raporu’nu değerlendirdi.

Değerlendirmede şu ifadelere yer verildi:
**İNSAN HAKKINA İŞTİGAL EDİLDİ**
Toplantı ve gösteri yapmak temel bir insan hakkıdır. Dün, 1 Mayıs gösterileri sırasında bu haktan yararlanmak isteyen göstericilere yönelik uygulanan müdahale, bu haktan faydalanmayı imkânsız kılacak boyuta ulaşmıştır. Bir haktan yararlanmanın karşılığı biber gazı kullanılan müdahaleler, fiziki saldırılar ve uzun gözaltılar olacaksa; bu gösterilere katılanlar hayati tehlikeye maruz kalacaksa, o hakkın varlığından bahsetmek abesle iştigal olur.
1 Mayıs olayları sırasında yaşananlar, bugün Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğü konusundaki sorunların bir özeti gibidir. İfade özgürlüğünün bir parçası olan ve bireylerin kendilerini topluca ifade etmeleri hakkını temin eden toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkına yönelen ölçüsüz müdahaleler, bir başka ifade özgürlüğü kısıtlaması olan basına yönelik kısıtlamalarla paraleldir. Dün yaşananlar, basına yönelik kısıtlamaların bir tesadüf olmadığını ortaya koymaktadır.
**'TÜRKİYE ÖZGÜR OLMAYAN ÜLKELER ARASINA GİRMEYE YAKIN BİR PUAN ALACAK'**
Nitekim saygın uluslararası kuruluşlar, istikrarlı ve birbirlerine paralel biçimde, Türkiye’nin ifade ve basın özgürlüğü başta olmak üzere, birçok temel hak açısından ciddi sıkıntıları olduğunu ortaya koymaktadır. Bu raporların sonuncusu saygın uluslararası kuruluş Freedom House tarafından yayınlanmıştır. Bu rapora göre, Türkiye Basın Özgürlüğü konusunda ’kısmen özgür’ ülkeler arasında gösterilmektedir. Raporda yer alan sıralamaya dikkat edildiğinde, Ülkemizin "özgür olmayan" ülkeler arasına girmeye yakın bir değerlendirme puanı aldığı görülecektir.
DHA
[Güncel haberler](https://www.mynet.com/guncel-haberler)


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler