HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vakıf sandıklarının SGK'ya devri şimdilik askıya alındı

Vakıf sandıklarının SGK'ya devredilmesi ertelenmişti. Bu süre Mayıs 2015'te tamamlanıyor. Ancak SGK, sandıkların maliyeti nedeniyle yeni bir erteleme planlamak istiyor.

Vakıf sandıklarının SGK'ya devri şimdilik askıya alındı

Vakıf sandıklarının SGK'ya devir edilmesi işlemi ertelendi. Mayıs ayında SGK'ya devrinin yapılması planlanan sandıkların maliyeti bu kararın alınmasında etkili oldu. Binlerce kişiyi ilgilendiren konu hakkında alınacak karar ilgiyle takip ediliyordu. Özellikle emeklileri ilgilendiren vakıf sandıklarının SGK'ya devri şimdilik askıya alındı.

Başta emekliler olmak üzere 400 bin kişiyi ilgilendiren sandıkların Mayıs'ta SGK'ya devredilmesi planlanıyordu ancak 58 milyar gibi yüksek bir rakama mal olacak bu devir işlemi, maliyeti nedeniyle bir süreliğine ertelendi. Bu kararın ardından sandıkların SGK'ya devredilmesini erteleyen bir yasa hazırlanacak.

Konu hakkında hazırlıklar aslında 2008 yılında yapılan sosyal güvenlik reformlarına dayanıyor. Bu reformların kapsamında sandıkların SGK'ya devredilmesi de yer aldı. Hazırlanan yasaya göre vakıf sandıklarının SGK'ya devrinin 3 yıl içerisinde yapılması gerekiyordu. Ayrıca devir işleminde süreç uzatılacaksa bunun Bakanlar Kurulu tarafından alınacak kararla en fazla iki kez daha uzatılabileceği maddesi yasada yer aldı. Devir gerçekleştirilemeyince uzatma süresi kullanıldı ve 8 Mayıs 2011 tarihinde bu süre doldu.

İlk uzatma süresinin tamamlanmasının ardından Bakanlar Kurulu yeniden devreye girdi ve ikinci kez uzatma kararı aldı. Sandıkların SGK'ya devredilmesi bu kararın ardından 8 Mayıs 2015 tarihine kadar ertelendi. İki erteleme hakkı da kullanıldığı için artık yasal düzenlemeler yapılarak durumun Mayıs ayından önce değiştirilmesi gerekiyor.

Ertelemenin arkasındaki neden ise devir işleminin maliyetinin yüksek olması. Vakıf sandıklarının SGK'ya devredilmesi Sayıştay tarafından yapılan beliremelere göre 366 bin kişiyi ilgilendiriyor. Sandıkların SGK'ya devrinde uygulanacak faiz oranı 9.8 olacak.

Nominal faiz olarak uygulanması gereken yüzde 9.8'lik faiz, devrin toplam maliyetini 58 milyar 986 milyon TL'ye kadar çıkaracak. Bu da sosyal güvenlik sistemine yaklaşık 54.5 milyar TL'lik ilave yük getirecek.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler