HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yaz tatili ne zaman bitiyor? Yeni müfredat nasıl?

Okulların açılma tarihi yavaş yavaş yaklaşıyor. Öğrenciler, okullar ne zaman açılacak sorgusunu yaparken yeni müfredat nasıl sorusu da velilere kalıyor. Doğal olarak nasıl bir eğitim öğretim yılı geçirileceğini merak ediyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı 2017 2018 eğitim ve öğretim yılı için çalışma takvimi duyurdu ve yeni müfredat belli olmaya başladı. Artık yeni eğitim ve öğretim yılı ile ilgili okullar ne zaman açılacak, yeni müfredat nasıl ve yaz tatili ne zaman gibi detaylar açıklandı.

Yaz tatili ne zaman bitiyor?  Yeni müfredat nasıl?

Yaz tatili bitmek üzere, okullar açıklmak üzere... Milli Eğitim Bakanlığı, yeni müfredat ile ilgili bilgileri netleştirmekle birlikte, yaz tatili ne zaman bitiyor, okullar ne zaman açılıyor gibi detayları da duyurdu. MEB'in duyurduğu takvimi göz önünde bulundurulduğundaöğretim yılı 18 Eylül'de başlayacak. Yarıyıl tatili, 22 Ocak 2018-2 Şubat 2018 tarihleri arasında yapılacak. İkinci kanaat dönemi ise 5 Şubat 2018 Pazartesi başlayacak ve 8 Haziran 2018 Cuma günü sona eriyor. Bu arada Bakan İsmet Yılmaz yeni müfredatı açıkladı. Bu sene 1, 5 ve 9’uncu sınıflarda uygulamaya konulacak. 2018-2019 eğitim öğretim yılında tüm ders ve sınıflarda yeni müfredatla eğitim verilecek.

YENİ MÜFREDAT NASIL? 2017 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILINDA YENİ MÜFREDAT NASIL GELİŞTİRİLDİ?

18 Eylül günü başlayacak olan yeni okul sezonu ile ilgili MEB şu açıklamayı yaptı; “Müfredat öğretim programı olarak da adlandırıyor. En genel tanımıyla öğretmen rehberliğinde öğrencilerin edinilmesi gereken temel bilgi ve becerilerin çerçevesidir. Müfredatları yenileme çalışmaları 2005 yılında başlamış, tamamlanmıştır.
Ülkemizin bugününden yarınını kendilerine büyük umutlar bağlayan gelecek nesillerin müfredatların yenilenmesi gerekliliğini doğurmuştur. Çağın ve toplumun değişen ihtiyaçları doğrultusunda yenilendi. Nitel ve nicel araştırmalar yapıldı. Güçlü ve zayıf yönleri soruldu, müfredatlar nasıl daha işlevsel hale getirebilir, güncelliğini yitirmiş konular var mıdır, memnuniyet ne düzeydedir sorularının yanıtı için çalışma grupları oluşturuldu.

Farklı ülkelerin son yıllarda yenilenen müfredatları incelendi. Yurt içi ve yurt dışında yapılan akademik çalımlar tarandı. MEB in genel müdürlüklerince geliştirilen anketler aracılığıyla öğretmen ve yöneticilerin görüşleri belirlendi. İllerden her bir branş için il zümre raporları istendi. Branşlar bazında müfredatlar yönelik rapor hazırlamaları istendi.”

MÜFREDATTAKİ DEĞİŞİKLİKLER

Okullar ve okullarda uygulanan müfredatlar, sosyal davranış modelleri sağlayarak öğrencilerin değer sistemlerinin gelişiminde önemli rol oynar. Okuldaki etkinlikler, aleni yahut örtük olarak öğrencilerin değerlere ilişkin bilgi ve kavrayışlarını, toplumun bir üyesi olarak belirli değerleri davranışa dönüştürmeleri için gereken becerileri geliştirmelerine yardımcı olur. Önceki müfredatlardan farklı olarak yenilenen müfredatlarda değerler ve değer eğitimi müfredatların ana odağını oluşturmuştur.

Mevcut müfredatları da kapsayan geniş bir literatür taraması yapılmış, disiplin alanlarının her birinde kazanımlarla (eğitim öğretim hedefleriyle) ilişkilendirilerek öğrencilere aktarılması hedeflenen millî, manevi ve evrensel değerler 10 (on) ana başlık altında toplanmış, bu değerlere ilişkin tutum ve davranışlar belirlenmiştir.

Değer eğitiminin bütün eğitimin nihai gayesi ve ruhu olduğu, ayrı bir müfredat veya konu/öğrenme alanı olarak görülmemesi gerektiği, bu bakımdan okullar ve öğretmenlerin değerleri müfredatların bütünleyici bir parçası (mütemmim cüzü) olarak ele alması ve uygun yaklaşımları kullanarak öğrencilerine kazandırması,

Değerlerin yalnızca müfredatlarda yer alan lafızlar olmaktan çıkarılması, öğrencilere okul içinde ve dışında değerleri pratiğe dönüştürmeleri için uygun ve etkili fırsatlar sağlanması,

Değerlerin anlamlı ve kalıcı olması için öğrencilere kazanımların içerik boyutu (konu) ile ilişkilendirilerek ve konu anlatımından ziyade öğrencilerin akıl yürütme, sorgulama, araştırma, yorum yapma, bağlantı kurma ve değerlendirme becerilerini kullanabilecekleri drama, rol oynama vb. çalışmalarla aktarılması,

Öğrencilerin kendilerini güvende hissedecekleri, destekleyici, toplum bilincini geliştiren, karşılıklı sevgi ve saygıya dayanan bir sınıf ortamı oluşturulması,

Değerlerin aktarılmasının sadece sınıf veya okul ortamı ile sınırlı kalmaması, okul-aile iş birliğinin sağlanması gerekliliği vurgulandı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler