HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

WhatsApp uçtan uca şifreleme nasıl yapılır?

WhatsApp uçtan uca şifreleme özelliği ile kullanıcı yazışmalarının güvenliğini sağlamaya çalışıyor. Peki WhatsApp uçtan uca şifreleme nedir? İşte konu hakkında detaylar...

WhatsApp uçtan uca şifreleme nasıl yapılır?

Günden güne popülaritesini arttıran mesajlaşma platformu WhatsApp her geçen gün kullanıcıların hayatınızı biraz daha kolaylaştırmak için adımlar atıyor. Bir süre önce kullanıma sunduğu web versiyonunun ardından yeniden mesajlaşma dünyasında oldukça büyük ilgi uyandıran bir yenilik ile kullanıcılarının karşısına çıktı. Bu kez güvenliğe odaklanan WhatsApp uçtan uca şifreleme sistemini hayata geçirdi. Mesajlaşma platformları arasında kullanıcıların mesajlarının üçüncü kişiler ile paylaşılması endişesi kullanıcıları daima rahatsız eden bir durum oluyor. Bu noktada kullanıcıların uygulamayı güvenle ve hiçbir endişe duymadan kullanmasını isteyen WhatsApp, mesajların yalnızca mesajlaşan iki kişi tarafından okunabileceği ve görülebileceği uçtan uca şifreleme sistemini bir süredir sinyallerini verdikten sonra uygulamayı kullanan ve güncellemeyi yapan tüm kullanıcıları için işleme soktu.

Konu hakkında bilgilendirme, her mesajlaşmak istenilen yeni kişi ile yeni bir mesaj ekranı açıldığında o sohbetin mesaj ekranında yazılı duruyor. WhatApp’ın kullanıcıları bilgilendirmek için gönderdiği mesajda “Bu sohbete gönderdiğiniz mesajlar ve yaptığınız aramalar artık uçtan uca şifrelemeyle korunmaktadır.” ibaresi yer alıyor. Ayrıca özellik tüm kullanıcılara varsayılan ayar olarak gelmiş bulunuyor. Bu demek oluyor ki eğer uygulama güncel son sürümde ise özelliği aktive etmek için ilk etapta uygulanması gereken herhangi bir adım yok. Çünkü zaten bu bilgilendirme mesajlarının görülmesi özelliğin uygulamada aktif olduğu anlamıyor geliyor. Fakat bu özellik elbette devre dışı da bırakılabiliyor. Kullanıcılardaki güvenli iletişim üzerine yaşanan endişeyi ciddi anlamda ortadan kaldırmayı hedefleyen uçtan uca şifreleme sistemi özellikle mesajların devlet kurumları, telekom şirketleri ya da hackerlar tarafından hiçbir şekilde görülemeyeceğini vaat ediyor. Dolayısıyla mesajların okunup bunların kişilerin aleyhinde çeşitli mecralarda kullanılması gibi bir telaş da ortadan kalkıyor. WhatsApp’in kullandığı bu şifreleme yöntemi yazılım şirketi Open Whisper Systems tarafından geliştirilmiş olan The Signal Protocol. Kişilerin güvenilir bir şekilde iletişim kurmaları içinn geliştirilmiş olan bu sistem mesajlaşma pratiği açısından herhangi bir değişikliğe de neden olmuyor. Bu nedenle WhatsApp uygulaması’nı kullanma yönteminde herhangi bir farklılağa da ihtiyaç duyulmuyor.

Bilindiği üzere WhatsApp dünya genelinde yaygınlaştıktan ve popülerleştikten sonra pek çok farklı uygulama WhatsApp’tan çok daha güvenli olduğu iddiasıyla akıllarda soru işaretine neden olmuştu. WhatsApp’ın o dönemlerde o diğer uygulamalar gibi herhangi bir şifreleme sistemi kullanmayışı kullanıcıların endişelerini git gide arttırmıştı. Artan bu endişelere karşılık WhatsApp 2013 yılı itibariyle güvenli iletişim yöntemi için yapılması gereken çalışmaları gündemine almış ve 2014 yılı itibariyle de TextSecure ile birlikte harekete geçmişti. Uzun çalışmaların sonucunda 2016 yılının Ocak ayında hayata geçmesi planlanan proje, tüm platformlarda hizmet veren uygulamanın uyumluluk süreci nedeniyle bir süre gecikmeli olarak kullanıma sunuldu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler