HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yıldız: Madene dolan su yaklaşık 11 bin ton

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, basın mensuplarına yönelik bilgilendirme açıklaması yaptı.

Zamana karşı yarışan ekiplere bu sabah İstanbul'dan gönderilen su çekme işlevi gören ahtapotlar(motopomp) da katıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden Türkiye'nin en büyük ahtapotunun madene getirildiğini açıkladı.

Fotoğraflar için tıklayın...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kömür madeninde mahsur kalan 18 işçi ile ilgili kurtarma çalışmalarının devam ettiğini, ancak su düzeyinin işçilerin bulunduğu yerin üzerinde olduğu söyledi. Kömür madeninde mahsur kalan madencilerle ilgili Enerji Bakanı Taner Yıldız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yakındaki başka bir maden ocağının bahçesinde, bilgilendirme toplantısını yaptı. Bakanı Yıldız, giderek ümitlerinin yok olduğunu söyledi. Çalışmaların zor şartlar altında yapıldığını belirten Yıldız şöyle konuştu:

"Maden ocağındaki suyun boşaltılmasıyla ilgili çalışmalar gece boyunca durmadan devam etti. Bazı aksaklıklar olabiliyor. 30 derecelik bir eğim var. Aşağıda 10-12 bin ton civarında su var. Çalışan pompaların boruları patlattığı, çamurun giriş ağzını tıkadığı oluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden dün istediğimiz Türkiye’nin en büyük pompası var. Çok yüksek kapasiteli. Onun montajına başlandı. Suyu daha hızlı deşarj edebilmemiz lazım. Her geçen zaman yer altındaki işçilerimiz açısından olumsuz. Zaman aleyhimize çalışıyor. Her geçen dakika ümitlerimizi daha da aza indirdiği bir andır. Şu anda su seviyesi işçilerimizin bulunduğu seviyenin üzerinde bulunuyor. Ne yazık ki böyle bir gerçek var. Çalışmalar bütün ocaklardan özel kamu ayırım yapmaksızın devam ediyor. Umke, Kızılay, AFAD’ın TTK’nın bütün ekipleri aktif halde bulunuyorlar."

SON AÇIKLAMA
AFAD tarafından saat 14.00 itibarıyla Ermenek'teki maden ocağında sürdürülen faaliyetlere ilişkin bilgi verildi.

Madendeki su tahliye çalışmalarına büyük hız katacak ahtapot aracı olay mahalline ulaştığının belirtildiği açıklamada, ahtapotla çalışmaların daha hızlı devam ettiği bildirildi. Karaman'ın Ermenek ilçesinde, Başbakanlık AFAD koordinasyonunda 420 kişilik ekibin üstün gayreti ve 90 araç ile yürütülen arama kurtarma çalışmalarının kesintisiz sürdüğünün bildirildiği açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

'AHTAPOT'LA ÇALIŞMALAR HIZLANDI

"Madende mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmalarında, suyun tahliyesini hızlandıracak yeni jeneratör ve motopomplar olay mahalline sevk edildi. Bunlardan biri olan ve 'ahtapot' olarak adlandırılan, olay mahalline ulaştı. Ahtapotla çalışmalar daha hızlı devam ediyor. Ahtapot, dakikada 8 bin 500 litre su tahliye edebiliyor. 60 metre derinlikten su çekebilme yeteneğine sahip olan araçlar, 50 metre yükseğe su tahliyesi yapabiliyor. Alana sevk edilen jeneratörler sayesinde 250 kW'lık mevcut kurulu güç 6 kat arttırılarak çalışmalar daha hızlı bir şekilde yürütülmeye başlandı."

DALGIÇLAR GİREMİYOR

Taner Yıldız, kazanın nasıl olduğu ve balık adamların çalışıp çalışmadığının sorulması üzerine ise şunları söyledi:

"Şu anda yoğunlaştığımız nokta işçi arkadaşlarımızın bulundukları yerden çıkarılmaları ile ilgilidir. Kazanın oluş şekli ile ilgili çalışma ayrıca sürdürülecektir. Madenin içine su nedeni ile giremediğimiz için şu anda ne söylenirse spekülatif olur. Derin ve eğimli bir yerde çalışıyoruz. Bu çalışmaların kazasız bir şekilde yürütülmesi için çaba veriyoruz. Dalgıçlar, görüş mesafesinin olmadığını girmelerinin bir anlam ifade etmeyeceğini söylediler. Yani 3-4 metre dahi dalamayacaklarını, kendi can güvenliklerinin de tehlikeye gireceğini söylediler. Böyle bir durumda girin talimatı veremeyiz. Aşağıda 10- 12 bin ton su var. Elimizdeki pompaların hepsi çalıştırılıyor olsa dahi, diğer pompalarımızı da başka yerden girdireceğiz. Suyun ne kadar beslendiğini bilmiyoruz. Bu yüzden su tahliyesinin ne zaman biteceği konusunda zaman veremeyiz."

KARAMANLI BAKAN ELVAN: İNŞALLAH ULAŞIRIZ

Karaman milletvekili olan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise çalışmalar sonucu madendeki suda 10 metrelik düşüş olduğunu söyledi. Elvan şöyle konuştu:

"Yeraltındaki şartlar bizi zorluyor. Normal bir suyu çekmiyorsunuz. Toprakla karışık oldukça ağır bir su söz konusu. Süratle çalışıyoruz. Tüm işçiler, mühendisler canla başla çalışıyorlar. 10 metrelik bir düşüş söz konusu oldu. Büyük pompayı da aktif hale getirirsek süreyi hızlandırmış olacağız. Yer altında çalışmak kolay değil. Alan çok dar. İnşallah biran önce yer altındaki arkadaşlarımıza ulaşmayı istiyoruz."

BAKAN ÇELİK: AYNI TİP KAZA 25 YIL ÖNCE YOZGAT’TA OLMUŞ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, benzer bir iş kazasının 25 yıl önce Yozgat’ta meydana geldiğini söyledi. Çelik, "Madenci arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiye göre takriben 25 yıl önce Yozgat’ta benzer bir olay meydan gelmiş. Termal bir su ocağı kaplamış. 25 yıl sonra bu olayla karşı karşıyayız. Ancak bugün malzeme açısından çok iyi koordineli bir çalışma sürdürülüyor.

Ocakta mahsur kalan işçilerin isimleri belli oldu

Bu arada, maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan 18 işçinin isimleri de belli oldu.

Edinilen bilgiye göre, mahsur kalan işçilerin isimlerinin; Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, Hüseyin Çolak, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Ömer Cansu, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer ve Recep Çiloğlu olduğu öğrenildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler